Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΗΠΑΤΟΣ - Ε.Ε.Μ.Η : 28η Ιουλίου Παγκόσμια ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας

Ηπατίτιδα
Οι Ιογενείς Ηπατίτιδες κατατάσσονται στην όγδοη πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως . Νέα φάρμακα προσφέρουν στους ασθενείς όχι μόνο τη δυνατότητα της αντιμετώπισης αλλά και τη δυνατότητα της ολικής θεραπείας με την Ιπποκράτεια αντίληψη και θεωρία [εκρίζωση του αιτίου].
Είναι δυστυχώς σ’ όλους μας γνωστό ότι οι ιογενείς ηπατίτιδες ευθύνονται για 1,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα.. Είναι περισσότεροι από αντίστοιχους θανάτους που προκαλούνται από τον ιό HIVIADS, την ελονοσία και τη φυματίωση. Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι θάνατοι από τις Ιογενείς Ηπατίτιδες θα αυξηθούν κατά 123,5% μέχρι το 2030  [ιδιαίτερα για την ηπατίτιδα C] αν δεν υπάρξουν σημαντικές δράσεις.
Παρ’ όλα αυτά όμως υποεκτιμημένες και χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση από τις Αρχές και τον ιατρικό χώρο, όπως τόνισαν και για μια φορά ακόμα τα μέλη ΔΣ της Ελληνικής Μελέτης Ήπατος σε σχετική συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ιογενών Ηπατιτίδων στις 28.7.2014.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο από το 2010 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας [Π.Ο.Υ.] όρισε την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ιογενών Ηπατιτίδων ως μία από τις μόλις 4 επίσημες συγκεκριμένες Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας , η οποία θα πρέπει να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου.
Οι Ιογενείς Ηπατίτιδες Β & C προκαλούνται από τους ιούς που μολύνουν τα ηπατικά κύτταρα. Και τα δυο νοσήματα μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή , κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, υπενθύμισε ο Αντιπρόεδρος ΔΣ της ΕΕΜΗ κος Γεώργιος Νταλέκος Καθηγητής Παθολογίας Παν/μίου Θεσσαλίας και Δ/ντής της Παθολογικής Κλινικής του Ομώνυμου Ερευνητικού Εργαστηρίου και του Ομώνυμου Ερευνητικού Εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο Νοσοκομείου Λάρισας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ηπατοκυτταρικός καρκίνος είναι η 3η συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως με 750.000 νέες περιπτώσεις και 650.000 θανάτους ανά έτος. Στη χώρα μας, η επίπτωση του Ηπατοκυτταρικού Καρκίνου είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη με 12,1/100.000 κατοίκους ανά έτος  σε άνδρες και 4,6 στις γυναίκες. Οι περισσότερες δε περιπτώσεις  Ηπατοκυτταρικού Καρκίνου σχετίζονται με τις Ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C[ιδιαίτερα με την Ηπατίτιδα Β εκτός από την Κρήτη που σχετίζονται περισσότερο με την Ηπατίτιδα C]. Η μέση ηλικία των ασθενών με Ηπατοκυτταρικό Καρκίνο είναι 62 +/- 10 έτη .      
Κι’ όμως οι χρόνιες Ιογενείς Ηπατίτιδες είναι νοσήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν και σε πολλές περιπτώσεις να ιαθούν πλήρως, εφόσον βέβαια υπάρξει αποτελεσματικότερος εντοπισμός των ασθενών και στη συνέχεια η χορήγηση της κατάλληλης αντιικής αγωγής,
Στη θεραπευτική προσέγγιση της Χρόνιας Ηπατίτιδας Β, βασικός στόχος είναι η επίτευξη μακροχρόνιας ιολογικής ύφεσης , ενώ στη Χρόνια  Ηπατίτιδα Β, βασικός στόχος είναι η επίτευξη μακροχρόνιας ιολογικής ύφεσης, ενώ στη Χρόνια Ηπατίτιδα C στόχος της θεραπείας είναι η εκρίζωση του ιού.
Το εμβόλιο της Ηπατίτιδας Β , το οποίο γίνεται δωρεάν σε παιδιά σε 178 χώρες σε όλο τον κόσμο. Παρέχει επίπεδο προστασίας που αποτρέπει περισσότερους από 700.000 θανάτους από κύρωση και καρκίνο του ήπατος σε κάθε νέα γενιά. Και επειδή η Ηπατίτιδα D απαιτεί την παρουσία του ιού της ηπατίτιδας Β για να προκαλέσει μόλυνση, ο εμβολιασμός για την Ηπατίτιδα Β εξαλείφει το κίνδυνο προσβολής και από τον ιό της Ηπατίτιδας D που είναι από τις χειρότερες και πιο επιθετικές μορφές ιογενούς ηπατίτιδας και η οποία αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα.
Η ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει δέκα εμβόλια για την προστασία έναντι της λοίμωξης της Ηπατίτιδας Β για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Β είναι απόλυτα ασφαλές και πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τη συμπλήρωση του 1ου έτους της ζωής. Το εμβόλιο κατά Ηπατίτιδας Α είναι και αυτό απόλυτα ασφαλές και χορηγείται δωρεάν .
Σε εξέλιξη είναι επίσης πολλά υποσχόμενα νέα εμβόλια κατά της Ηπατίτιδας Ε, που μεταδίδεται μέσω κοπράνο-στοματικής οδού με μολυσμένο νερό ή τροφές στην Ασία, Μέση Ανατολή, σε χώρες της Αφρικής και στο Μεξικό και είναι υπεύθυνη για δυσανάλογα μεγάλο αριθμό εγκύων γυναικών [ιδιαίτερα στο 3ο τρίμηνο]. Από το 2011 κυκλοφορεί επίσημα στην Κίνα εμβόλιο κατά του ιού της Ηπατίτιδας Ε γενικότερες συστάσεις για χρήση του  αναμένονται μέχρι το τέλος του 2014 από την Π.Ο.Υ. 
Δυστυχώς το εμβόλιο κατά της λοίμωξης από τον ιό της Ηπατίτιδας  C παραμένει «άπιαστο όνειρο» .
Για τα άτομα που νοσούν με Ηπατίτιδα Β και C, η βελτίωση της πρόσβασης στον  προσυμπτωματικό έλεγχο και της παραπομπής για θεραπεία  μπορεί να μειώσει τα κρούσματα και τους θανάτους από αυτές . Όπως αναφέρεται παραπάνω σήμερα ,οι νέες αναδυόμενες θεραπείας μπορούν να εξαλείψουν τον ιό μειώσει τα στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που θα λάβουν θεραπεία.
Δυστυχώς θεραπεύεται μόλις το 10% των μολυθέντων γεγονός που επιβάλλει καλύτερη στρατηγική  στην ανεύρεση των ασθενών και στην καλύτερη αντιμετώπιση τους με δυνατότητα παραπομπής τους στα κατάλληλα ηπατολογικά κέντρα και μονάδες της χώρας.  
Στην Ελλάδα πολλοί συνάνθρωποί μας που ζουν με Ηπατίτιδα, δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί και κατ’ επέκταση δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις αποτελεσματικές θεραπείες που διατίθενται. Επίσης  η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας  δυσχεραίνει την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες.
Η άγνοια  επίσης οδηγεί τους ανθρώπους να υποθέσουν ότι δεν κινδυνεύουν λόγω απουσίας συμπτωμάτων . Επίσης λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης για τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης  και επειδή ενισχύεται ο στιγματισμός των φορέων καθώς και των πασχόντων.

Επικοινωνία:
Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η)
Σοφία Σλήμαν 48  11526 Αμπελόκηποι  Αθήνα – Ελλάδα
 Τηλ/Fax 2106748561
email: eemh@otenet.gr


Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube