Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Η Επιφοίτηση Του Αγίου Πνεύματος η εορτή της Πεντηκοστής

Η Επιφοίτηση Του Αγίου Πνεύματος η εορτή της Πεντηκοστής
Σήμερα 31 Μαΐου  2015 γιορτάζουμε την Πεντηκοστή , 50 ημέρες  από την Ανάσταση του Κυρίου και 10 ημέρες από την Ανάληψή του. Κατά την Καινή Διαθήκη  η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος είναι η πορεία του Χριστού και το σκαλοπάτι της πορείας του χριστιανισμού. Η εορτή της Πεντηκοστής εορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα και θεωρείται η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας.
Την ημέρα της Πεντηκοστής έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους 120 μαθητές (περιλαμβανομένων και των αποστόλων του Ιησού), σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, έλαβαν Άγιο Πνεύμα μιλώντας σε ξένες γλώσσες (γλωσσολαλιά) «για τα θαυμαστά έργα του Θεού», αυτό έγινε αντιληπτό από Ισραηλίτες και προσήλυτους που ήταν στην Ιερουσαλήμ για τη γιορτή των Εβδομάδων  και μετά από το κήρυγμα του Πέτρου, βαφτίστηκαν 3.000 νέα μέλη της χριστιανικής εκκλησίας.) και αποτέλεσαν την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία. Έτσι ιδρύθηκε ως Σώμα Χριστού η πρώτη Εκκλησία.



Εκείνη η ημέρα συνέπεσε με την ημερομηνία  16 του  Νισάν και κατά τις εβραϊκές γραφές  γιορτάζεται  η μεγάλη ετήσια γιορτή του θερισμού ή η Γιορτή των Εβδομάδων.
Η εορτή καθαρά γεωργική και η κάθε οικογένεια πρόσφερε ένα δεμάτι κριθάρι στο Θεό Οι προσφορές γίνονταν μέσω του ιερατείου αρχικά στη σκηνή του Μαρτυρίου και μεταγενέστερα στο Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ .
 Η εορτή της Πεντηκοστής εορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα και θεωρείται η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας.
 Η "Πεντηκοστή" άρχισε να γιορτάζεται από τους αποστολικούς χρόνους είτε στο ναό των Ιεροσολύμων μαζί με τους Εβραίους είτε χωριστά. Σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς Πατέρες και συγγραφείς του β' μισού του 4ου αιώνα γίνεται λόγος περί του εορτασμού από τους αποστολικούς χρόνους όπου κατά την εορτή αυτή γινόταν και η βάπτιση των κατηχουμένων και γι’ αυτό συνεχίζεται και ψάλλεται ο τρισάγιος ύμνος: "Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε...".

Πεντηκοστή – Μικρογραφία από τον συριακό χειρόγραφο κωδικό του Ραβουλά (586 μ.Χ)
Στη Πεντηκοστή εμφανίζονται τρία σημαντικά θέματα :
Η προσφορά του Παράκλητου απευθύνεται αδιακρίτως σε όλους τους ανθρώπους. Το χάρισμα του Αγίου Πνεύματος είναι δώρο προς όλους μας  Το Άγιο Πνεύμα στη Πεντηκοστή «εις ενότητα πάντας εκάλεσε».
Η ενότητα των ανθρώπων  είναι το τρίτο και σημαντικό θέμα . Είναι το διακριτόν των ανθρώπων. Οι διαφορετικές γλώσσες στη Πεντηκοστή ή διαφορετικές καταγωγές των ανθρώπων είναι ευλογία γιατί δίνεται η δυνατότητα μέσα από την κοινή πίστη οι άνθρωποι να συνεννοούνται. 
Η Κυριακή της Πεντηκοστής έχει μια ιδιαίτερη σημασία, αφού για πρώτη φορά σήμερα γονατίζουμε μπροστά στο Θεό, μετά το Πάσχα. Από το Πάσχα δηλ. μέχρι την Πεντηκοστή (και κάθε Κυριακή όλο το χρόνο) δε γονατίζουμε κατά την προσευχή μας, για να συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε ελεύθεροι, όχι δούλοι.

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube