Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Νέο επαναστατικό φάρμακο κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης

Φάρμακο κατά της πολλαπλής σκλύρηνσης
Volker Limmroth. MD, Phd, Professor
of Neurology Cologne City Hospital
Ο κορυφαίος Γερμανός επιστήμων Volker Limmroth. MD, Phd, Professor of Neurology, Cologne City Hospital καθηγητής της Νευρολογίας μίλησε στο iatropedia.gr  για το νέο χάπι, το «φουμαρικό διμεθυλεστέρα»  , το οποίο φέρνει επανάσταση και απαλλάσσει τους ασθενείς ,που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση , από την ενέσιμη θεραπεία .

Το νέο φάρμακο που ήδη κυκλοφορεί στη Γερμανία αγκαλιάζεται από προσδοκίες και ενθουσιασμό. Υπάρχει φυσικά και αρκετές απορίες  .όπως: κατά πόσο είναι ασφαλές το φάρμακο , αν έχει παρενέργειες , ποιοι ασθενείς μπορούν να το πάρουν; Πόσο θα ωφελήσει του πάσχοντας από σκλήρυνση κατά πλάκας;
Ο  Γερμανός Νευρολόγος μεταφέρει την εμπειρία του από τη χώρα του και μιλά για τα θετικά αποτελέσματα που ήδη έχει η θεραπεία με  δραστική ουσία το φουμαρικό διμεθυλεστέρα.
 H Πολλαπλή Σκλήρυνση [ΠΣ] είναι μια νόσος που διαταράσσει σημαντικά τη λειτουργικότητα των ασθενών.

Η ΠΣ Σε ποιους πληθυσμούς παρουσιάζεται συχνότερα;
 Η ΠΣ είναι μια αυτοάνοση πάθηση, και όπως συμβαίνει και σε άλλες αυτοάνοσες παθήσεις οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς καθώς υπάρχει σημαντική συσχέτιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος με τις ορμόνες, ιδίως για να μειωθεί ο κίνδυνος αποβολής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ΠΣ εμφανίζεται περίπου 2 φορές συχνότερα στις γυναίκες, και πλήττει κυρίως νέους ανθρώπους.

Είμαστε πιο κοντά στην ίαση της ΠΣ;
Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο μέχρι σήμερα, που να θεραπεύει πλήρως την ΠΣ. Παρόλα ταύτα τα τελευταία είκοσι χρόνια στην έρευνα για την ΠΣ έχουν γίνει αλματώδεις εξελίξεις και υπάρχει σημαντική βελτίωση στην αντιμετώπιση της νόσου. Σε κανέναν άλλο τομέα της νευρολογίας δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια τόσο σημαντική εξέλιξη στις θεραπείες. Πλέον, οι περιπτώσεις ασθενών με σοβαρή νόσο γίνονται όλο και λιγότερο συχνές.

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στις διαθέσιμες θεραπείες της πολλαπλής σκλήρυνσης, και πως έχει εξελιχθεί ο αλγόριθμος της θεραπείας;
Τους τελευταίους δώδεκα μήνες περίπου έχουμε λάβει έγκριση για διάφορα φάρμακα που δοκιμάζονται εδώ και πολλά χρόνια και το μεγαλύτερο διακύβευμα είναι ότι τώρα μπορούμε να παρέχουμε την κατάλληλη βοήθεια με φάρμακα χορηγούμενα από το στόμά.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια ως επί το πλείστον ήταν διαθέσιμα μόνο ενέσιμα φάρμακα, όπως για παράδειγμα οι ιντερφερόνες ,οι οποίες λόγω του μεταβολισμού τους απαιτούσαν ενδομυϊκή ή υποδόρια χορήγηση.Τώρα έχουμε φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα και που είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά κάτι που θεωρώ μεγάλη επιτυχία.

Επιπλέον λάβαμε έγκριση για ένα ακόμα φάρμακο το οποίο είναι πιθανά το πιο αποτελεσματικό αν και δύσκολο να χρησιμοποιηθεί. Είναι ένα φάρμακο για πολύ λίγους ασθενείς με υψηλή ενεργότητα νόσου. 

Πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη παρέμβαση στη σκλήρυνση κατά πλάκας; Πώς ωφελεί του ασθενείς η θεραπεία στο αρχικό στάδιο της νόσου;Μπορεί να τους χαρίσει μια καλύτερη ζωή;
Η ΠΣ, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε, φαίνεται πως είναι μια νόσος δύο φάσεων. Στην πρώτη φάση τα συμπτώματα προκαλούνται κυρίως μέσω φλεγμονωδών μηχανισμών, τους οποίους έχουμε κατανοήσει αρκετά καλά κάτι που μας έχει επιτρέψει να αναπτύξουμε φάρμακα που στοχεύουν αυτούς τους μηχανισμούς.

Το δεύτερο μέρος της πορείας της νόσου είναι πιθανότατα περισσότερο νευροεκφυλιστικό, με άλλα λόγια  προκαλείται από εκφυλιστικούς μηχανισμούς οι οποίοι δεν έχουν πλήρως κατανοηθεί. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή να στοχεύσουμε σε αυτούς τους μηχανισμούς και έτσι αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίζουμε τη νόσο μόνο στα αρχικά στάδια καθώς δεν υπάρχουν τα κατάλληλα φάρμακα για τα πιο προχωρημένα. 
Εφόσον, η νόσος αντιμετωπιστεί έγκαιρα, και παρέμβουμε νωρίς θεραπευτικά, θα μπορέσουμε να μειώσουμε τη συνολική δραστηριότητα της νόσου και οι ασθενείς θα έχουν μια καλή πρόγνωση . Οπότε ναι, μπορούμε πραγματικά να βελτιώσουμε σημαντικά την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.

Σήμερα παρουσιάσατε μια νέα από του στόματος φαρμακευτική αγωγή που έχει εγκριθεί στην ΕΕ ως θεραπεία πρώτης γραμμής για RRMS (υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση). Η δραστική ουσία του φαρμάκου (φουμαρικός διμεθυλεστέρας) έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στη χώρα σας (Γερμανία) για χρόνια. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό. 
Το φουμαρικό οξύ υπάρχει σε διάφορες μορφές, μάλιστα μια από αυτές έχει εγκριθεί ήδη από το 1994 για τη θεραπεία της ψωρίασης στη Γερμανία.Με αφορμή την αποτελεσματικότητα που έδειξε στα συμπτώματα της ΠΣ, σε ασθενείς που έπασχαν ταυτόχρονα από ψωρίαση και ΠΣ αναπτύχθηκε ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας για τους ασθενείς με ΠΣ, μια νέα εξελιγμένη έκδοση του παλιού φαρμάκου, με σημαντικά βελτιωμένη ανοχή.         

Με δεδομένη την εμπειρία σας με το φουμαρικό διμεθυλεστέρα στη Γερμανία μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αποτελεί ένα ασφαλές φάρμακο για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας;
Είναι ασφαλές. Έχουμε δηλαδή τα στοιχεία αναφορικά με την ασφάλειά του από το παλιότερο φάρμακο για την ψωρίαση,  και τα δεδομένα ασφάλειας μίας πενταετίας από το φουμαρικό διμεθυλεστέρα, τα οποία δείχνουν ότι το φάρμακο είναι ασφαλές. Δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις χρόνιες λοιμώξεις ή τη λεμφοπενία, συνεπώς φαίνεται ότι είναι ένα πολύ ασφαλές φάρμακο μακροπρόθεσμα. 

Ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι για το νέο φάρμακο και τι αποτελέσματα μπορούν να περιμένουν;
Σύμφωνα με την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Φαρμάκων, ως πρώτης γραμμής θεραπεία, ενδείκνυται για ασθενείς  με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας (RRMS). Δηλαδή, τόσο ασθενείς νεοδιαγνωσμένοι, αλλά και ασθενείς που έχουν λάβει ιντερφερόνες και άλλες ενέσιμες θεραπείες μπορούν να ωφεληθούν από το φάρμακο. Και όπως φαίνεται, αν και δεν έχει γίνει συγκριτική μελέτη με άλλη θεραπεία, πιστεύουμε ότι είναι πιο ισχυρό από τα παλιά ενέσιμα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα. 

Ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας χορηγήθηκε σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών στις ΗΠΑ, και τον Καναδά απ’ όπου ξεκίνησε περίπου πριν από ένα χρόνο. Στη Γερμανία υπάρχει ήδη μια εμπειρία 4 μηνών με το νέο φάρμακο. Ποια είναι η προσωπική άποψη / εμπειρία σας;
Μέχρι στιγμής η εμπειρία μας είναι πολύ καλή. Συμμετείχαμε στις πιλοτικές μελέτες φάσης ΙΙΙ που έδωσαν την έγκριση στο φάρμακο, όποτε το γνωρίζουμε ήδη λίγο περισσότερο. Με το φουμαρικό διμεθυλεστέρα οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ένα φάρμακο με χορήγηση από το στόμα, που είναι ισχυρό και ασφαλές, που έχει πραγματικά καλή ανοχή. Είναι ένα φάρμακο κατάλληλο για πολλούς ασθενείς. 

Τι συμβουλεύετε τους ασθενείς σας και ποιο θετικό μήνυμα θα θέλατε να δώσετε σε ασθενείς με ΣΚΠ στην Ελλάδα;
Ουσιαστικά προσπαθώ να τους πω να ζουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς να αγνοούν την νόσο αλλά και χωρίς να την αφήνουν να παίζει κεντρικό ρόλο στην ζωή τους. Μπορούν να έχουν έναν φυσιολογικό οικογενειακό προγραμματισμό, μια κανονική επαγγελματική καριέρα, να κάνουν αθλητισμό. Οι διαθέσιμες θεραπείες σήμερα τους δίνουν τη δυνατότητα να μη χρειάζεται να περιορίσουν τίποτα.

Πηγή : iatropedia .gr

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube