Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Καλοκαίρι & κουνούπια

Καλοκαίρι & κουνούπια
Το καλοκαίρι τα κουνούπια έχουν την... τιμητική τους. Έτσι, αν ανήκετε σε αυτούς που δεν τους προτιμούν, τότε είστε από τους τυχερούς.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι κατέγραψαν πώς ένα κουνούπι τσιμπάει το δέρμα ενός ποντικού και πως με το ρύγχος του που είναι ιδιαίτερα ευέλικτο αναζητάει αίμα σε μία μεγάλη περιοχή χωρίς να χρειάζεται να μπει και να ξαναβγεί.  Το κουνούπι εφ’ όσον «πετύχει» το αιμοφόρο αγγείο, πίνει -κατά μέσο όρο- αίμα για περίπου για 4 λεπτά.
Αμέσως μετά το τσίμπημα φυσικό επόμενο είναι να προκληθεί φλεγμονή λόγω των πρωτεϊνών και αντιπηκτικών που εγχέει στο σημείο, επηρεάζοντας τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και την πήξη του αίματος.
Τσίμπημα από κουνούπι: 
 Τα κουνούπια ερεθίζονται και προσελκύονται από την κίνηση, από τη σωματική θερμότητα, από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται με την αναπνοή. Το σφύριγμα που κάνουν προέρχεται από το συγχρονισμένο τους φτερούγισμα. Στον άνεμο τα κουνούπια δεν παρουσιάζουν αντίσταση και με αυτόν μπορούν να μεταφερθούν σε πολύ μακρινές αποστάσεις.

Πως θα ανακουφιστείτε χωρίς να ξυστείτε μετά το τσίμπημά του
Αν και η αυθόρμητη κίνηση που κάνει κάποιος μετά το τσίμπημα κουνουπιού είναι να ξύσει  το δέρμα του για να καταπολεμήσουμε την έντονη φαγούρα,  δυστυχώς αυτή η  πρακτική είναι λανθασμένη. Το ξύσιμο μπορεί να τραυματίσει το δέρμα αφήνοντας μόνιμες ουλές, και να οδηγήσει στην εμφάνιση κηλίδων λόγω υπερμελάγχρωσης ή ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης.Για να αποφύγουμε λοιπόν τέτοιου είδους αρνητικές συνέπειες, δεν πρέπει να ξύνουμε το σημείο που μας τσίμπησε το κουνούπι. Εναλλακτικά, θα πρέπει να χτυπάμε απαλά το δέρμα. Η ενεργοποίηση των νεύρων από το ερέθισμα αυτό εξουδετερώνει την ενόχληση της φαγούρας.Φυσικά η ανακούφιση είναι προσωρινή, μέχρι ότου προμηθευτούμε την κατάλληλη λοσιόν ή κρέμα που θα καταπραΰνει οριστικά τη φαγούρα που μας προκάλεσε το τσίμπημα του κουνουπιού..

Πως να προστατευτούμε στο σπίτι από τα κουνούπια; 
Περιορίζουμε όλες τις πηγές που μπορεί  να λιμνάζουν  νερά [στάσιμα νερά] :
  1. Απομακρύνομαι το στάσιμο νερό από λεκάνες, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ,  των μπαλκονιών ή παρτεριών για να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά κι’ όπου εναποθέτουν των αυγών τους .
  2. Τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε τα γυρίζουμε ανάποδα ή τα καλύπτουμε Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα)
  3. Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα
    Καλοκαίρι & κουνούπια
  4. Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό από τις αυλές και τους κήπους .
  5. Καλύπτουμε με σίτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων
  6. Αντικαθιστούμε τυχόν σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν
    Καλοκαίρι & κουνούπια
  7. Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής
  8. Αν έχουμε πισίνα, θέτουμε σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών
  9. Καλύπτουμε τις βάρκες ώστε να μη μαζεύουν νερό της βροχής 
  10. Τοποθετούμε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες αεραγωγούς τζακιού 
  11. Κάνουμε χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη συχνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων.
    Καλοκαίρι & κουνούπια
  12. Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση εντόμων. 
  13. Κουρεύουμε το γρασίδι, τις φυλλωσιές (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια) και   προτιμούμε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες
    Καλοκαίρι & κουνούπια
  14. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.
  15. Χρησιμοποιούμε κατάλληλα ενδύματα με μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  16. Ταυτόχρονα συνίσταται η χρήση κουνουποπαγίδων οι οποίες είναι κατάλληλες για χρήση τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους και χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube