Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ανάληψη-Έθιμα-Δοξασίες

Ανάληψη-Έθιμα-Δοξασίες
΄Ηδη πέρασαν σαράντα ημέρες από την Ανάσταση του Κυρίου χθες 21 Μαΐου   εορτάστηκε  η ανάβαση του Χριστού στους Ουρανούς .
Η Ανάληψη είναι θεοπατερική εορτή  με σταθερή ημέρα , πάντα Πέμπτη, κατά την εκκλησιαστική παράδοση θεωρείται ως η ολοκλήρωση της αποστολής του Χριστού στη Γή.


Σύμφωνα με τις περιγραφές  της Καινής Διαθήκης , το εκκλησιαστικό γεγονός περιγράφεται από τους ευαγγελιστές  πλην Ματθαίου που δεν αναφέρεται καθόλου, από τις  των Πράξεις των Αποστόλων  και στις Επιστολών του Αποστόλου Παύλου , και έγινε στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μαθητών του που έβλεπαν τον Χριστό και διδάσκαλό τους να απομακρύνεται προς τους ουρανούς.
Τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες  η  Ανάληψη του Χριστού συνεορταζόταν με τη Πεντηκοστή . Από τον 4ο αιώνα και μετά άρχισε ο αυτοτελής εορτασμός.
Με την Ανάληψη του Χριστού συνδέεται και πίστη ότι μεταθανάτια η ψυχή περιπλανάται στον επάνω κόσμο  στους Έλληνες και τους ορθόδοξους Σλάβους επικρατεί η πίστη ότι οι ψυχές  μένουν στον κόσμο των ζωντανών από την Μ. Πέμπτη μέχρι και την Ανάληψη γιατί οι πύλες της κόλασης και του παράδεισου είναι εκείνη τη περίοδο ανοικτές.                        
Γι’ αυτό και το έθιμο των μνημοσύνων στα νεκροταφεία αυτή την ημέρα, επίσης το κοίταγμα με καθρέπτη στο βάθος του πηγαδιού για να δούν τις ψυχές που αναχωρούν.
Η μαγική δύναμη που αποδίδεται στην σημερινή εορτή της Αναλήψεως  είναι σχετική με την ερμηνεία που της αποδίδεται . Είναι παράγωγο του αναλήβομαι ,συνώνυμο του εξαφανίζομαι , εξαλείφομαι.

Ανάληψη-Έθιμα-Δοξασίες

 Στα παραθαλάσσια μέρη αρχίζουν τα μπάνια γιατί υπάρχει η δοξασία ότι «αναλήβονται»  με το νερό όλα τα κακά όπως αναλήφθηκε ο Χριστός. Επίσης μπαίνουν στο νερό μέχρι το γόνατο και παίρνουν  σ’ ένα  μπουκάλι νερό από σαράντα κύματα  και το κρατούν για το καλό. Οι βοσκοί πλένουν τα ζώα στη θάλασσα ή παίρνουν νερό από σαράντα κύματα  και ραντίζουν τα σπίτια τους και τα κτήματά τους. Στην ηπειρωτική χώρα η ανάληψη θεωρείται και γιορτή των βοσκών. Που μοιράζουν το γάλα στο χωριό για να μην πήξει ή να μην στερέψει από τα ζωντανά τους 

Ανάληψη-Έθιμα-Δοξασίες

Για τους κτηνοτρόφους η Ανάληψη είναι μεγάλη γιορτή και για να μην αναληφθεί το γάλα των ζώων βάζουν πάνω από δοχείο που αρμέγουν γαλατσίδα «για το κακό μάτι» ή κρεμούν γαλατόχορτο πάνω από την πόρτα τους.
Αυτή την ημέρα συνηθίζεται  οι γυναίκες να μαζεύουν βότανα που θα τα χρησιμοποιήσουν για φάρμακα .

Ανάληψη-Έθιμα-Δοξασίες

Της Αναλήψεως συνηθίζεται να παίρνουν από το βυθό της θάλασσας μια πέτρα καλυμμένη με πρασινάδα την επονομαζόμενη και μαλλιαρή και να  την φέρνουν στο σπίτι τους για να έχουν ευτυχία και υγεία.

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube