Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Δε φταίνε τα άτομα με αναπηρίες που χτίσαμε και ζούμε σε κοινωνίες ανάπηρες! Καιρός να τις αλλάξουμε

Εδώ και πολλά χρόνια τα άτομα με αναπηρία ,ΑμεΑ, ακούν πως κάτι δεν πάει καλά με αυτά. Πως είναι το πρόβλημα, ότι πρέπει να τους φτιάξουμε, να τους θεραπεύσουμε. Παράλληλα δεν είναι ευπρόσδεκτα παντού, δεν βρίσκουν πάντα πόρτες ανοικτές, ούτε καν προσβάσιμες.


Ένας διωγμός από το να συμμετέχουν στην κοινωνία μας. Όλα αυτά τα αρνητικά μηνύματα εσωτερικεύονται μέσα τους, στο είναι τους. Μερικές φορές εκφράζονται ακόμη και από τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες. Κάτι που δημιουργεί ακόμα περισσότερα εμπόδια στη συμμετοχή τους στην καθημερινή ζωή και τις κοινωνίες.

Ευτυχώς όλο και περισσότερα ΑμεΑ βρίσκουν τη φωνή τους και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Αντιμετωπίζουν τις προκαταλήψεις, τις λάθος αντιλήψεις, τους ορισμούς και τα μοντέλα αναπηρίας που υπάρχουν και υφίστανται . Με τον τρόπο ζωής τους τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουμε μπροστά, να ξεκολλήσουμε από το ιατρικό μοντέλο της αναπηρίας. Αυτό που δηλώνει πως το άτομο με την αναπηρία είναι αυτό που έχει το πρόβλημα. Να περάσουμε στην εποχή που θα εμβαθύνουν στο κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας. αυτό κατοχυρώνει πως το πρόβλημα είναι οι κοινωνίες. Πως έχουν ευθύνη να αλλάξουν, να προσαρμοστούν και να δημιουργηθούν κοινωνίες που θα συμπεριλαμβάνουν τους πάντες.

Παρακάτω θα εξηγήσω ποιές είναι οι πέντε βασικές διαφορές των δυο μοντέλων της αναπηρίας. Αν τις γνωρίσουμε καλύτερα τότε θα κατανοήσουμε γιατί πρέπει να προβούμε σε αυτή την αλλαγή άμεσα. Σε μια αλλαγή όπου οι κοινωνίες χτίζονται και κατασκευάζονται με καθολική σκέψη και πλάνο ενσυναίσθησης. Να μπορέσουμε να πιέσουμε όλοι μαζί, τους πολιτικούς , τα κράτη και όσους παίρνουν αποφάσεις, ώστε αυτές να είναι περιληπτικές.

Είναι υπέροχο πως σήμερα βλέπουμε όλο και περισσότερα άτομα με αναπηρίες να ζουν και να κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Να εμπλέκονται με την πολιτική ζωή, να εργάζονται σε κάθε εργασιακό επίπεδο, σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, σε ιατρικές εταιρίες, να κατέχουν κυβερνητικές θέσεις . Όλοι μαζί ενωνόμαστε για ένα μοναδικό σκοπό να δηλώσουμε πως η αναπηρία δεν πρέπει να αποτελεί φραγμό! Το ίδιο όπως και για την ηλικία, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την καταγωγή και τον φυλετικό προσδιορισμό.


Ο κοινός παρανομαστής και τα αίτια του ρατσισμού.

Εάν έχουν κοινό παρονομαστή όλα τα παραπάνω είναι πως όλοι αντιμετωπίζουν ή έχουν αντιμετωπίσει τον ρατσισμό, τη βία , την κακομεταχείριση, το φόβο, τον εκφοβισμό, ακόμα και το θάνατο. μόνο και μόνο επειδή έτυχε να είναι διαφορετικοί από αυτό που ονομάζεται τυπικό άτομο, φυσιολογικό , χωρίς ανωμαλίες, χωρίς ιδιαιτερότητες και χωρίς να ξεχωρίζει από τη μάζα. Μα ποιός ορίζει τι είναι διαφορετικό, τι είναι φυσιολογικό; Ο άνθρωπος, εμείς, η μάζα δηλαδή που στην προσπάθειά της να ξεχωρίσει, αποκληρώνει άλλους από το κοινωνικό σύνολο.

Τα αίτια είναι βαθύτερα, θα πρέπει να ανατρέξουμε σε ιστορικά , κοινωνικά, πολιτικά , θρησκευτικά και πολιτισμικά κριτήρια. Όλα αυτά που όρισαν αιώνες πριν το τυπικό με το άτυπο ομαλό με το ανώμαλο, το σωστό με το λάθος. Όμως σε εκείνες τις εποχές, εν μέρει μπορούμε να τους δικαιολογήσουμε. Λόγοι όπως η άγνοια, η έλλειψη μόρφωσης, η φτώχεια , οι περιορισμένοι πόροι, η ανάπηρη επιστήμη, οδήγησαν στο σήμερα. Να το εκφράσω πιο απλά τόσα ήξεραν και τόσα έλεγαν.

Σήμερα όμως έχουμε τη γνώση και τη δύναμη να τα αλλάξουμε όλα αυτά. Ήδη έπρεπε να έχει έρθει αυτή η ανατροπή. Γνωρίζοντας πως κανείς δεν ευθύνεται για την αναπηρία με τηυν οποία γεννήθηκε ή απέκτησε στην πορεία της ζωής του. Γιατί να τιμωρείται για κάτι που αύριο μπορεί να επηρεάσει εμάι  ή οποιονδήποτε . Γιατί να αποκλείεται από την κοινωνία μας επειδή δε βλέπει, δεν ακούει, δε διαβάζει, δε βαδίζει, δε γράφει, δε μιλά, δεν είναι όπως εμείς; Ποιός μας εγγυάται πως αύριο θα είμαστε οι ίδιοι; Όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι και όλοι μας ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να περάσουμε στην απέναντι πλευρά. Οπότε είναι καλύτερα να μην έχουμε αντίθετες όχθες αλλά να δουλεύουμε όλοι μαζί για το κοινό καλό και το κοινωνικό σύνολο.


Το ιατρικό και το κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας.

Η ιατρική έχει ως κύριο ρόλο να ανιχνεύει και να αναλύει το ανθρώπινο σώμα με βάση τη λογική. Με κανόνες και κώδικες. Έχει δοθεί όμως υπερβολική έμφαση σε αυτό το μοντέλο , αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο τους ανθρώπους με αναπηρίες από το να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία. Καιρός να ισορροπήσουμε, καιρός να δοθεί έμφαση και στο κοινωνικό μοντέλο. Σε αυτό που είναι πιο ανθρώπινο και δείχνει μεγαλύτερη κατανόηση και αποδοχή.

Ποιές είναι οι βασικές διαφορές μεταξυ των δυοι μοντέλων της αναπηρίας;

  1. Tο ιατρικό μοντέλο ορίζει μια ατέλεια, ένα ελάττωμα ή μια ανωμαλία. Το κοινωνικό μοντέλο ορίζει πως η αναπηρία είναι μια διαφορά, όπως για παράδειγμα το φύλο ενός ατόμου , η ηλικία ή το γένος του.
  2. Το ιατρικό μοντέλο λέει πως το να μια αναπηρία είναι αρνητικό. Ενώ το κοινωνικό μοντέλο λέει πως είναι ουδέτερο . Είναι κομμάτι του ποιός είσαι.
  3. Το ιατρικό μοντέλο δηλώνει πως η αναπηρία είναι δική σου και είναι δικό σου το πρόβλημα. Ενώ το κοινωνικό μοντέλο βλέπει από άλλη σκοπιά. Ότι η αναπηρία υπάρχει στην αλληλεπίδραση μεταξύ του ατόμου και της κοινωνίας που ζει. Τα προβλήματα της αναπηρίας ξεκινούν όταν ένα άτομο με αναπηρία προσπαθεί να λειτουργήσει σε μια απρόσιτη και μη προσβάσιμη κοινωνία. 
  4. Το ιατρικό μοντέλο προσπαθεί να θεραπεύσει την αναπηρία μέσα από ιατρικές θεραπείες ή προσπαθώντας να κάνει το άτομο να δείχνει λιγότερο ανάπηρο ή πιο κοντά στο φυσιολογικό. Ενώ το κοινωνικό μοντέλο προσπαθεί αυτές οι αλλαγές να είναι απλά ένα κομμάτι της αλληλεπίδρασης του ατόμου με την κοινωνία. Όταν η κοινωνία αλλάζει και διορθώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα άτομο, η αναπηρία εξαλείφεται. Για παράδειγμα εάν ένα κτίριο είναι πλήρως προσβάσιμο δεν έχει σημασία αν το άτομο για να μπει μέσα θα περπατήσει, θα τρέξει, θα χρησιμοποιήσει αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλο βοήθημα.
  5. Το ιατρικό μοντέλο πιστεύει πως η λύση μπορεί να δοθεί μόνο από επαγγελματίες. Τι κοινωνικό μοντέλο παρόλα αυτά πιστεύει πως η λύση μπορεί να δοθεί από οποιονδήποτε. Μπορεί να είναι από το ίδιο άτομο ή από οποιονδήποτε που θέλει τα άτομα με αναπηρίες να είναι ίσα μέλη της κοινωνίας μας. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο τώρα μπορείς να βοηθήσεις ώστε τα ΑμεΑ να ζουν ισάξια χωρίς διακρίσεις και το στίγμα της αναπηρίας.

Προσβάσιμες κοινωνίες για όλους και πάντα

Έχουμε στη διάθεσή μας τόσα πολλά εργαλεία που μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τον τρόπο ζωής όλων μας. Εργαλεία όπως το δείκτη νοημοσύνης αλλά και το πως αυτός δεν ανταποκρίνεται σε όλες τις περιπτώσεις. Τα τεστ για τις δυσκολίες μάθησης αλλά και το πως αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική επίδοση των μαθητών. Εργαλεία κατηγοριοποίησης; για καλύτερη αξιολόγηση. Που αν χρησιμοποιηθούν λάθος τότε προεξοφλούν και στιγματίζουν το άτομο με αναπηρία. 
                                                                      
Οι ικανότητες ενός ατόμου δεν κρίνονται πάντα από το τι μπορεί να καταφέρει ή αν αυτό ανταποκρίνεται στις δικές μας προσδοκίες . 'Όπως δεν μπορούμε να κρίνουμε ένα ψάρι από  την ανικανότητα του να σκαρφαλώσει σ' ένα δέντρο. Ναι αναγνωρίζουμε τη διαφορετικότητα , ξέρουμε πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι αυτό είναι και το κλειδί της ποικιλομορφίας στη φύση
Δίνουμε έμφαση στο τι μπορεί να κάνει ο καθένας και όχι στις ανικανότητές του. Τονίζουμε το ότι είμαστε όλοι ίσοι όχι ίδιοι. Ο καθένας είναι μοναδικό όν και του αξίζει η ανάλογη αντιμετώπιση. 
Ένα παιδί με αναπηρία πηγαίνει στο σχολείο για να διδαχθεί όχι για να θεραπευτεί. Ένας ενήλικας με αναπηρία εργάζεται για να επιβιώσει και όχι επειδή του κάνουμε χάρη. Βελτιώνουμε τις δυνατότητες για όλους μας για όταν θα τις χρειαστούμε. Μια γυναίκα δεν χρειάζεται τον ανελκυστήρα  συνεχώς όταν όμως διανύει τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης της είναι ζωτικής σημασίας να έχει την επιλογή πρόσβασης. Τελικό συμπέρασμα πως οφείλουμε  να είναι συνέχεια προσβάσιμες για οποιονδήποτε τις χρειάζεται. Ας μπει ένα τέλος στις αναπηρίες και ελλειπτικές κοινωνίες!.

Έρευνα - σύνταξη κειμένου Βογιατζής Ηλίας 

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube