Στη χώρα μας η κατανάλωση ψωμιού (όλων των ειδών και τύπων) ήταν 6,7 κιλά το μήνα το 1974 και μειώθηκε στα 4,2 κιλά το 2004-5 (μείωση 59,3%), παρότι το ψωμί αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στο ψωμί, που θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος όχι μόνο της σύγχρονης διατροφής , αλλά είναι και η βάση της διαβίωσης μας ανά τους αιώνες. Η 16η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής του Αρτοποιού του βιοτέχνη αρτοποιού της καθημερινής προσπάθειας και της καθημερινής προσφοράς στην ανθρωπότητα, η οποία του ανταποδίδει μ’ αυτόν τον τρόπο και του αναγνωρίζει την θυσία και την αξία της μεγάλης συμβολής του στη σίτιση και τη γενική διατροφή του ανθρώπου. Σήμερα κάθε αρτοποιός μπορεί και πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος . Είναι ένα δικαίωμα που του παρέχει η διεθνής αναγνώριση της τιμητικής ημέρας, η οποία είναι αφιερωμένη παγκόσμια, αποκλειστικά και μόνο στον αρτοποιό και το ψωμί του. Δεν είναι τυχαίο πως η Παγκόσμια Ημέρα ψωμιού συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα διατροφής αφού το ψωμί αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της διατροφής μας.
Ειδικοί επιστήμονες έχουν κατά καιρούς τονίσει την σπουδαιότητα και την διατροφική αξία του ψωμιού. Αυτό το ψωμί, το φρέσκο ψωμί του βιοτέχνη αρτοποιού επιβάλλεται να προβληθεί. Η παγκόσμια γιορτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία να προβληθεί το φρέσκο, ζεστό ψωμί .
Ευρωπαϊκό Μουσείο ψωμιού στο Βαρνάβα.
Το ψωμί είναι διαχρονικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά και το συναντάμε σε κάθε γωνιά της γης, σε κάθε πολιτισμό και σε όλες τις περιόδους της ανθρωπότητας. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς την Παγκόσμια Ημέρα Άρτου είναι να επισκεφθεί το πρωτοπωριακό Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου στο Βαρνάβα της Αττικής , του Δήμου Μαραθώνος όπου εκτίθεται η μεγαλύτερη συλλογή κεντημένου ψωμιού στην Ευρώπη.
1000 διαφορετικά μεταξύ τους εκθέματα καλύπτουν όλη την ελληνική επικράτεια καθώς και τριάντα χώρες του κόσμου.
«Το ψωμί αποτελεί το πλέον σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας κάθε περιοχής. Η διαδικασία της σποράς και του ζυμώματος μπορεί να δώσει πολλά στοιχεία για την κάθε εποχή. Η διαδρομή του ψωμιού στον χρόνο είναι εντυπωσιακή και ο καθένας μπορεί να μάθει πολλά μέσα από αυτή για ένα τόπο». Έτσι καταγράφει ο ιδρυτής του Μουσείου Πέτρος Κατσίκης το ερέθισμα από το οποίο γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας αυτού του Μουσείου. Το Μουσείο ψωμιού δημιουργήθηκε σε ένα ανακαινισμένο παλαιό αρχοντικό στη περιοχή του Βαρνάβα και το επισκέπτονται ετησίως 40.000 άτομα .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου