Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Γιορτή του Πατέρα


Σήμερα είναι μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ημέρα . Τιμάμε τον πατέρα μας και γιορτάζουμε μαζί  του αυτά που μας πρόσφερε και μας προσφέρει απλόχερα.  Είναι ετήσια κινητή εορτή που επισημαίνει τους πατρικούς δεσμούς και την εν γένει επιρροή του στην κοινωνία. 
Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του πατέρα ήταν η αμερικανίδα Σονόρα Σμάρτ Ντόντ που θέλησε να τιμήσει τους 210 νεκρούς πατέρες που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο τον Δεκέμβριου του 1907 στη Δυτική Βιρτζίνια , λεγόμενη τραγωδία του Μοντάγκα. Επίσης η ίδια θέλησε να τιμήσει και τον πάτερα της ,που ήταν βετεράνος του Αμερικάνικου Εμφύλιου Πολέμου και ανέθρεψε μόνος του τα αυτήν και τα πέντε αδέρφια της οικογένειας .
Η γιορτή του πατέρα είναι κινητή και καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου . Για πρώτη φορά γιορτάστηκε στις 19 Ιουνίου του 1910 με σκοπό να καταδείξει το ρόλο του πατέρα το πόσο σημαντικός  είναι με αυτόν της μητέρας.
Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο Αμερικανικό Κογκρέσο για αν επισημοποιηθεί η Γιορτή του Πατέρα το 1913 καταψηφίστηκε, λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής. Το 1916, ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον, επισκέφθηκε το Σπόουκεν, όπου έκανε ομιλία για την ημέρα αυτή, καθώς και μία αποτυχημένη απόπειρα για την επισημοποίηση της γιορτής από το Κογκρέσο.
Στην Αυστραλία γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου ενώ η Εκκλησία το γιορτάζει του Αγίου Πνεύματος (κινητή εορτή τον Ιούνιο). Στην Ευρώπη έπαψε να είναι «ημέρα του πατέρα» αλλά ονομάζεται «γιορτή του πατέρα» (fête des pères) με αρχή από τη Γερμανία που συνδεόταν άμεσα με την οικογενειακή έξοδο, τη γιορτή της μπύρας, κτλ.

Στην Ελλάδα, καθιέρωσαν τη γιορτή οι διαζευγμένοι πατεράδες μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια(ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.). από τον ιδρυτή Νίκο Σπιτάλα, εξαιτίας της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια. Έτσι, μαζί με όλους τους Ευρωπαίους, γιορτάζουν κάθε δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου όταν μάλιστα τα σχολεία είναι ακόμα ανοικτά για να διδάξουν οι δάσκαλοι τον ρόλο και τις αξίες του πατέρα στην οικογένεια. Ειδική σειρά γραμματοσήμων έχει επίσης εκτυπωθεί από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Πηγή :el.wikipedia.org


Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube