Ανακοινώσεις

Επιστολή Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.με.Α προς Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κα Θεανώ Φωτίου

Επιστολή Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.με.Α προς Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κα Θεανώ Φωτίου
ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για επίλυση θεμάτων ζωτικής σημασίας που αφορούν στα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και τις οικογένειές τους»


Κυρία Υπουργέ,

Σε συνέχεια της υπ΄αρ. 24/3-2-2015 επιστολής μας με την οποία σας ζητήσαμε συνάντηση για να σας εκθέσουμε πολύ σοβαρά κι επείγοντα θέματα που απασχολούν το χώρο των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και των οικογενειών τους και άπτονται άμεσα των αρμοδιοτήτων σας, επανερχόμαστε προκειμένου να σας εκφράσουμε την αγωνία μας για τα εξής:


1. ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑμεΑ: Για το 2015 δεν έχει διασφαλισθεί ούτε η χρηματοδότησή του (χρηματοδοτείται από τον ΚΑΕ 2559, το ποσό του οποίου για το 2014 ανήλθε στις 680.000 € και το ίδιο ζητούμε να παραμείνει και για το 2015), ούτε έχει γίνει καμία από τις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίησή του, οι οποίες έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2015. Δεν έχει υπογραφεί καμία σχετική Υπουργική Απόφαση (Υπουργική Απόφαση ανάθεσης υλοποίησης Κρατικού Κατασκηνωτικού Προγράμματος, Υπουργική Απόφαση πρόσληψης προσωπικού από τους Δήμους που θα τους ανατεθεί η λειτουργία των κατασκηνωτικών χώρων ευθύνης των, Υπουργικές Αποφάσεις προϋπολογισμού και δέσμευσης πόρων για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων και χρηματοδότησης της ΠΟΣΓΚΑμεΑ για την πληρωμή συνοδών, ιατρών, νοσηλευτών, ναυαγοσωστών κ.λπ. προσωπικού για την υλοποίηση του Κατασκηνωτικού Προγράμματος ΑμεΑ, Υπουργική Απόφαση κατανομής κατασκηνωτικών χώρων και χρονικών περιόδων του Προγράμματος για τα ΑμεΑ, υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης ανάθεσης υλοποίησης του Κατασκηνωτικού Προγράμματος ΑμεΑ 2015 μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης – ΕΣΑμεΑ – ΠΟΣΓΚΑμεΑ). Είναι η πρώτη φορά, μετά από 32 ολόκληρα χρόνια απόλυτα επιτυχούς υλοποίησης του Προγράμματος, που κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί. Είναι η πρώτη φορά που περί τα 3.000 και πλέον Άτομα με κάθε μορφής Αναπηρία, εκ των οποίων 500 περίπου που διαβιούν σε Ιδρύματα και Δομές Κλειστής Περίθαλψης και Φροντίδας, για 15 ημέρες απο-ιδρυματοποιούνται, που δεν θα απολαύσουν το αγαθό της αναψυχής και της ψυχαγωγίας, ως ίσοι μεταξύ ίσων, με τους άλλους νέους της χώρας. Παράλληλα, 3.000 οικογένειες αυτών των αναπήρων πολιτών, που για 350 ημέρες το χρόνο αγόγγυστα  υπηρετούν αυτά τα παιδιά και με τις κατασκηνώσεις βρίσκουν την ευκαιρία να ανασάνουν και να ζήσουν όπως οι άλλοι γονείς αυτού του τόπου, απολαμβάνοντας λίγες ημέρες χαλάρωσης, δεν θα έχουν φέτος για πρώτη φορά αυτή την ευκαιρία.

2.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ:
Οι Δομές αυτές (ΚΔΗΦ, ΚΔΑΠ, Ειδικά Εκπαιδευτήρια κλπ), φτιάχτηκαν και λειτουργούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία από γονεϊκούς συλλόγους ΑμεΑ, προκειμένου να καλυφθεί το τεράστιο κενό της μη υλοποίησης των υποχρεώσεων της Πολιτείας διαχρονικά, έναντι των παιδιών μας, των Ατόμων με Βαριά Αναπηρία και των οικογενειών μας, δομές οι οποίες τα τελευταία 5 χρόνια με τη μείωση της χρηματοδότησης της Πολιτείας προς αυτές για την κάλυψη των ιδιαίτερων αυξημένων λειτουργικών δαπανών τους (λόγω της ιδιαίτερης φύσης του έργου που παράγουν και του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει η λειτουργία τους), έχει μειωθεί πάνω από 60%. Όπως αντιλαμβάνεσθε, οι Δομές με τις μειώσεις χρηματοδότησης που έχουν υποστεί, κινδυνεύουν με άρση της λειτουργίας τους, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα είτε την επιστροφή των Ατόμων με Αναπηρία στα σπίτια τους με τις γνωστές παλινδρομήσεις στις δεξιότητες που κατέκτησαν με σκληρή δουλειά εντός των Δομών, είτε τον εγκλεισμό τους σε Θεραπευτήρια ασυλικής μορφής, με τις γνωστές σε όλους ολέθριες συνέπειες.

3. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΤΕΓΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ 
Όπως γνωρίζετε, οι ΣΥΔ ήδη λειτουργούν τα τελευταία 4 χρόνια στην Ελλάδα ως την πλέον αξιόπιστη λύση τόσο στο μεγάλο θέμα του «αποϊδρυματισμού και της αποασυλοποίησης», όσο κυρίως στη διαρκή αγωνία και μεγάλο ερωτηματικό «ζωής» των γονέων των ατόμων με νοητική αναπηρία, με αυτισμό ή/και με άλλες βαριές και πολλαπλές αναπηρίες: «…τι θα γίνουν τα παιδιά μας μόλις φύγουμε από τη ζωή εμείς;» και είναι φανερή η αναγκαιότητα ανάπτυξης και εξέλιξης του θεσμού, προσαρμοσμένη πλέον με βάση την τετραετή εμπειρία λειτουργίας του στη χώρα μας, τη διεθνή εμπειρία, αλλά και τα όσα προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ για την ανεξάρτητη διαβίωση των Ατόμων με Αναπηρία και βέβαια με τη δημιουργία νέων επιπλέον Στεγών σε κάθε Περιφέρεια ή και σε κάθε Δήμο της χώρας, με την ενεργό συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αξιοποιώντας στην κατεύθυνση αυτή και το νέο ΕΣΠΑ.

Κυρία Υπουργέ,

Είναι αδήριτος ανάγκη για την από μέρους σας ανάληψη πρωτοβουλίας για την ΑΜΕΣΗ επίλυση των ως άνω ζωτικής σημασίας θεμάτων, τόσο για τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες της χώρας, όσο και για τις οικογένειές τους. Αναμένουμε την ενημέρωσή μας επί των ενεργειών σας και είμαστε στη διάθεσή σας να στηρίξουμε κάθε τέτοια ενέργεια από μέρους σας.