Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Πρόγραμμα Έγκαιρης Παρέμβασης Παιδικής Βαρηκοΐας και Κώφωσης

Πρόγραμμα Έγκαιρης Παρέμβασης Παιδικής Βαρηκοΐας και Κώφωσης
Είναι δωρεάν και αφορά παιδιά ηλικίας έως 6 ετών
Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών Θεσσαλονίκης ενημερώνει ότι λειτουργεί πρόγραμμα Έγκαιρης Παρέμβασης, που απευθύνεται σε γονείς και παιδιά με προβλήματα ακοής ηλικίας 0 – 6 ετών, καθώς το ηλικιακό αυτό στάδιο είναι καθοριστικό για τη μετέπειτα ψυχολογική, κοινωνική και εκπαιδευτική εξέλιξη του παιδιού.
Ο Διευθυντή του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη κ. Ποικιλίδη ο οποίος ανέφερε ότι το πρόγραμμα είναι δωρεάν και εκτός από τη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται σε Αθήνα και Πάτρα.

Ο κ. Ποικιλίδης μάς ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει έλεγχο στα νεογνά σε δυο νοσοκομεία σε Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου όπου και ανιχνεύεται εάν το νεογνό έχει στοιχεία βαρηκοΐας.

Ακολουθεί δεύτερος έλεγχος προκειμένου να γίνει επαλήθευση της πρώτης διάγνωσης και εάν όντως το νεογνό έχει πρόβλημα ακολουθεί η ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειας και η κατεύθυνση των γονέων ως προς τις λύσεις που έχουν αλλά και ενημέρωση για τις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο Διευθυντής του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης δήλωσε στο news.gr ότι παρέχεται υποστήριξη και στους γονείς με μεγαλύτερα παιδιά καθώς και αυτοί χρειάζονται βοήθεια και ενημέρωση, ενώ δεν παρέλειψε να μας δηλώσει ότι πολλοί γονείς ανακαλύπτουν ότι τα παιδιά τους έχουν πρόβλημα στην ηλικία των 2-3 ετών.

Στο ερώτημά μας για το πόσοι γονείς απευθύνονται στο παράρτημα της Θεσσαλονίκης ο κ. Ποικιλίδης δε μπόρεσε να μας δώσει στατιστικά στοιχεία καθώς το πρόγραμμα έχει 20 μέρες που έχει ξεκινήσει, μας ανέφερε όμως ότι στα 1000 νεογνά τα 3 παρουσιάζουν πρόβλημα.
Ο κ. Ποικιλίδης τόνισε μεταξύ των άλλων τη σπουδαιότητα της παρέμβασης από την παιδική ηλικία στην οποία άλλωστε αποσκοπεί το πρόγραμμα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης η Έγκαιρη Παρέμβαση υιοθετεί το oικογενειοκεντρικό μοντέλο προσέγγισης των αναγκών που προκύπτουν τόσο για το παιδί όσο και για την οικογένειά του και παρέχει υπηρεσίες που στοχεύουν να παρέμβουν και να επιδράσουν σε όλο το σύστημα της οικογένειας.

Έτσι, αντιμετωπίζεται η κατάσταση που προκύπτει μετά την διάγνωση της βαρηκοΐας με έναν τρόπο ολιστικό, που συμπεριλαμβάνει όλους τους τομείς της ανάπτυξης. Στόχος του προγράμματος είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας της οικογένειας που έχει πληγεί και απορυθμιστεί.
Η διάγνωση της βαρηκοΐας/κώφωσης είναι τραυματική για όλο το οικογενειακό σύστημα. Την ίδια εποχή, και ενώ οι γονείς βρίσκονται σε σοκ, πρέπει να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις σε σοβαρά θέματα όπως κοχλιακό εμφύτευμα, επιλογή τρόπου επικοινωνίας κλπ, να κατανοήσουν όλες τις προεκτάσεις της βαρηκοΐας, να πλοηγηθούν σε ένα πολύπλοκο σύστημα κοινωνικών παροχών, να αντιμετωπίσουν τα υπόλοιπα μέλη (αδέλφια, παππούδες κλπ) αλλά και το στενό κοινωνικό περιβάλλον.

Το πρόγραμμά στοχεύει στο να στηρίξει και να διευκολύνει τις οικογένειες σε όλη την πολυπλοκότητα της δύσκολης αυτής περιόδου αλλά και να φροντίσει να μην προκληθούν δευτερογενείς αρνητικές επιπτώσεις σε κανέναν τομέα της ανάπτυξης του παιδιού – ή της ισορροπίας μεταξύ των άλλων μελών.

Οι προτεραιότητές προκύπτουν από τις ανάγκες των οικογενειών όπως τις βιώνουν και τις εκφράζουν. Υποχρέωσή των υπευθύνων του προγράμματος είναι να στηρίξουν τους γονείς και να τους πληροφορήσουν αντικειμενικά ώστε να αξιολογήσουν τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους σε σχέση με την άμεση και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του παιδιού τους – και κατόπιν να χρησιμοποιήσουν την επιστημονική τους κατάρτιση και την εμπειρία τους προς την κατεύθυνση της υλοποίησης αυτών των επιλογών.

Η ομάδα περιλαμβάνει Ειδικούς Παιδαγωγούς, Κοινωνικό Λειτουργό, Ψυχολόγο, Λογοθεραπευτή και Ωτορινολαρυγγολόγο.

Το Πρόγραμμα της Έγκαιρης Παρέμβασης λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στο 2310343079 και στο 2310343288 (ώρες επικοινωνίας 09:00-15:00) ή ηλεκτρονικά στο egkairiparemvasithess@gmail.com.

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube