Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Αυτισμός & εθελοντισμός

Αυτισμός
Τι είναι αυτισμός στα μάτια ενός  εθελοντή  ; 

Ο αυτισμός είναι ένα δύσβατο μονοπάτι επικοινωνίας με πολλές μικρές καθημερινές κατακτήσεις που σε γεμίζουν με τόση χαρά και ικανοποίηση που παίρνεις έτσι φόρα για να συνεχίσεις αυτή την περιήγηση σε ένα ξεχωριστό και άγνωστο με την καθημερινότητα σου, κόσμο. Είναι ένα διδακτορικό στην ψυχική ισορροπία, στην προσφορά και στην επικοινωνία.
Φανταστείτε τα πανεπιστήμια διδάσκουν ψυχολογία και μέσα επικοινωνίας ενώ μπορεί ο καθένας να ανακαλύψει την γνώση μόνος του με την εμπλοκή του σε ένα πρόγραμμα αυτισμού. Σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς, τα αυτιστικά άτομα είναι άτομα με φυσιολογικό δείκτη νοημοσύνης που όμως συμβαίνει σ’ αυτούς κάτι ξεχωριστό που τους προκαλεί εμπόδια στην επικοινωνία με τον γύρω κόσμο. Ο εγκέφαλος τους μοιάζει με μια τηλεόραση που δεν μπορεί να συντονίσει και να αποθηκεύσει τα κανάλια και αυτά αλλάζουν συνέχεια. Έτσι είναι και οι πληροφορίες που  δέχονται τα άτομα αυτά από τους ανθρώπους και τα αντικείμενα τριγύρω τους. Αποτέλεσμα είναι να κλείνονται στον εαυτό τους και να νιώθουν ασφάλεια και προστασία με τις διάφορες στερεοτυπίες που κάνουν.

Πώς μπορεί ένας εθελοντής να βοηθήσει ένα άτομο με αυτισμό  ;

Φανταστείτε ότι υπάρχει ένας ευτυχισμένος άνθρωπος μέσα σ’ ένα κλειστό δωμάτιο, ζει εκεί για αρκετό διάστημα και δεν γνωρίζει τι γίνεται στον έξω κόσμο. Εσείς θέλετε να τον βγάλετε έξω αλλά αυτός δεν θέλει γιατί πρώτον είναι ευτυχισμένος με την ζωή του και δεύτερον νιώθει ασφάλεια εκεί ενώ το έξω περιβάλλον του είναι άγνωστο. Πως θα τον πείσετε να αλλάξει την ζωή του? Δύο είναι τα κλειδιά για να σας ανοίξει την πόρτα του δωματίου του για να μπείτε μέσα , ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ  ΑΠΟΔΟΧΗ. Με αυτό τον τρόπο γίνεται το πρώτο βήμα, που είναι να μπείτε στον δικό του χώρο, να τον γνωρίσετε και να τον μοιραστείτε μαζί του. Στη συνέχεια χρειάζεται ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ και για τους δυο, γιατί μην ξεχνάτε ότι τα συναισθήματα είναι κύματα και μεταδίδονται. Μέσα από το παιχνίδι και τον ενθουσιασμό για τον έξω κόσμο, μπορείτε να τον πείσετε ότι ο έξω κόσμος είναι πιο συναρπαστικός με πολλές χαρές και έχοντας εσάς  ως εθελοντή-φίλο και τους δικούς του ανθρώπους για προστασία και ασφάλεια μπορεί να κάνει το βήμα και να βγει έξω.

Τελικά ποιος κερδίζει περισσότερο από αυτή την διαδικασία, ο εθελοντής ή το άτομο με τον αυτισμό  ;

   Δεν νομίζω ότι υπάρχει απάντηση σε αυτή την  ερώτηση. Το σίγουρο είναι ότι  όλοι κερδίζουν ανεξάρτητα από το πρόγραμμα εκπαίδευσης που ακολουθείτε ή από το αρχικό στάδιο και την τελική επικοινωνιακή κατάκτηση του αυτιστικού ατόμου. Όπως για κάθε σχέση έτσι και σ’ αυτήν την περίπτωση χρειάζεται ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως είναι να έχεις κτίσει μια ΣΧΕΣΗ ανιδιοτελούς ΑΓΑΠΗΣ και φροντίδας. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής και ο αυτισμός είναι ένας άγνωστος πλανήτης που σε περιμένει να τον γνωρίσεις και να τον εντάξεις στο δικό μας ηλιακό σύστημα.


Αναστασία Βάκα
Συνεργάτης  Συλλόγου «Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός»


Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube