Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

20 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Παγκόσμια ημέρα στοματικής Υγείας
Από την  Παγκόσμια Οδοντιατρική Εταιρία  και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  η  20ηΜαρτίου έχει οριστεί ως ημέρα  Στοματικής Υγείας  και για φέτος  ο τίτλος είναι :
 «Γιορτάζοντας με Υγιή Χαμόγελα»

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα γνωστά  στατιστικά  στοιχεία υπολογίζεται ότι το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποια στοματική ασθένεια  καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους όπως : τερηδόνα , περιοδοντικές παθήσεις , καρκίνος του στόματος. Δυστυχώς μόνο το 60%  του πληθυσμού , αναφερόμαστε πάντα σε παγκόσμιο επίπεδο έχει τη δυνατότητα φροντίδας και περίθαλψης  της στοματικής υγείας του.
Από το μαθητικό πληθυσμό παγκοσμίως το 60-90% παγκοσμίως εμφανίζουν οδοντική τερηδόνα, ο δε πονόδοντος είναι αιτία απουσίας τους από το σχολείο.  Άραγε  το υγειές χαμόγελο είναι για τους Έλληνες είτε είναι μικροί , είτε είναι μεγάλοι είναι εφικτό; Η εικόνα  που είχαμε μέχρι προ τίνος  ήταν αρκετά βελτιωμένη , αλλά δυστυχώς λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα  η πρόληψη και θεραπεία έχει επιδεινωθεί και μάλιστα επηρεάζει την καλή οδοντιατρική φροντίδα και υγιεινή των παιδιών.  

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία  αναφέρει ότι  η στοματική υγεία των Ελλήνων είναι μάλλον αποκαρδιωτική , μια και η πολιτεία στο τομέα της πρόληψης , αλλά και της ενημέρωσης είναι παντελώς απούσα .  Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ποσοστό  χωρίς  τερηδόνα στη χώρα μας ανέρχεται στη προσχολική ηλικία στο 64% , για τα παιδιά  12 ετών στο 37% και για τους εφήβους  15 ετών στο 29% . Η εικόνα  που είχαμε μέχρι προ τίνος  ήταν ότι ήταν αρκετά βελτιωμένη , αλλά δυστυχώς λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα  η πρόληψη και θεραπεία έχει επιδεινωθεί και μάλιστα επηρεάζει την καλή οδοντιατρική φροντίδα και υγιεινή των παιδιών.
Σε χώρες  με υψηλό εισόδημα η στοματική υγεία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και η δημόσια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στο 5-10%. Πρέπει να τονίσουμε ότι την ανάπτυξη της τερηδόνας την βοηθά η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης . Δεν θα πρέπει να τρώμε  μεγάλες ποσότητες γλυκών ., επίσης αναψυκτικών που περιέχουν οξέα τα οποία  καταστρέφουν την αδαμαντίνη  με αποτέλεσμα χαλασμένα δόντια,  και εμφάνιση σακχαρώδους  διαβήτη.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η εμφάνιση καρκίνου του στόματος κυμαίνεται τις πιο πολλές χώρες  μεταξύ 1 έως και 10 ανά 100. 000 άτομα . καρκίνος του στόματος είναι η 8η πιο συνηθισμένη μορφή παγκοσμίως. Εάν άτομα συνδυάζουν δυο βασικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου  του στόματος; Δηλαδή τσιγάρο και αλκοόλ τότε ο κίνδυνος είναι 15 φορές υψηλότερος .
Η χρήση του καπνού, είναι υπεύθυνη έως και για τις μισές από όλες τις περιοδοντικές νόσους.
Σημαντικό  για την προστασία της καλής υγείας μας είναι να φροντίζουμε το τακτικό και σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών μας , να αποφεύγουμε τη χρήση καπνού , αλκοόλ , μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και λιπαρών. Σύσταση η επίσκεψη τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο  στον οδοντίατρο.  Η στοματική  συστηματική υγιεινή αποτρέπει την απόκτηση σοβαρών νοσημάτων.

Νόσοι του στόματος όπως η τερηδόνα και ουλίτιδα μπορούμε να τις προλάβουμε και να αναστείλουμε την εξέλιξη τους στα αρχικά στάδια. Η προληπτική οδοντιατρική αγωγή απομακρύνει την οδοντική μικροβιακή πλάκα και έτσι ενισχύονται τα δόντια.
Η τερηδόνα  είναι η συχνότερη μολυσματική νόσος των παιδιών διεθνώς και προκαλεί σταδιακή καταστροφή των δοντιών. Η τερηδόνα δεν είναι κληρονομική ασθένεια. Τα μικρόβια που είναι αιτία της μεταδίδονται μόλις το παιδί εμφανίσει τα πρώτα δοντάκια του [νεογιλοί οδόντες] Εξ αιτίας της συχνής επαφής  περισσότερο με τη μητέρα γίνεται πιο συχνά η μετάδοση των μικροβίων.
Η ουλίτιδα είναι παθολογική κατάσταση των ούλων στα παιδιά και τους ενήλικες με το πιο κύριο σύμπτωμα την αιμμοραγία κατά το βούρτσισμα , την ερυθρότητα , αλλά και την διόγκωση των ούλων. Κατά την εφηβεία λόγω των ορμονικών μεταβολών επηρεάζεται η υγεία των ούλων και αυξάνεται ο κίνδυνος προσβολής του ατόμου από ουλίτιδα και γι’ αυτό είναι αναγκαία η καλή υγιεινή του .

Για να υπάρχει καλή στοματική υγεία  ιδιαίτερα στα παιδιά  προτείνεται:
Να βουρτσίζουμε  πρωί βράδυ τα δόντια των παιδιών για να συνηθίσουν και να τη θεωρούν απαραίτητα φροντίδα . Το καλό βούρτσισμα πρέπει να κρατά 2 λεπτά.
Μέχρι το παιδί να συμπληρώσει το 6ο έτος της ηλικίας του το βούρτσισμα καλό είναι να το κάνει ό ένας από τους γονείς του , γιατί το παιδί δεν έχει την δυνατότητα να το κάνει όπως πρέπει μόνο του. Θεωρείται ότι μόνο το 15%  των γονέων  βουρτσίζει τα δόντια των παιδιών τους . Η ανανέωση της οδοντόβουρτσας πρέπει να γίνεται κάθε τρεις  μήνες . Καλή είναι επίσης και η χρήση οδοντικού νήματος. Η τερηδόνα μπορεί να είναι σοβαρός κίνδυνος  και στα μόνιμα δόντια όταν τα άτομα λαμβάνουν τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και είναι ελλιπής η στοματική υγιεινή.

                                                                
Δικαίωμα στοΥγειές Χαμόγελο και στη Στοματική Υγεία έχουν και τα Άτομα με Αναπηρία

Παγκόσμια ημέρα στοματικής Υγείας
Δικαίωμα στην οδοντιατρική φροντίδα, που δεν είναι μόνο η θεραπεία, αλλά και η πρόληψη έχουν τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και γενικά τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), καθώς με ένα υγιές στόμα μπορούν να χαμογελούν στη ζωή με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.
Το επίπεδο της στοματικής υγείας των Ατόμων με  φυσική ή νοητική Αναπηρία είναι πολύ χαμηλό . Τα άτομα αυτά εμφανίζουν μεγάλη προσβολή από τερηδόνα και από περιοδοντίτιδες . Αιτία η ανύπαρκτη  ή μη προσεκτική στοματική υγιεινή , ακόμα και το ότι τα άτομα αυτά συνήθως υπερκαταναλώνουν γλυκά , συγκρατούν για πολύ χρόνο τις τροφές στη στοματική κοιλότητα  ή το τρίξιμο των δοντιών [βρουξισμός] που σταδιακά καταστρέφει την αδαμαντίνη. Η παραμέληση της στοματικής υγιεινής εξαρτάται από την αντιμετώπιση των γονέων που είναι ανάλογο από το πνευματικό και κοινωνικό τους υπόβαθρο. Σημαντικό ρόλο παίζει αν το άτομο ΑμεΑ διαμένει με την οικογένεια του ή σε ίδρυμα . Πολλά από τα άτομα εμφανίζουν υπερπλαστικά ούλα εξ αιτίας της παραμέλησης της σωστής υγιεινής και των αντιεπιληπτικών φαρμάκων που λαμβάνουν.

Στη χώρα μας  εκτός από ελάχιστα νοσοκομεία που διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και μονάδα οδοντιατρική για ΑμεΑ  έχουμε και ελάχιστους ειδικευμένους οδοντίατρους αυτό τον τομέα.Η οδοντιατρική φροντίδα των Αμεα είναι δύσκολη , αλλά και χρονοβόρα . Στον τομέα της πρόληψης  σημαντικό ρόλο παίζει το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και σ’  αυτό είναι απαραίτητη η ενεργός συμβολή των γονέων ή των φροντιστών. Άλλο σημαντικό μέτρο πρόληψης ο έλεγχος του διαιτολογίου και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος. Το δικαίωμα   των εκατοντάδων ΑμεΑ στην οδοντιατρική φροντίδα – πρόληψη και θεραπεία είναι  αναγκαίο όπως σε όλους μας γιατί θα μπορούν να χαμογελάσουν με πιο μεγάλη σιγουριά και αυτοπεποίθηση .

Αυτή τη δυνατότητα την έχουν ελάχιστα άτομα  λόγω της σηαμντ5ικής έλλειψης ουσιαστικής υποδομής  και φυσικά τώρα παίζει σημαντικό ρόλο και οικονομική δυσπραγία .Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι όπως οι επιστήμονες τονίζουν η στοματική υγεία  και τα υγειά δόντια  μειώνουν τον κίνδυνο της εμφάνισης νοσημάτων.  Δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε ότι μια από τις κύριες παθήσεις της  στοματικής κοιλότητας είναι η περιοδοντίτιδα που προκαλεί βλάβη στο οστό που στηρίζει τα δόντια και τελικά οδηγείται ο ασθενής να χάσει τα δόντια του.Ας επιδιώκουμε  να μην ξεχνάμε ότι η καλή υγεία του ανθρώπου ξεκινά από το στόμα του.

Η στοματική  υγιεινή  εκτός από χαμόγελο μας χαρίζει υγεία.

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube