Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Ενημέρωση φορέων για τη συνεδρίαση του Γ.Σ. της ΠΟΣΓΚΑμεΑ στην Πτολεμαΐδα και για λοιπές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην πόλη

Ενημέρωση φορέων για τη συνεδρίαση του Γ.Σ. της ΠΟΣΓΚΑμεΑ στην Πτολεμαΐδα και για λοιπές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην πόλη
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στις 20/2/2016 το Γ.Σ. της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην πόλη της Πτολεμαΐδας, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Εορδαίας. Εκτός από τη συνεδρίαση του Γ.Σ., πραγματοποιήθηκε και συνάντηση της Ε.Ε. της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και του Προέδρου του Συλλόγου Εορδαίας κ. Αντωναρίδη, με το Δήμαρχο Πτολεμαϊδας κ. Σάββα Ζαμανίδη, την Παρασκευή 19/2/2016, κατά την οποία συζητήθηκαν τα εξής θέματα:


  1. Δημιουργία ΚΔΑΠμεΑ από το Δήμο Πτολεμαΐδας, μια απολύτως απαραίτητη δομή για την περιοχή, η έλλειψη της οποίας αποτελεί πρόβλημα που υφίσταται σε όλους τους Δήμους της περιοχής.
  2. Συνδρομή του Δήμου για αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ για τη δημιουργία Κέντρου Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας και ΣΥΔ στην πόλη της Πτολεμαΐδας, σε συνεργασία με Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και ΠΟΜΑμεΑ Δ. Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων υπάρχει και πρωτόκολλο συνεργασίας.
  3. Διευθέτηση προβλήματος που υφίσταται εδώ και αρκετό καιρό με το σχολικό όχημα που μεταφέρει μαθητές με αναπηρία. Προτάθηκαν στον κ. Δήμαρχο τρόποι επίλυσης του θέματος σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων ΑμεΑ Εορδαίας.
  4. Ο Πρόεδρος κ. Λυμβαίος έθεσε δι΄ επιτάσεως το θέμα της απόλυτης καταγραφής όλων των οικογενειών που έχουν τουλάχιστον ένα άτομο με αναπηρία στην περιοχή του Δήμου Πτολεμαΐδας από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, έτσι ώστε στοχευμένα η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους φορείς του Αναπηρικού Κινήματος της περιοχής να σχεδιάσουν και να λειτουργήσουν μέτρα και προγράμματα υποστήριξης και των παιδιών και των γονέων, αλλά και των οικογενειών αυτών.

Το Σάββατο 20/2/2016 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνεδρίαση, στην οποία παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφεριάρχης Π.Ε. Κοζάνης κ. Πλακεντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Γιαννακίδης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Καρυπίδου, ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας κ. Ζαμανίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λιόλιος, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας κ. Κούτσιανος, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ κ. Μίγκος, καθώς και εκπρόσωποι όλων των φορέων της ΠΟΣΓΚΑμεΑ Δ. Μακεδονίας. Τη συνεδρίαση κάλυψαν και τα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Τα θέματα της συζήτησης ήταν τα εξής:


  1. Έλλειψη δομών υποστήριξης ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και συγκεκριμένα ΚΔΑΠ, ΚΗΦ ΑμεΑ, ΚΔΗΦ  και ΣΥΔ.
  2. Αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, με την οποία υπάρχει πρωτόκολλο συνεργασίας για τη δημιουργία δομών και δράσεων για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.
  3.  Καταγραφή όλων των οικογενειών που έχουν τουλάχιστον ένα άτομο με αναπηρία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Τόσο ο Αντιπεριφεριάρχης Π.Ε. Κοζάνης κ. Πλακεντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Γιαννακίδης, δεσμεύτηκαν στο ότι ο ειδικός πόρος της ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει την άμεση καταγραφή ατόμων με βαριές αναπηρίες και οικογενειών, ώστε μέσω του νέου ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια και συγκεκριμένα από το θεματικό άξονα 9 να χρηματοδοτηθούν και να δημιουργηθούν δομές, δράσεις και προγράμματα για τα ΑμεΑ, τους γονείς και τις οικογένειες στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας.

Τέλος, τόσο οι δύο Αντιπεριφερειάρχες με την Περιφερειακή Σύμβουλο κα Καρυπίδου, όσο και ο Δήμαρχος με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Πτολεμαΐδας, δεσμεύτηκαν στο ότι θα συνεχίσουν να είναι σε διαρκή συνεργασία και επικοινωνία, όχι μόνο με τους γονεϊκούς φορείς, αλλά και με όλους τους φορείς του αναπηρικού κινήματος στη Δ. Μακεδονία, ούτως ώστε η συνεργασία αυτή να έχει άμεσα και ορατά αποτελέσματα στην καθημερινότητα και στη διαβίωση των παιδιών μας-ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, αλλά και των οικογενειών μας, για μια ζωή ποιοτική και αξιοπρεπή στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Δημάρχου Πτολεμαΐδας, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρησιμότητα τέτοιων συναντήσεων, διότι οι ΟΤΑ είναι απορροφημένοι με την υλοποίηση των έργων που έχουν προγραμματίσει και δεν γνωρίζουν για τις δυνατότητες που υπάρχουν από την Περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ κλπ, για τη δημιουργία δομών και υποδομών για τα ΑμεΑ.
Παρόμοιες δράσεις όπως αυτή που έγινε στην Πτολεμαΐδα, θα πραγματοποιηθούν εν καιρώ σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube