Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού

Σχολικός εκφοβισμός
Ο σχολικός εκφοβισμός–γνωστός και ως bullying–είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Αναφέρεται στη νεανική παραβατικότητα σχετικά με τη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών.
Χαρακτηρίζεται από την εσκεμμένη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία που ασκείται από ένα ή περισσότερα παιδιά, με σκοπό να τρομοκρατήσουν και  να πληγώσουν ένα άλλο άτομο. Μπορεί να λάβει τις εξής μορφές:

  • Σωματικός εκφοβισμός (χτυπήματα, χειρονομίες, σπρωξιές, τραβήγματα μαλλιών, δαγκωνιές, ακόμα και σεξουαλική παρενόχληση με ανεπιθύμητα αγγίγματα)
  • Λεκτικός εκφοβισμός (βρισιές, παρατσούκλια, προσβλητικά πειράγματα, απειλές, συκοφαντίες, ρατσιστικά, ομοφοβικά και σεξιστικά σχόλια. Επίσης, η ειρωνεία και τα άσχημα σχόλια για την εθνική προέλευση ή την οικονομική κατάσταση της οικογένειας κάποιου συμμαθητή)
  • Συναισθηματικός εκφοβισμός (αφορά κυρίως την δημιουργία ενός κλίματος φόβου και τον αποκλεισμό του θύματος από παρέες, ομαδικά παιχνίδια και κοινωνικές δραστηριότητες. Επίσης, τον εκβιασμό του θύματος και την καταστροφή προσωπικών αντικειμένων)
  • Τέλος, υπάρχει και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, που εκδηλώνεται με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων  για την διάδοση ταπεινωτικού και απειλητικού περιεχομένου με σκοπό την προσβολή του παιδιού. 

Εμμανουέλα Θεοδώρα Ξανθού - Ψυχολόγος

Συνεργάτης του Πανευβοϊκού Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Α.με.Α 
«ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΕΛΠΙΔΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube