Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Ελένη Λουκά:Η 1η πτυχιούχος πανεπιστημίου με σύνδρομο Down στη Κύπρο, παράδειγμα προς μίμηση για άλλα παιδιά

Η Κύπρος πρωτοπόρησε σε κάτι ακόμη και αυτό γιατί η Ελένη Λούκα είναι το πρώτο παιδί με σύνδρομο Down που κατάφερε να αποφοιτήσει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και σήμερα είναι επίσημα πτυχιούχος νηπιαγωγός και ετοιμάζεται να ανοίξει νέα κεφάλαια στη ζωή της και να κάνει σχέδια για νέα "ταξίδια". πρόκειται για ένα πλάσμα που με την πρώτη ματιά σε κερδίζει. Από παιδί έμαθε πολλά. Παίζει πιάνο, τραγουδά, έχει κάνει μαθήματα χορού [αδυναμία της το ζεϊμπέκικο] έμαθε να αγαπά τη ζωή και πάνω απ' όλα να αγαπά τα πάντα γύρω της μα πάνω απ' όλα να αγαπά τα πάντα και πιο πολύ τους ανθρώπους. 

Στο πανεπιστήμιο έμαθε πολλά. Λάτρεψε τη θεωρία, ιδιαίτερα όμως την ψυχολογία γιατί της έδωσε εκείνα τα εργαλεία να καταλάβει για να προσφέρει στα παιδιά. Γιατί τα παιδιά είναι το αύριο του τόπου μας.

Στο παράλληλα, αναπόσπαστο κομμάτι των σπουδών της ήταν και η σχολική εμπειρία , η οποία έδωσε στην Ελένη την ευκαιρία να ζήσει τη διδασκαλία στην πράξη . Μια διαδικασία που θεωρείται εύκολη, αλλά στην πράξη είναι δύσκολη. Μπορεί τα παιδιά να είναι οι πιο δύσκολοι κριτές , ωστόσο έχουν μέσα τους την ενσυναίσθηση. Καταφέρνουν να μπαίνουν στη θέση του άλλου και να καταλαβαίνουν ποιος  τους αγαπά αληθινά.

Τα μελλοντικά σχέδιά της

Δεν δίστασε ποτέ να «τσαλακώσει» την εικόνα της, να κάτσει στο πάτωμα μαζί με τα παιδιά, να παίξει, να χορέψει και να τραγουδήσει, να ζωγραφίσει, γι’ αυτό και πολλές φορές τα ίδια τα παιδιά νόμιζαν πως πρόκειται για συμμαθήτριά τους. Πλέον, έχει ολοκληρώσει και το τελευταίο μάθημα για την απόκτηση του πτυχίου της και σκοπεύει να εγγραφεί στους καταλόγους των διορισίμων εκπαιδευτικών. Φύσει ανήσυχο πνεύμα, προς το παρόν, κάνει μια μικρή ανάπαυλα και σχεδιάζει το μέλλον της βλέποντας τις επιλογές που έχει μπροστά της! 

Μας αποκαλύπτει ότι γράφει τις δικές της ιστορίες και παραμύθια για παιδιά… τις οποίες ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια, γιατί όχι, να τις συναντήσετε και στα βιβλιοπωλεία. Το παράδειγμα της Ελένης θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή διαχρονικά για όλα τα άτομα με αναπηρίες, ως προς το θέμα της αποδοχής αλλά και της ένταξης των ατόμων με σύνδρομο Down στην κοιν

 Τέλος σε μια κανονική χώρα δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση τα όσα πέτυχε η Ελένη ή θα πετύχει στο μέλλον.

Πηγή: newsiteamea.gr


Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube