Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού
Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2007 και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. η  αρχή έγινε το 2008.
Σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Το 1943 ο Αμερικανός ψυχίατρος Kanner περιέγραψε τον αυτισμό.
Σε παγκόσμια κλίμακα, περίπου 1 στα 67 παιδιά που θα γεννηθούν, θα έχει αυτισμό, ενώ ως διαταραχή εμφανίζεται τέσσερις φορές συχνότερα στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια. Υπάρχουν καταξιωμένοι επιστήμονες που μπορούν να καθοδηγήσουν σωστά τους γονείς όταν αντιληφθούν τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.
Η συχνότητα του στα αδέλφια είναι περίπου 2% και  αυτή η διαταραχή  είναι 4 ή 5 φορές  συχνότερη στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια.
Στην Ευρώπη των 375.000.000 κατοίκων υπολογίζεται ότι 1.000.000 ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία.
Ο αυτισμός έχει σοβαρές επιπτώσεις , ψυχοκοινωνικές και οικονομικές σε ατομικό- οικογενειακό  και  κοινωνικό επίπεδο.
Η έναρξη αυτής της διαταραχής εμφανίζεται όταν το παιδιά είναι 3 ή 4 ετών.
Η πρώιμη παρέμβαση πριν την ηλικία των 5 ετών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες το παιδί που βρίσκεται στο φάσμα να έχει μια πολύ καλή εξέλιξη.
Οποιοδήποτε ανησυχητικό σημάδι, όπως η αποκλίνουσα συμπεριφορά, η έλλειψη βλεμματικής επαφής, ο διαφορετικός τρόπος που παίζουν με τα παιχνίδια τους, η μη εξερεύνηση του περιβάλλοντος είναι λόγοι που θα πρέπει να οδηγήσουν τον γονέα να λάβει τη γνώμη του ειδικού.
Οι γονείς συχνά «αρνούνται» να δουν τα σημάδια. Όμως χρειάζεται να βρίσκουν το θάρρος, γιατί η έγκαιρη διάγνωση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τόσο, ώστε το παιδί μεγαλώνοντας να ζήσει μια πολύ καλύτερη ζωή από ό,τι θα ζούσε δίχως θεραπεία, ενώ είναι πολλές οι περιπτώσεις που παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα, καταφέρνουν να ζήσουν μια εντελώς κανονική ζωή.
Ας είμαστε, λοιπόν, «θαρραλέοι» και ας μη διστάζουμε να αναζητούμε τη συμβουλή των ειδικών.

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανάγκη που έχουν από εμάς τα παιδιά με αυτισμό;
Η μεγαλύτερη ανάγκη των είναι η αποδοχή. Την επόμενη φορά που θα τύχει να συναντήσετε ένα παιδί με ιδιαίτερη συμπεριφορά μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Μπορεί να μην είναι απλώς ένα «κακομαθημένο παιδί». Αν νιώθετε ότι ο γονιός χρειάζεται κάποια συνδρομή από το περιβάλλον του, η πιο χρήσιμη αντίδραση θα ήταν η ανθρώπινη προσέγγιση προς το γονιό, ακόμα και για να του παράσχετε κάποια εντελώς πρακτική βοήθεια. Σχεδόν σε κάθε σχολική τάξη βρίσκεται και ένα παιδί με αυτιστικά στοιχεία. Η ανάγκη τους για αποδοχή είναι ζωτική. Η δική μας θετική στάση είναι επιβεβλημένη.

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Το κεντρικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού είναι: 
«Προς την αυτονομία και την αυτοδιάθεση»
(Toward Autonomy and Self-Determination).
Σύμφωνα με τον  ΟΗΕ, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (CRPD) αναγνωρίζει το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες στην ανεξαρτησία και την ατομική αυτονομία (άρθρο 3). Επίσης στη  Σύμβαση υπογραμμίζεται το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες να «απολαμβάνουν ικανότητα προς δικαιοπραξία σε ίση βάση με τους άλλους, σε όλες τις πτυχές της ζωής» (άρθρο 12).

Η ικανότητα προς δικαιοπραξία παίζει κεντρικό ρόλο στην αναγνώριση ενός ατόμου ως προσωπικότητα με δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις και να συνάπτει νομικές σχέσεις. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ, ορισμένες ικανότητες συχνά θεωρούνται απαραίτητες για να διαπιστωθεί η πλήρης ατομική αυτονομία, κάτι που δημιουργεί εμπόδια στην κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αυτισμό.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού 2017, το Τμήμα Πληροφόρησης του Κοινού και το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Θεμάτων του ΟΗΕ οργάνωσαν την Παρασκευή, 31 Μαρτίου, συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν πολιτικές και προσεγγίσεις που εφαρμόζονται σχετικά με την εποπτεία, την κατάκτηση της αυτοδιάθεσης και την ικανότητα προς δικαιοπραξία των ατόμων με αυτισμό.

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από την πλευρά του επισημαίνει ότι ο αυτισμός και οι λοιπές μορφές αναπηρίας αποτελούν μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας που συμβάλλει στην ποικιλομορφία. Έτσι, ο ΠΟΥ στοχεύει στην κανονικοποίηση της αναπηρίας στο πλαίσιο της αναπτυξιακής του ατζέντας. Η κανονικοποίηση αυτή προϋποθέτει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον σχεδιασμό, στην εφαρμογή, στην παρακολούθηση και στην αξιολόγηση των πολιτικών και των προγραμμάτων στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή, ώστε να αναχαιτιστεί η διαιώνιση των ανισοτήτων.

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Κλείνοντας αυτό μικρό αφιέρωμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού Αναγράφουμε όσα έχει αναφέρει το 1966 η αγγλίδα ψυχίατρος Dr. Lorna Wing
" Όσοι από μας ζούμε ή και δουλεύουμε με παιδιά και ενήλικες παιδιά με αυτιστικού τύπου διαταραχές :
  • πρέπει να προσπαθούμε να μπούμε στον κόσμο τους μιας και αυτοί δεν μπορούν να βρουν το δρόμο που τους οδηγεί στο δικό μας.
  • χρειαζόμαστε να μάθουμε να κατανοούμε και να βιώνουμε τρόπους να βοηθήσουμε κάθε άτομο να τα βγάλει πέρα με ένα σύστημα κοινωνικών κανόνων που του είναι ξένο.
 Η ανταμοιβή για την προσπάθεια που απαιτείται είναι μια βαθύτερη κατανόηση της ανθρώπινης κοινωνικής αλληλεπίδρασης και μια αναγνώριση του θαύματος ανάπτυξης του ατόμου. Το κλειδί για τον αυτισμό είναι το κλειδί για την φύση της ανθρώπινης ζωής".

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube