Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Κυριακή Της Σταυροπροσκύνησης

Κυριακή Της Σταυροπροσκύνησης
Σήμερα είναι η Τρίτη Κυριακή των Νηστειών . Η εκκλησία την αφιέρωσε στην προσκύνηση του Σταυρού , το σύμβολο της χριστιανικής πίστης και είναι δεσποτική εορτή με ρίζες στην  Παλαιστίνη όταν την πρώτη Κυριακή μετά από την 6η Μαρτίου γιόρταζαν την ανεύρεση του Τίμιου Σταυρού από την Αγία Ελένη.  Ήδη βρισκόμαστε στο μέσον της Μ. Σαρακοστής , γι’ και της  Σταυροπροσκυνήσεως τη λέμε και Μεσοσαράκοστο ή μεσονηστήσιμη.


Επισημαίνουμε ότι αυτή την Κυριακή στην υμνολογία της εκκλησίας κυριαρχεί το θέμα του Σταυρού που ατενίζοντάς τον οι πιστοί αναθυμούνται το θείον πάθος και παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν αφ’ ενός τη νηστεία και αφ’ ετέρου τον πνευματικό τους αγώνα. Ο σταυρός λέγεται και ξύλο ζωής  , δίνει και προσδοκία για νίκη , και οι Άγιοι Πατέρες τοποθέτησαν  αυτή την εορτή στο μέσον της Σαρακοστής για να μας υπενθυμίσουν ότι η ευδαιμονία χωρίς μέτρο , αλλά με αλαζονεία οδηγεί πάντα στη πτώση όπως και τον Αδάμ.

Κατά τη λειτουργία  ο Σταυρός μεταφέρεται με πομπή από τον ιερέα στο κέντρο της εκκλησίας  . Αφού οι πιστοί ασπαστούν το Σταυρό ο ιερέας τους δίνει ως ευλογία άνθη και δεντρολίβανο  τα λεγόμενα και σταυρολούλουδα . Ο Σταυρός , το σημαντικότερο και πιο χαρακτηριστικό  χριστιανικό σύμβολο, παραμένει όλη την εβδομάδα στο κέντρο του ναού.
Οι πιστοί τα σταυρολούλουδα τα  φυλάσσουν στα σπίτια τους  , στο εικονοστάσι , όπως και τα άνθη του επιταφίου. Σ’ αυτά αποδίδουν θεραπευτική δύναμη και τα χρησιμοποιούν ιδιαίτερα για να ξεματιάσουν ανθρώπους ή ζώα.

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube