Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι θεραπείες

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι θεραπείες
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων [ΕΟΦ] προειδοποιεί τους καταναλωτές με μια σαφέστατη ανακοίνωση του που την υπογράφει η Πρόεδρος του Οργανισμού ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι θεραπείες , ούτε άμοιρα παρενεργειών.

Όπως επισημαίνει, τα συμπληρώματα διατροφής είναι διατροφικά προϊόντα με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας υγιών καταναλωτών και δεν προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου, ιδιότητες που προσιδιάζουν μόνο στα φάρμακα.

Όπως επισημαίνει "οποιαδήποτε αναφορά σε τέτοιου είδους ιδιότητες είναι παράνομη και καταχρηστική, καθώς πρόκειται κατ' ουσίαν για προϊόντα που παρουσιάζονται ως φάρμακα χωρίς άδεια κυκλοφορίας . Οι ισχυρισμοί που επιτρέπεται να αναγράφονται στα συμπληρώματα διατροφής είναι οι εγκεκριμένοι από την Ευρωπαϊκή  Ένωση για τα τρόφιμα, σύμφωνα με τον Κανονισμό [ΕΕ] 432/2012. Το γεγονός ωστόσο ότι τα προϊόντα αυτά στερούνται θεραπευτικών ιδιοτήτων δεν διασφαλίζει και την απουσία ανεπιθύμητων ενεργειών".

Τέλος επισημαίνεται ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν εγκρίνονται από τον ΕΟΦ, ούτε και από άλλους ευρωπαϊκούς φορείς. Η γνωστοποίηση κυκλοφορίας τους είναι μεν υποχρεωτική και γίνεται με ηλεκτρονική διαδικασία στον ΕΟΦ, ωστόσο με κανένα τρόπο δεν ταυτίζεται μες την εγκριτική διαδικασία που είναι απαραίτητα για την κυκλοφορία φαρμακευτικών προϊόντων, γεγονός που οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επισημαίνουν και στην επισήμανση των συμπληρωμάτων διατροφής.

Αυτή η ανακοίνωση του ΕΟΦ εκδίδεται σε μια εποχή ανεξέλεγκτης προώθησης κάθε είδους συμπληρωμάτων που υποτίθεται ότι θεραπεύουν πάσα νόσο και  με τους καταναλωτές να βομβαρδίζονται συνεχώς από διαφημίσεις "θαυματουργών" ροφημάτων και προϊόντων.

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube