Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Η κατάθλιψη στην παιδική ηλικία

κατάθλιψη στην παιδική ηλικία
-Υπάρχει περίπτωση τα παιδιά να εμφανίσουν κατάθλιψη;

Η απάντηση είναι, δυστυχώς, ναι.

 Πολλά παιδιά βιώνουν την κατάθλιψη με τρόπους ανάλογους με εκείνους των ενηλίκων, αλλά και με ορισμένα μοναδικά συμπτώματα, όπως είναι τα προβλήματα συγκέντρωσης και η απόσπαση της προσοχής.

Άλλα συμπτώματα είναι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, οι μεταβολές στον ύπνο, τα προβλήματα στη δημιουργία και διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων, η χαμηλή ενεργητικότητα, ο έντονος εκνευρισμός και θυμός του παιδιού, τα λεκτικά ξεσπάσματα ή κλάματα, η ευθιξία και ευερεθιστότητά του, η κοινωνική απόσυρση και οι μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων, στο σπίτι ή με φίλους στο σχολείο. Τέλος, οι σκέψεις θανάτου, με ή χωρίς αυτοκτονικές τάσεις και τα έντονα συναισθήματα ανικανότητας και ενοχής, είναι μερικά ακόμα συμπτώματα της παιδικής κατάθλιψης.

Η παιδική κατάθλιψη θα πρέπει να διαχωρίζεται από μια απλή κακή διάθεση του παιδιού και δεν θα πρέπει οι γονείς να ανησυχούν επειδή το παιδί τους δείχνει μελαγχολικό ή στεναχωρημένο. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα αυτά επιμένουν και παρεμβαίνουν στην καθημερινή λειτουργικότητα του παιδιού, τα ενδιαφέροντά του και τη σχολική ή οικογενειακή του ζωή, τότε το παιδί υποφέρει από αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν κατάθλιψη, η οποία και απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη ιατρική αντιμετώπιση από ειδικούς ψυχολόγους.

Μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας,
Τσιριγώτη 29Α στην Χαλκίδα, Τηλ:  22213-50900 & 50901

Εμμανουέλα Ξανθού ,Ψυχολόγος

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube