Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Η μεγάλη επετειακή εκδήλωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Η μεγάλη επετειακή εκδήλωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο
Φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια από την πρώτη σύγχρονη διοργάνωση μαραθωνίου, του αγωνίσματος που είναι εμπνευσμένο από την αρχαία διαδρομή του Αθηναίου οπλίτη ημεροδρόμου μετά τη Μάχη του Μαραθώνα Την άνοιξη του 1896, στην πρώτη Ολυμπιάδα, αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στη γέφυρα του Μαραθώνα, στην αφετηρία, για να διανύσουν τη χωμάτινη διαδρομή ως το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Το νήμα έκοψε πρώτος ο Έλληνας αθλητής Σπύρος Λούης, σε μια νίκη που έμεινε στην ιστορία συμβολίζοντας την προσπάθεια, την υπέρβαση των σωματικών και ψυχικών ορίων, καθώς και την αντοχή.  Σημαντική  ήταν και η παρουσία του έμπειρου, επίσης Έλληνα, δρομέα Χαρίλαου Βασιλάκου, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος. Μαζί με τον Λούη έγιναν οι δύο πρώτοι Ολυμπιονίκες στην ιστορία του Μαραθωνίου δρόμου.  Αυτός ο αγώνας που θεσμοθετήθηκε στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα αθλήματα σε όλον τον κόσμο, με εκατομμύρια φίλους και συμμετέχοντες σε όλες τις διοργανώσεις του.

Επίσης φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από το 1946, χρονιά που ο κορυφαίος Έλληνας δρομέας Στέλιος Κυριακίδης νίκησε στο Μαραθώνιο της Βοστώνης πετυχαίνοντας μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού στο διεθνή χώρο, δίνοντας συγχρόνως μαθήματα ανθρωπιάς και εθνικής συνείδησης.  Σημειώνουμε επίσης ότι ο Μαραθώνιος Αθήνας με τη σημερινή του μορφή διεξάγεται συνεχώς από το 1983, και είναι αφιερωμένος στο μεγάλο Έλληνα γιατρό, βαλκανιονίκη του στίβου και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.

Από τις 10.45 θα ξεκινήσει η επετειακή εκδήλωση για τα 120 χρόνια των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και τα 120 χρόνια του Μαραθωνίου, λίγο πριν τον τερματισμό του πρώτου νικητή στο φετινό 34ο  Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.                                                    
Ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε και θα τιμήσει αρχικά τους απογόνους του Σπυρίδωνα Λούη και του

Χαρίλαου Βασιλάκου, δηλαδή:
-τον Σπύρο Λούη, εγγονό του πρώτου χρυσού σύγχρονου Ολυμπιονίκη στην κλασική διαδρομή, και
-τον Χάρη Βασιλείου, εγγονό του ασημένιου Ολυμπιονίκη του 1896 και του πρώτου που νίκησε σε αυτή τη διαδρομή καθώς επικράτησε στον προκριματικό αγώνα που διεξήχθη στις 10 Μαρτίου 1896 για τη συγκρότηση της Ολυμπιακής ομάδας.

Παρών  στο Καλλιμάρμαρο θα είναι και θα βραβευτεί ο Βρετανός Ρον Χιλ που ήταν ο νικητής στον Μαραθώνιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στο στάδιο "Καραΐσκάκης" το 1969. Επίσης παρόντες θα είναι και οι κορυφαίοι Μαραθωνοδρόμοι του κόσμου για το 2016.

Επίσης θα βραβευτούν δύο Έλληνες πρωταθλητές και δύο Ελληνίδες πρωταθλήτριες που σφράγισαν με τους χρόνους τους την κλασική διαδρομή, τον Μαραθώνιο και τη διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου, δηλαδή:

  • ο Νίκος Πολλιάς που κατέχει το ρεκόρ διαδρομής και το ρεκόρ αγώνα
  • ο Σπύρος Ανδριόπουλος που είναι ο κάτοχος της κορυφαίας επίδοσης στον Μαραθώνιο
  • η Μαρία Πολύζου που κατέχει το ρεκόρ διαδρομής και της κορυφαίας επίδοσης στον Μαραθώνιο των γυναικών και
  • η Τίνα Κεφαλά που κατέχει το ρεκόρ αγώνα στην κατηγορία των γυναικών. 

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα είναι η Ολυμπιακή ομάδα που εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Ρίο της Βραζιλίας κατά τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες και η οποία θα παρελάσει κρατώντας την Ολυμπιακή σημαία ενώ θα γίνει η ανάκρουση του Ολυμπιακού ύμνου που θα αποδώσει η διάσημη υψίφωνος Σόνια Θεοδωρίδου. Στην παρέλαση εκτός από την  Ολυμπιακή ομάδα θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, της Ελληνικής Ένωσης συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, των Ελλήνων Βετεράνων Μαραθωνίου και οι απόγονοι των Σπυρίδωνα Λούη,  Χαρίλαου Βασιλάκου, Στέλιου Κυριακίδη και Γρηγόρη Λαμπράκη.

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube