Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Περί «συμβασιοποίησης» ποιοτικών υπηρεσιών ειδικής αγωγής

Περί «συμβασιοποίησης» ποιοτικών υπηρεσιών ειδικής αγωγής
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης της 16ης Ιανουαρίου στο υπουργείο Υγείας, από θεραπευτές και Κέντρα παροχής υπηρεσιών ειδικής αγωγής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των διοργανωτών της κινητοποίησης, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, του προέδρου ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη και εκπροσώπων ΕΣΑμεΑκαι ΠΟΣΓΚΑμεΑ- παρέστησαν ο αντιπρόεδρος ΕΣΑμεΑ Γρ. Λεοντόπουλος, ο πρόεδρος ΠΟΣΓΚΑμεΑ Γ. Λυμβαίος και ο γ.γ. Γ. Σπηλιόπουλος.
Στη συνάντηση παρευρέθηκε και εκπρόσωπος της Γ.Γ. Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου. Στόχος της συνάντησης ήταν η προσπάθεια εκατέρωθεν να βρεθεί λύση στο ζήτημα της υπογραφής σύμβασης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων υπηρεσιών ειδικής αγωγής.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Λυμβαίος εξέφρασε τη δυσφορία των γονέων και του αναπηρικού κινήματος, για το γεγονός ότι τα 4/5 του χρόνου μέχρι εκείνη τη στιγμή, έχουν αναλωθεί αποκλειστικά στη συζήτηση μεταξύ υπουργείου/ ΕΟΠΥΥ και θεραπευτών σε δημοσιονομικά και αριθμολογιστικά ζητήματα, ενώ σχεδόν καμία αναφορά δεν είχε γίνει  στα ποιοτικά στοιχεία που ενδιαφέρουν τους γονείς για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν τα παιδιά μας και σχεδόν καμία αναφορά στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν γονείς, άτομα με αναπηρία, παιδιά με αναπηρία ή/και μαθησιακές δυσκολίες.
Στην παρέμβασή του ο κ. Λυμβαίος και απευθυνόμενος τόσο στην πλευρά υπουργείου/ ΕΟΠΥΥ όσο και στους επαγγελματίες του χώρου της ειδικής αγωγής έθεσε τα εξής θέματα:

  • Την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των επαγγελματικών κλάδων όλων των θεραπευτών (αναφέροντας ως παράδειγμα τους λογοθεραπευτές, που η προσφυγή για το ΠΔ για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα είναι ακόμη στο ΣτΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ποιοι τελικά δύνανται να εργαστούν και να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στα παιδιά μας- άτομα με αναπηρία). 
  • Οι αποζημιώσεις όλων των κλάδων πρέπει να διασφαλίζουν την ποιότητα και την επιστημονικότητα των υπηρεσιών, δηλαδή τιμές προσαρμοσμένες στη σημερινή πραγματικότητα και όχι αυτές που ίσχυαν από εποχής νομίσματος δραχμής. 
  • Την αδήριτη ανάγκη να οριστούν χωροταξικές προδιαγραφές και προδιαγραφές προσβασιμότητας και λειτουργίας για χώρους και επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής. 
  • Τον εξορθολογισμό, αλλά και την παρακολούθηση και τη μέτρηση του τρόπου συνταγογράφησης των θεραπευτικών πράξεων ειδικής αγωγής για όλες τις κατηγορίες παιδιών, και πέραν των ατόμων με αναπηρία, ανά είδος και βαρύτητα αναπηρίας, καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού και οργάνωσης όσων έχουν αρμοδιότητα συνταγογράφησης (γιατροί, νοσοκομεία, μονάδες ΕΣΥ κλπ.), καθώς και των επαγγελματιών του χώρου που υλοποιούν αυτές τις πράξεις. 
  • Ο κ. Λυμβαίος ζήτησε και από τις δύο πλευρές, υπουργείο- θεραπευτές, να συμφωνήσουν στο ότι θα πραγματοποιηθεί ουσιαστικός διάλογος στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου των δύο μερών ώστε να διασφαλίζει τα οικονομικά, αλλά ακόμη περισσότερο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υπηρεσιών ειδικής αγωγής. Ταυτόχρονα, για να είναι γόνιμη η διαδικασία είναι απαραίτητο να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα και ακριβής οδικός χάρτης συνομιλιών και ενεργειών, ώστε μέχρι τον Μάρτιο να υπάρξει τελική συμφωνία. 
  • Κανένα άτομο με αναπηρία, κανένα παιδί με αναπηρία ή/και πιστοποιημένες μαθησιακές δυσκολίες να μην μείνει εκτός υπηρεσιών ειδικής αγωγής - ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο οφείλουν να καλύψουν τις δαπάνες μέχρι την τελική ρύθμιση του ζητήματος. Ιδιαίτερη μέριμνα είναι απαραίτητη για τα παιδιά που χρήζουν υπηρεσιών σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές: σε πολλές από αυτές τις περιοχές οι πάροχοι είναι ελάχιστοι και εάν δεν συμβληθούν όλοι οι συνέπειες θα είναι ολέθριες - οι γονείς δεν θα έχουμε όχι μόνο δικαίωμα επιλογής, αλλά ακόμη χειρότερα τη δυνατότητα να προσφέρουμε στα παιδιά μας, ενώ πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η αναστάτωση που προκαλείται σε παιδιά και οικογένειες μεσούσης της θεραπευτικής περιόδου. 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τις θέσεις της ΕΣΑμεΑ, της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, του αναπηρικού κινήματος στο σύνολό του, ήδη από το 2012 που ξεκίνησε η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, όπως έχουν εκφραστεί μέσω επιστολών, συναντήσεων, διεκδικήσεων και παρεμβάσεων, με συζητήσεις και αποφάσεις από κάθε σύλλογο σε όλη την Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο υπουργός και ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ δήλωσαν πως δεν μπορεί να δοθεί παράταση στη διαπραγμάτευση, πέραν της 25ης Ιανουαρίου όπου και θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι προτάσεις όλων των εμπλεκομένων μερών, ώστε στις 27 Ιανουαρίου να οριστικοποιηθεί το κείμενο της σύμβασης. Στόχος του υπουργείου, όπως αναφέρθηκε, είναι να ενταχθούν στη σύμβαση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, να αναπροσαρμοστούν οι τιμές αποζημίωσης, κανένα άτομο με αναπηρία, παιδί με αναπηρία ή/ και μαθησιακές δυσκολίες να μη μείνει ακάλυπτο, καθώς επίσης να εξορθολογιστεί η δαπάνη της ειδικής αγωγής στο σύνολό της και οι διαδικασίες συνταγογράφησης και εκτέλεσης.
Πρέπει να γίνει σαφές: Εμείς τα άτομα με αναπηρία, εμείς οι γονείς των παιδιών με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες ή/και μαθησιακές δυσκολίες, εμείς οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, εκπροσωπούμαστε από τα θεσμοθετημένα όργανά μας: σε γ’βάθμιο από την ΕΣΑμεΑ και σε β΄βάθμιο επίπεδο από την ΠΟΣΓΚΑμεΑ και τους άλλους δευτεροβάθμιους και  πρωτοβάθμιους φορείς - μέλη μας.
Δεν επιτρέπουμε σε κανένα αυτόκλητο εκπρόσωπο αμφιβόλου στόχου, ύπαρξης και επιβίωσης, αλλά και σε κανέναν όψιμο τιμητή του αναπηρικού κινήματος να προβάλλει τις επιδιώξεις του μέσα από αυτόν τον αυτοπροσδιορισμό.
Το «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς», «τίποτα για τα παιδιά μας χωρίς τα ίδια μας τα παιδιά», είναι τρόπος ζωής και όχι απλά σύνθημα.
Η ΕΣΑμεΑ, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ και όλοι οι φορείς μέλη της ΕΣΑμεΑ, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το κάνουμε πράξη καθημερινά, επιδιώκοντας αυτό που δικαιωματικά αρμόζει και ανήκει στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειες μας:

ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ!

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube