Το τριήμερο πολυθεματικό < 2ο Φεστιβάλ " Η Αναπηρία στην Κοινωνία" > , το οποίο έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Εύβοιας από 3-5 Δεκεμβρίου 2021έκλεισε την αυλαία του την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου με τον Δρ. Κωνσταντίνο Κοντοάγγελο Επίκουρο Καθηγητή Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ.
Το < 2ο Φεστιβάλ " Η Αναπηρία στην Κοινωνία" > πραγματεύτηκε από πολλές πτυχές το πολύπλοκο θέμα των προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία καθώς και τρόπους προώθησης της καθολικής προσβασιμότητας των ΑμεΑ στον πολιτισμό. Τις δράσεις του Φεστιβάλ συντόνισε επιτυχώς η κα Στέλλα Βαβουλιώτη, δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου.
Είμαστε ευγνώμονες ως διοργανωτής σύλλογος ΑμεΑ , που για δεύτερη χρονιά το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έθεσε ,τη δράση αυτή .υπό την αιγίδα του , την οικονομική υποστήριξή του και επέτρεψε να αναρτηθεί το εθνόσημο . Ευχαριστούμε για την ουσιαστική υποστήριξή της την Π.Ε. Εύβοιας.
Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021άνοιξε τις δράσεις του το Φεστιβάλ, Ημέρα Εθνική και Παγκόσμια των Ατόμων με Αναπηρία ,την οποία τίμησε με την παρουσία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος, η 1η ημέρα του Φεστιβάλ. έκλεισε με μια σημαντική ομιλία του Σεβασμιώτατου
Την έναρξη των εργασιών του 2ου Φεστιβάλ "Η Αναπηρία στην Κοινωνία" κήρυξε ο Πρόεδρος των Special Olympics Hellas , αξιότιμος κος Διονύσιος Κοδέλλας πρέσβυς ε.τ., ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τον ρόλο των Special Olympics Hellas και την τεράστια προσφορά τους στη νοητική αναπηρία, και τους δρόμοι που ανοίγουν .
Ακολούθως η κα Δήμητρα Λινάρδου Εκπαιδευτικός Προσχολικής με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Υπεύθυνη της Ομάδας Προσχολικής του ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ Εύβοιας, με γλαφυρό τρόπο ανέλυσε το θέμα "Όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι" παραθέτοντας στην αρχή της ομιλίας της το πολύ σημαντικό ποίημα της 14χρονης Coralie Severs από το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω του οποίου μας εισήγαγε εύγλωττα στα προβλήματα και τους φραγμούς που βιώνουν τα ΑμεΑ .
Επόμενοι ομιλητές : Αριστέα Κοντραφούρη Παιγνιοθεραπεύτρια - Δραματοθεραπεύτρια . Πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών Δραματοθεραπευτών. Ιδρυτικό & Διοικητικό μέλος του χώρου ψυχοκινητικής ανάπτυξης "Το Νήμα", η οποία μέσω του θέματός της " Παιγνιοθεραπεία - Δραματοθεραπεία - Ένας μεταβατικός χώρος για τα ΑμεΑ." , ανέλυσε πόσο το παιδί ωφελείται από την παιγνιοθεραπεία και την δραματοθεραπεία και ενδυναμώνεται και αναπτύσσοντας δυνατότητες αυτοίασης για να μπορεί να διαχειριστεί τη ζωή , αποβάλλοντας φοβίες και αναστολές.
Ακολούθησε ο κος Ιωάννης Πίμπας ψυχολόγος MSc Ιδρυτικό & Διοικητικό μέλος του χώρου ψυχοκινητικής ανάπτυξης "Το Νήμα",ο οποίος με μια άκρως ενδιαφέρουσα και επιστημονική ομιλία μας ανέπτυξε την Διυποκειμενική Συνθήκη χρησιμοποιώντας για μεγαλύτερη κατανόηση και διαφάνειες.
Τελευταίο θέμα συζήτησης της 1ης ημέρας ήταν οι "Βιωματικές συζητήσεις για την Τέχνη και την Αναπηρία " Σ' αυτή ενδιαφέρουσα συζήτηση και ενημέρωση συμμετείχαν εκτός από τον Ανδρέα Κολίσογλου Ψυχολόγο, η Άννη Κρίνη δασκάλα χορού , ειδικευμένη στις πιλάτες για αναπήρους .Ο Γιάννης Κουφάλης ηθοποιός , απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών καθώς και ο Ηλίας Μάρκος Ψυχολόγος με μακρά συνδικαλιστική δράση όπου πέτυχαν μαζί με άλλους πολλά υπέρ των ΑμεΑ. Η συζήτησή τους είχε ως κοινό τόπο τα βιώματά τους τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και τον τρόπο αποδοχής τους από την κοινωνία και την καθιέρωσή τους στον επαγγελματικό στίβο.
Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ έκλεισε ,ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας & Β. Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος. με μια σημαντική ομιλία μεστή νοημάτων και πατρικών παραινέσεων, εστιάζοντας ότι η προσφορά προς του συνανθρώπους μας και ειδικά στους ΑμεΑ είναι υψίστη έκφραση αγάπης και είναι έξοδος από τον εαυτό μας αλλά όχι ανέξοδος.
Η δεύτερη ημέρα του 2ου Φεστιβάλ , 4.12.,21,ξεκίνησε με χαιρετισμό του αντιπεριφερειαρχη Παιδείας, Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστα Γαλάνη οποίος μεταφέροντας και τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη μας κου Φάνη Σπανού. αναφέρθηκε σχετικά με την αρωγή που προσφέρει η Περιφέρεια ιδιαίτερα στην εκπαίδευση και στις μεταφορές των ΑμεΑ προς τα σχολεία.
Στη συνέχεια συντελεστές του Θεάτρου Χαλκίδας με πολύ ευχαρίστηση αποδέχτηκαν να πλαισιώσουν την εκδήλωση.
Πρώτος ομιλητής ο πολυτάλαντος ηθοποιός Μελαχροινός Βελέντζας, ο οποίος αυτή την εποχή παίζει στη παράσταση "Πόσο κοστίζει να ζεις" ανεφέρθη στο θέμα της που αφορά 4 κινητικά ανάπηρους Η αφήγησή του καθώς και βιωματικός ο τρόπος που πλησίασε τα εγγενή προβλήματα της αναπηρίας ήταν συγκλονιστικός.
Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα η καταξιωμένη στη συνείδηση όλων μας Πρόεδρος του Θεάτρου Χαλκίδας Ζωή Λιβανίου και μίλησε με θέμα "Τα άτομα με αναπηρία και οι άλλοι". Τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα της αποδοχής των ανθρώπων με αναπηρία από την κοινωνία , η οποία δεν είναι όσο και όπως πρέπει ανοιχτή στη διαφορετικότητα. Το Θεάτρο Χαλκίδας έκλεισε με μια σκηνή ,από το έργο της Μαρτίνα Μαγιόκ , διάβασαν οι νέοι ηθοποιοί του Θ.Χ. με πολλή καλή απόδοση οι Αντώνης Μπαγκλαγεμέζης και Βασιλική Παράκατη.
Τελευταία δράση για τη δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ "Περπατώντας στην ίδια πόλη" με συντονιστές τους Σοφία Λιάκου και Γιάννη Τζέμη ηθοποιούς -εμψυχωτές της ομάδας θεατρικής δημιουργίας του συλλόγου.
Η Σοφία Λιάκου μας ανέπτυξε ότι αυτό βοηθά στη συναισθηματική διαμόρφωση και εξέλιξη των ΑμεΑ και φυσικά τη ανάπτυξή των και πόσο θετικά επηρεάζει η αλληλεπίδραση με τα παιδιά της πόλης. Αυτό το διαπιστώθηκε στη μικρή δημιουργική σκηνή που παρουσίασαν με τη συμμετοχή μαθητών του 1ου Πρότυπου Λυκείου Χαλκίδας υπό την εποπτεία της εκπαιδευτικού Κωνσταντίνας Καλούση - Κατσώνη και η οποία έκανε σύντομο χαιρετισμό διατυπώνοντας τα έντονα συναισθήματά της.
Ακολούθησε η Μικρού μήκους Ταινία "Κάτω από τ' αγάλματα" (μετακίνηση 6).την οποία ανέλυσαν πολύ παραστατικά οι :Σοφία Λιάκου και Γιάννης Τζέμης των οποίων είναι Ιδέα - Σκηνοθεσία και η κινηματογράφηση - Μοντάζ του Γιώργου Ζαφειρίου.
Η δήμαρχος Χαλκιδέων κα Έλενα Βάκα έκλεισε την 2η ημέρα του Φεστιβάλ και στο σύντομο χαιρετισμό της έδωσε συγχαρητήρια στο σύλλογο που παρουσίασε ένα Φεστιβάλ ευρωπαϊκών προδιαγραφών τονίζοντας ότι συνδυάζει τους ειδικούς, τα παιδιά του συλλόγου, τους εθελοντές , εικόνα , ήχο, μουσική, θέατρο και γενικά παρουσιάζει πολιτισμό.
Τρίτη ημέρα του 2ου Φεστιβάλ απεύθυνε χαιρετισμό ο κος Γιώργος Κελαϊδίτης ,Αντιπεριφερειαρχης Π.Ε. Εύβοιας ,.και τόνισε ότι επιθυμία όλων μας είναι να φροντίσουμε και να αναδείξουμε το τόσο ιδιαίτερο κομμάτι της κοινωνίας μας που είναι οι άνθρωποι με αναπηρία και ο κόσμος που είναι γύρω απ' αυτούς να είναι πεπεισμένοι ότι δεν είναι μόνοι αλλά υπάρχει μια μεγάλη αγκαλιά για όλους . Οι προσπάθειές μας όλο και θα ενδυναμώνονται για την μόρφωσή και την καλύτερη ποιότητα ζωής τους.
Στη συνέχεια προσήλθε στο βήμα ο κ. Ευάγγελος Κούκουζας , Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας , ο οποίος αναστρέφοντας την ονομασία του Φεστιβάλ αναρωτήθηκε αν θα ήταν προτιμότερο να ονομάζεται "Άνθρωποι με Αναπηρία ή Κοινωνία με Αναπηρία" γιατί ζούμε σε μια κοινωνία που έχει αποκλείσει τα ΑμεΑ επειδή είναι μονομερής η διαμόρφωσή της . Ίσως γιατί μας λείπει η αυτογνωσία. Ως Περιφέρεια γεφυρώνοντας την διαφορετικότητα μεταφέρουμε το μήνυμα ελάτε πιο κοντά.
Η κα Αϊδίνη Πρόεδρος ΔΟΑΠΠΕΧ του δήμου Χαλκιδέων στο σύντομο χαιρετισμό της μεταξύ άλλων είπε ότι ο ΔΟΑΠΠΕΧ παραχωρεί όλους τους χώρους Πολιτισμού που διαθέτει στα ΑμεΑ καθώς και όλους τους αθλητικούς μαζί με προπονητές και εθελοντές.
Ακολούθησε στο βήμα η εκπαιδευτικός Βασιλική Τσαμάκη με θέμα "Το σχολείο καλλιεργεί την ενσυναίσθηση" Θεωρία και Πράξη. Η κα Τσαμάκη χρημάτισε καθηγήτρια στο ΓΕΛ Ν. Αρτάκης και τώρα διδάσκει στο Γυμνάσιο Ν.Αρτάκης. και η οποία στην πολύ εμπεριστατωμένη ομιλία της η οποία ήταν πλήρης συναισθημάτων τόνισε ότι η ενσυναίσθηση είναι συνυφασμένη με το ακέραιο μιας προσωπικότητας και προϋποθέτει το "γνώθι σαυτόν" . Σε μια πολυδιάστατη κοινωνία όπου η διαφορετικότητα είναι κανόνας , η απάντηση είναι ο ανθρωπισμός. Στη χώρα μας πρέπει όλοι να επωμιστούμε την ευθύνη του αποκλεισμού του 85% των ΑμεΑ από την εκπαίδευση.
Ακολούθησαν τα δυο video που το ένα "Ενωμένοι στη διαφορετικότητά μας " από μαθητές του ΓΕΛ Ν, Αρτάκης και το άλλο "Bulling ....οχι πια΄" από μαθητές του Γυμνασίου Ν. Αρτάκης. Αμφότερα υπό την εποπτεία της κας Βασιλικής Τσαμάκη.
Τελευταίος ομιλητής του τριήμερου 2ου Φεστιβάλ ήταν ο προβεβλημένος Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ, Δρ. Κωνσταντίνος Κοντοάγγελος, με θέμα "Ψυχολογικές επιπτώσεις στα ΑμεΑ και στις οικογένειές τους, λόγω περιθωριοποίησης συνήθως από την κοινωνία και προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισης" . Η ομιλία του Δρ Κοντοάγγελου ήταν εμπεριστατωμένη. Αναφέρθηκε στον αποκλεισμό, που είναι από τα πιο σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και αιτία στέρησης ενεργού συμμετοχής των ΑμεΑ στο κοινωνικό σύνολο. Παρά τα θετικά βήματα η κοινωνική ενσωματώσή του δεν είναι η αναμενόμενη. Ο κοινωνικός αποκλεισμός ως έννοια καταγράφει διαφορετικές μορφές περιθωριοποίησης και στέρησης της συμμετοχής τους στους κανονικούς και ο οποίος προκαλεί ιδιαίτερο πόνο . Βασικοί παράγοντες που οδηγούν τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους σε κοινωνικό αποκλεισμό είναι: το χαμηλό εισόδημα, οι επιπρόσθετες δαπάνες τα εμπόδια. αυτοί οι παράγοντες έχουν κοινό τόπο την διάκριση που υφίσταται το Άτομο με Αναπηρία και η οικογένεια του. Αποκλεισμός στην εκπαίδευση , στην απασχόληση, τα εμπόδια στο δομημένο περιβάλλον, στην κοινωνία της πληροφορίας. δημιουργεί άγχος και φόβο. Το αίσθημα της ματαίωσης οδηγεί σε απόγνωση μειώνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση.
Η συζήτηση των γονέων με κατηρτισμένα άτομα βοηθά στη διαχείριση της κατάστασης. Η ύπαρξη ενός διαφορετικού παιδιού αντιπαραθέτει την οικογένεια με κοινωνικές προκαταλήψεις απόρροια ο κοινωνικός στιγματισμός και ο αυτοστιγματισμός και ο Δρ Κωνσταντίνος Κοντοάγγελος κατέληξε ..ότι απαραίτητο στοιχείο για όλα είναι η ανθρωπιά, η ενημέρωση, οι σταθερές οικογενειακές σχέσεις, η αυτοβελτίωση.
Την τελευταία ημέρα του <2ου Φεστιβάλ "Η Αναπηρία στην Κοινωνία"> έκλεισε ο πατήρ Νεκτάριος Ευγενικός , ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας και ο οποίος είπε. ότι όταν ο Χριστός μας ήλθε στην επί της γης Ζωή Του έκανε πολλά θαύματα και εθεράπευσε αναπήρους χαρίζοντάς τους την σωματική ίαση, αλλά κυρίως εντάσσοντάς τους στη ζωή της Κοινωνίας πράγμα το οποίο είναι και το πιο σημαντικό. Τελειώνοντας παρότρυνε τα μέλη του Δ.Σ , διδάσκοντες και εθελοντές του Συλλόγου μας να συνεχίζουμε με αγάπη και ενδιαφέρον το στηρικτικό έργο μας προς τους ευάλωτους συνανθρώπους μας.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ευχαριστεί όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχή διοργάνωση του <2ου Φεστιβάλ "Η Αναπηρία στην Κοινωνία">, καθώς και τους: Βελισσάριο Σκοπελίτη και Θωμά Βλάχο της εταιρίας "master sound" , για την πολύτιμη συνδρομή του τον Θανάση Παπαδόπουλο υπεύθυνο του τεχνικού τμήματος του Συνεδριακού Κέντρου της Π).Ε. Εύβοιας, την Λίνα Περγάμαλη για την επιμέλεια της μακέτας - Εκτυπώσεις "Περγάμαλη Λαμπρινή" . Tον Χορηγό Επικοινωνίας " Media Hellenic Group " και τον Χρήστο Κουτσάφτη για τις φωτογραφίες .
Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν πιο διεξοδικά το 3ήμερο 2ο Φεστιβάλ "Η Αναπηρία στην Κοινωνία έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν με το Υοu Tube του Πανευβοϊκου Συλλόγου ΑμεΑ "Άνθρωπος - Ελπίδα - Πολιτισμός".