Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Ξηροδερμία: Δυνατότητες αντιμετώπισης της

Ξηροδερμία: Δυνατότητες αντιμετώπισης της
Το δέρμα μας είναι ένα όργανο που συντελεί πολλούς ρόλους, ενώ είναι και το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος .Προστατεύει και στηρίζει τους υποκείμενους ιστούς από τις φυσικές επιθέσεις (ήλιος, κρύο, θερμότητα, νερό), τα μικρόβια και τους ιούς  ενώ  έχει ρόλο και στη γενικότερη άμυνα και τη σύνθεση βιταμίνης D. Ενώ  μέσα από το δέρμα μας αντανακλάται και η γενικότερη υγεία μας , καθώς το δέρμα είναι αυτό που προδίδει διαφορές παθήσεις όπως είναι ο ίκτερος και η αναιμία.

Συχνά  δεν του προσφέρουμε την φροντίδα που θα έπρεπε με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σημάδια που προδίδουν την μη υγιή κατάσταση του, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες τα σημάδια αυτά είναι πιο έντονα επειδή το κρύο ταλαιπωρεί και αφυδατώνει το δέρμα.Η ξηροδερμία είναι μια από αυτές τις καταστάσεις  που μπορεί να εκδηλωθεί σε όλο το σώμα ή μόνο στα χέρια ή και τα πόδια.

Η ξηροδερμία είναι μια πολύ συνηθισμένη δερματολογική κατάσταση, που επιτείνεται ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες λόγω του αέρα και του ψύχους .Το δέρμα χάνει υγρασία και μπορεί να σκάσει και να ξεφλουδίσει, ή να ερεθιστεί και να φλεγμαίνει.Ορισμένα από τα συμπτώματα της ξηροδερμίας είναι  : ο κνησμός, το ξεφλούδισμα του δέρματος, η άγρια και θαμπή επιδερμίδα ρωγμές στο δέρμα.. Επισημαίνουμε ότι η ξηροδερμία εκδηλώνεται συχνότερα σε συγκεκριμένα σημεία όπως τα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής και είναι πιο έντονη στις μεγαλύτερες ηλικίες .Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ξηροδερμίας πρέπει να προσέχουν :

  • Την αλλαγή της θερμοκρασίας , δηλαδή το έντονο κρύο και η απότομη ζέστη μπορεί να είναι αιτίες για την εμφάνιση ξηροδερμίας, ειδικά στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος όπως τα χέρια και τα πόδια. 
  • Το καυτό νερό : Τα συχνά μπάνια με πολύ ζεστό νερό αφαιρούν το προστατευτικό στρώμα λιπιδίων της επιδερμίδας και προκαλούν ξηροδερμία.
  • Τα Προϊόντα καθαρισμού:  όπως τα ισχυρά καθαριστικά για το σπίτι, αλλά και προϊόντα καθαρισμού προσώπου και σώματος που δεν είναι κατάλληλα για τον τύπο δέρματός σας  , ιδιαίτερα τα σκληρά σαπούνια μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία. Επίσης  το έκζεμα μπορεί να προκαλέσεις ξηροδερμία. 
Πως μπορούμε να την αντιμετώπισουμε:   
  • Αποφεύγοντας  τα καθαριστικά προσώπου και σώματος με σαπούνι. Αν δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια, το πρόβλημα θα υποχωρήσει με τη χρήση ειδικών, απαλών καθαριστικών προϊόντων στο ντους, τα οποία έχουν pH κατάλληλο για το αφυδατωμένο δέρμα. 
  • Κάνοντας αφρόλουτρο, και προσθέτοντας  λίγες σταγόνες ειδικού λαδιού  στο νερό και έτσι βοηθάμε το δέρμα να συγκρατήσει την υγρασία. 
  • Χρησιμοποιώντας ενυδατικές  κρέμες και μαλακτικές λοσιόν μετά το μπάνιο. Tα προτεινόμενα συστατικά είναι το σύμφυτο, το αρπαγόφυτο, το λάδι νυχτολούλουδου, το εκχύλισμα ιτιάς, η καλέντουλα και η βιταμίνη E.
  • Πρέπει να αποφεύγει κανείς  την υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ και να  μην ξεχνά να πίνει συχνά νερό. 
  • Πολύ καλές για την προστασία του δέρματος από την ξηροδερμία είναι και οι πλούσιες σε Ω-3, Ω-6 τροφές, όπως οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια , τα πράσινα λαχανικά και τα πολλά φρούτα .
Η ξηροδερμία πολλές φορές μπορεί να οφείλεται και σε παθολογικές καταστάσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός και η έλλειψη σιδήρου, καθώς και δερματολογικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα και η ιχθύαση.

Εάν παρατηρήσετε πολύ έντονη ξηροδερμία που συνοδεύεται από απολέπιση του δέρματος και κνησμό, επισκεφθείτε δερματολόγο.

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube