Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Τα απαραίτητα του Φαρμακείου των Διακοπών

Τα απαραίτητα του Φαρμακείου των Διακοπών
Αύγουστος ο κατ’ εξοχήν μήνας των διακοπών. Αν ακόμη δεν φύγατε για διακοπές και προετοιμάζετε τη λίστα με αυτά που πρέπει να πάρετε μαζί σας, τότε απαραιτήτως δεν θα πρέπει να ξεχάσετε προετοιμασία του φαρμακείο, που θα σας σώσει, όταν σας τύχει κάτι απρόοπτο……. στις διακοπές. Μην ξεχαστείτε και δεν το ετοιμάσετε!!!!

Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών μας;

  • Γάντια μιας χρήσεως
  • Γάζες
  • Φυσιολογικός ορός
  • Ελαστικοί επίδεσμοι διαφόρων μεγεθών
  • Τριγωνικός επίδεσμος
  • Λευκοπλάστη
  • Ψαλίδι Πρώτων Βοηθειών
  • Ισοθερμική κουβέρτα
  • Παγοκύστες – Θερμοκύστες
  • Αντισηπτικό
  • Θερμόμετρο
  • Αυτοκόλλητα επιθέματα διαφόρων μεγεθών
  • Οφθαλμικές σταγόνες
  • Παυσίπονα και φάρμακα για τον πονοκέφαλο
  • Φάρμακο για κρύωμα (αποσυμφορητικό, φάρμακο για βήχα, παστίλιες για το λαιμό)
  • Φάρμακα για τον πυρετό
  • Gel για ανακούφιση από το τσίμπημα εντόμων
  • Αλοιφή για εγκαύματα
  • Αντι-διαρροϊκή θεραπεία
  • Την φαρμακευτική αγωγή σας

Πονοκέφαλος 
Η καλοκαιρινή περίοδος είναι η περίοδος του χρόνου που για αρκετούς ανθρώπους που πάσχουν από ημικρανία ή κεφαλαλγία τάσεως χαρακτηρίζεται από επιδείνωση των πονοκεφάλων τους, εξαιτίας κυρίως των υψηλών θερμοκρασιών. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη (Nurofen), που στα 400mg, είναι εξαιρετικά γρήγορη αποτελεσματική.

Για Τσιμπήματα /τις αλλεργίες
 Τα τσιμπήματα των κουνουπιών, μελισσών, τσούχτρας κτλ. ποτέ δεν ξέρετε κατά πόσο θα σας προκαλέσουν κάποιες ήπιες ή μη αλλεργικές αντιδράσεις. Για τις ήπιες περιπτώσεις, μια αντισταμινική αλοιφή είναι πάντα χρήσιμη, ενώ καλό είναι να έχετε μαζί σας επίσης και μια κορτιζονούχα με λίγο τοπικό αντιβιοτικό για τα τοπικά συμπτώματα.
Ιδανικά επίσης για την αντιμετώπιση των αλλεργιών και των δερματικών εξανθημάτων είναι και τα αντιισταμινικά χάπια, καθώς και αμμωνία για τα τσιμπήματα.

Τι κάνουμε με το τσίμπημα μέλισσας;
Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε εάν το άτομο που τσιμπήθηκε είναι αλλεργικό. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο. Σε αντίθετη περίπτωση το κεντρί (εφόσον φαίνεται) πρέπει να αφαιρεθεί προσεκτικά με ένα τσιμπιδάκι, χωρίς να σπάσει! Μετά, λίγη αμμωνία βοηθάει στο να ανακουφιστεί ο πόνος. Ο πάγος βοηθάει στη μείωση του οιδήματος κυρίως, αλλά και στον πόνο.Τι κάνουμε σε περίπτωση που τσιμπήσει εμάς ή κάποιον άλλον φίδι; Το τσίμπημα από φίδι αντιμετωπίζεται στο νοσοκομείο.Όσο για τις διάφορες συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά και τις διάφορες τεχνικές «τύπου Ράμπο», πρέπει να γνωρίζουμε ότι το δηλητήριο του φιδιού δε μεταφέρεται μέσω του αίματος, αλλά μέσω των λεμφαδένων. Ρουφώντας μπορούμε να αφαιρέσουμε μια απειροελάχιστη ποσότητα δηλητηρίου και ο κίνδυνος να μπει στον δικό μας οργανισμό είναι μεγάλος.Μία πιεστική (και όχι πολύ σφιχτή) επίδεση πάνω από το σημείο του δαγκώματος είναι αρκετή.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η άμεση μεταφορά του τραυματία στο νοσοκομείο είναι η καλύτερη παροχή πρώτων βοηθειών.

Για το έγκαυμα 
Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο χωρίς την καλή προστασία μπορεί να σας δημιουργήσει εγκαύματα. Σε περίπτωση ενός ήπιου εγκαύματος, θα σας φανεί χρήσιμη μια κρέμα με πανθενόλη ενώ μεγάλη ανακούφιση προσφέρουν και τα τοπικά στεροειδή σε μορφή κρέμας, αλοιφής ή τζελ, τα οποία χρειάζεται να έχετε μαζί σας. Μία κρέμα από αλόη θα καταπραΰνει τα συμπτώματα και θα αναγεννήσει τα κατεστραμμένα κύτταρα.
Για τη δυσκοιλιότητα
Η αλλαγή του περιβάλλοντος, ακόμη και του νερού, μπορεί να σας προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα ήπιο καθαρτικό με τη μορφή σιροπιού ή και υπόθετου.

Για τη διάρροια
Στα φαρμακεία υπάρχουν έτοιμα διαλύματα για να αναπληρώσετε τους χαμένους ηλεκτρολύτες, καθώς είναι σημαντικό ο οργανισμός μας να παραμένει ενυδατωμένος.

Για τον εμετό
Ισχύει ό,τι και με τη διάρροια. Φροντίστε να έχετε πρόχειρο ένα διάλυμα για την αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών.

Για τη ναυτία
Σίγουρα έχετε ακούσει για τη δραμαμίνη. Αν πρόκειται να ταξιδέψετε, λοιπόν, με αυτοκίνητο ή πλοίο, τότε ένα χαπάκι θα προλάβει τη ναυτία.

Για τον πόνο και τον πυρετό τόσο για παιδιά όσο και για εσάς
 Είναι αποδεδειγμένο ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουμε κάποιο περιστατικό πυρετού ή πόνου. Είναι λοιπόν απαραίτητο να έχετε μαζί σας κάποιο αναλγητικό όπως η ιβουπροφαίνη για τα παιδιά(Nurofen for children) ή Νurofen express για σας. Μην παραλείψετε σε καμία περίπτωση να βάλετε στο φαρμακείο σας ένα φάρμακο με ασπιρίνη, παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη. Επίσης απαραίτητο είναι και το θερμόμετρο.

Για τις πληγές και τα διαστρέμματα
Αποστειρωμένες γάζες, αντισηπτικό διάλυμα και ελαστικοί επίδεσμοι θα σας φανούν απαραίτητα για τους μικροτραυματισμούς και τα διαστρέμματα.

Για Πόνους περιόδου
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συμβαίνουν πολύ συχνά διαταραχές στην έμμηνο ρύση των γυναικών, οι οποίες τις περισσότερες φορές δημιουργούν προβλήματα στις καλοκαιρινές διακοπές. Τα αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη, που βρίσκεται ως δραστική ουσία για παράδειγμα στο «Nurofen Express και Πόνοι Περιόδου», στοχεύει άμεσα στη λύση του προβλήματος καθώς δρα μόλις σε 15 λεπτά και διαρκεί έως και 8 ώρες. Συνεπώς χρειάζεστε μόνο ένα χάπι κάθε 8 ώρες, γεγονός που σας βοηθά στην άμεση και εύκολη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Γαστρεντερολογικές διαταραχές
 Για καούρα και δυσπεψία μετά από ένα γεύμα, συμπεριλάβετε στο φαρμακείο σας αλγηνικά σκευάσματα όπως το Gaviscon σε δισκία ή μονοδόσεις, τα οποία σας ανακουφίζουν μέσα σε 15 λεπτά από τη λήψη και διαρκούν μέχρι και 8 ώρες.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι κάποιος έπαθε ηλίαση και τι πρέπει να κάνει; 
Τα συμπτώματα της ηλίασης είναι συνήθως ο πονοκέφαλος, η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, το κοκκίνισμα, ο εμετός, η ζαλάδα και οι ταχυπαλμίες. Η αντιμετώπιση είναι η μεταφορά σε σκιώδες και δροσερό μέρος, όπου εφαρμόζουμε κρύα επιθέματα και χορηγούμε υγρά. Απευθυνόμαστε σε γιατρό.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κράμπες στη θάλασσα; 
 Αν ξέρουμε ότι οι κράμπες είναι κάτι σύνηθες για μας, καλό είναι να μην πηγαίνουμε σε σημείο που δεν πατάμε ή, αν πάμε, να έχουμε κάποιο πλευστικό βοήθημα. Αν τύχει, το αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία, καλούμε σε βοήθεια και κάνουμε διάταση για να λυθεί η κράμπα.

Επίσης μην ξεχάσετε εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις, στο φαρμακείο που θα πάρετε μαζί σας να τοποθετήσετε και όλα τα φάρμακα που παίρνετε συστηματικά.
Φροντίστε να διατηρήσετε το φαρμακείο σας σωστά, τόσο στις μετακινήσεις σας, όσο και κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αν το ταξίδι είναι πολύωρο, βάλτε τα φάρμακά σας σε μια ισοθερμική τσάντα για να μην υποστούν αλλοιώσεις λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. 

Το φαρμακείο θα πρέπει
  • να το διατηρήσετε σωστά, τόσο στις μετακινήσεις σας, όσο και κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αν το ταξίδι είναι πολύωρο, βάλτε τα φάρμακά σας σε μια ισοθερμική τσάντα για να μην υποστούν αλλοιώσεις λόγω της υψηλής θερμοκρασίας
  • να είναι εγκατεστημένο μακριά από εστίες θέρμανσης (π.χ. καλοριφέρ)
  • να βρίσκεται σε χώρο δροσερό, όπου δεν θα υπάρχει πολύ υγρασία (το μπάνιο, για παράδειγμα, δεν είναι, ίσως, η καλύτερη επιλογή)
  • εφόσον στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά, πρέπει να τους αποκλείσουμε την πρόσβαση σε αυτό.
  • στην εσωτερική επιφάνεια της πόρτας καλό να έχουμε ένα κατάλογο με τα διάφορα είδη που περιέχει το φαρμακείο μας.
  • να έχει σημαντικά τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
  • Τα φάρμακα είναι μόνο για προσωπική χρήση και όχι για παροχή σε τρίτους. Πριν την λήψη φαρμάκου ενημερώστε τον γιατρό σας.
Τι κάνουμε με το τσίμπημα του αχινού, του σκορπιού, της μέδουσας και ψαλίδας; Άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο. Ιδίως στην περίπτωση του αχινού η κατ’ οίκον αντιμετώπιση είναι και επώδυνη και αμφίβολη.

Καλές Διακοπές!!!

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube