Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 10000 θέσεις εργασίας

ΟΑΕΔ
Από 24 Ιουλίου 2014 άρχισε η υποβολή αιτήσεων ανέργων με σκοπό τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ  επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ωφελουμένων από τις δράσεις :
«Τοπικά σχέδια για την απασχόληση , προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας [ΤοπΣΑ]  και τοπικές δράσεις ένταξης για ευάλωτες ομάδες [ΤοπΕΚΟ].
Όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα , εφ’ όσον υπάρχουν κενές θέσεις υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr)  και μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) την αποστέλλουν στο ΚΠΑ2, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η έδρα της επιχείρησης επιλέγοντας από τη σχετική στήλη.
Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Είναι επίσης δικαιούχοι και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣεπ) που έχουν ιδρυθεί στα πλαίσια των δράσεων ΤοπΣΑ ή ΤοπΕΚΟ κι επιθυμούν να προσλάβουν με αυτό το πρόγραμμα  μέλη τους ως εργαζόμενους.Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην Πρόσκληση που θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr.
 Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας.

Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι που:
-  Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ 2 και μέχρι την πρόσληψή τους ή βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, όταν πρόκειται για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, που θα προκύπτει από το ειδικό μητρώο της αρμόδιας Υπηρεσίας (ΚΠΑ2) για τις ανάγκες του προγράμματος.
-  Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης. 
-  Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας. 
-  Έχουν ωφεληθεί δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας – ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες - ΤοπΕΚΟ» και διαθέτουν βεβαίωση συμμετοχής σε πρόγραμμα ΤοπΣΑ και ΤοπΕΚΟ από την αρμόδια Αναπτυξιακή Σύμπραξη (ΑΣ).                                                         

Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή:
*    Για άτομα που κατά το τελευταίο 12μηνο, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα από την επιχείρηση είχαν απασχοληθεί:
*    καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση ή σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας
*    με την ίδια ή άλλη ειδικότητα στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με όμοια δραστηριότητα (κύρια ή/και δευτερεύουσα)
*    σε επιχείρηση όπου ο δικαιούχος εργοδότης (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) συμμετείχε κατά το προηγούμενο 12μηνο ή συμμετέχει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
*    σε επιχείρηση συζύγου ή σε συγγενή α” βαθμού εξ αίματος ή εξ” αγχιστείας του εργοδότη.

Ποσό και συνολική διάρκεια επιχορήγησης:
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 15 € την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).

Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους ηλικίας (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) άνω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 18 € την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα  του μισθολογικού  κόστους.

Διάρκεια επιχορήγησης του προγράμματος :
Η συνολική διάρκεια επιχορήγησης  ορίζεται στους τέσσερις (4) μήνες.

*    για εργαζόμενους που θα απασχοληθούν αποκλειστικά, από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωϊνή (λήξη ωραρίου).
*  για άτομα που:
* τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν.2643/98.
* θα προσληφθούν στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς ενίσχυσης για την κάλυψη σχετικών συμβατικών της υποχρεώσεων, π.χ. επενδυτικό σχέδιο, το οποίο επίσης επιχορηγεί το μισθολογικό ή/και το μη μισθολογικό κόστος για τα άτομα αυτά,
* θα προσληφθούν από τους δικαιούχους εργοδότες, προκειμένου να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλον εργοδότη (δευτερογενής ή έμμεσος εργοδότης).
* θα απασχοληθούν με μίσθωση
* σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή.
Επισημαίνεται ότι οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) που είναι εγγεγραμμένοι, στις επιχειρήσεις που έχουν λάβει εγκριτική απόφαση, σύμφωνα 

α) με τις ζητούμενες ειδικότητες από τις επιχειρήσεις, καθώς και από τις επιλογές των ανέργων που έχουν καταγραφεί στα Ατομικά Σχέδια Δράσης κατά τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης 
β) εφόσον έχουν ωφεληθεί δράσεων σε «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας – ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες – ΤοπΕΚΟ» και διαθέτουν βεβαίωση συμμετοχής σε πρόγραμμα ΤοπΣΑ και ΤοπΕΚΟ από την αρμόδια Αναπτυξιακή Σύμπραξη (ΑΣ).

Δικαιολογητικά:

α) “Έντυπη Κατάσταση (Έντυπο Β) που θα περιλαμβάνει :
  •  το ονοματεπώνυμο των προσληφθέντων, βάσει του προγράμματος,
  • τον Α.Μ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ
  • την ειδικότητα
  •  τη χρονολογία πρόσληψης,
  • την ημερομηνία γέννησης,
  • τα ημερομίσθια (ημέρες ασφάλισης) που πραγματοποιήθηκαν κατά μήνα,
  • το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης που καταβάλει ο ΟΑΕΔ
  • το συνολικό ποσό (ανά δίμηνο) με το οποίο βαρύνεται ο ΟΑΕΔ σύμφωνα με το πρόγραμμα
  • το συνολικό ακαθάριστο ποσό που δικαιούται ο εργαζόμενος, το οποίο δεν θα είναι κατώτερο από τις νόμιμες αποδοχές όπως αυτές καθορίζονται από νόμο ή τις οικείες Συμβάσεις Εργασίας.
  • στήλη της υπεύθυνης δήλωσης, με τις υπογραφές των προσληφθέντων μισθωτών όπου θα δηλώνουν ότι απασχολήθηκαν και πληρώθηκαν το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η επιχορήγηση.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι υπογραφές των εργαζομένων στο υπόδειγμα Β είναι δυνατή η καταβολή της επιχορήγησης αρκεί να συνυποβληθούν παραστατικά πληρωμής των εργαζομένων (υπογεγραμμένες μισθοδοτικές καταστάσεις, αντίγραφα λογαριασμών μισθοδοσίας κλπ.)

 β) Μισθολογικές καταστάσεις ή Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.) οι οποίες μπορούν να υποβληθούν και σε ηλεκτρονική μορφή, συνοδευόμενες με υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι τα στοιχεία που εμπεριέχονται είναι αληθή (για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΑΕΔ που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr η επιχείρηση όσον αφορά στην κατηγορία των ωφελουμένων οι οποίοι δεν υπάγονται στην κύρια ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα προσκομίζει αντίγραφα γραμματίων είσπραξης από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα σύμφωνα με την κείμενη ασφαλιστική νομοθεσία (για την κύρια και επικουρική ασφάλιση).

γ) Γραμμάτια είσπραξης ή βεβαίωση απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους (επιχορηγούμενο και δεσμευόμενο προσωπικό) στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης
o Αντίγραφα των γραμματίων κατάθεσης (αν η καταβολή έγινε σε Τράπεζα) ή των προσωρινών γραμματίων είσπραξης (αν η καταβολή έγινε σε Υποκ/μα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), που αντιστοιχούν στις μηνιαίες εισφορές, τις οποίες είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να καταβάλει για τους μήνες που αναφέρονται στην τρέχουσα διμηνιαία χρονική περίοδο.)
o Σε περίπτωση που επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τους εναλλακτικούς τρόπους συναλλαγής για την απόδοση των ασφαλιστικών τους εισφορών (π.χ. Internet Banking, Phone Banking) τότε θα πρέπει να προσκομίσουν αντίγραφο συναλλαγής πληρωμής όπου αναγράφεται η ένδειξη 

«ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ», «ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΗ», «ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΗΚΕ» και Υπεύθυνη δήλωση ότι τα αναγραφόμενα είναι ακριβή και αληθή.
Εάν η Υπηρεσία κρίνει ότι τα παραπάνω στοιχεία χρήζουν περαιτέρω έρευνας, ενδείκνυται να τα διασταυρώσει και με την αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή του οικείου ασφαλιστικού φορέα κύριας ή και επικουρικής ασφάλισης.
Στις περιπτώσεις που η επιχείρηση έχει προβεί σε ρύθμιση των οφειλών της προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή τους οικείους ασφαλιστικούς φορείς, ή τα επικουρικά ταμεία εκτός ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, για να είναι δυνατή η καταβολή της επιχορήγησης θα πρέπει η ρύθμιση να έχει κατατεθεί εμπρόθεσμα, δηλαδή εντός δύο μηνών από τη λήξη κάθε διμήνου απασχόλησης και στην απόφαση ρύθμισης να συμπεριλαμβάνεται το κρίσιμο χρονικό διάστημα για το οποίο ζητά να επιχορηγηθεί η επιχείρηση και εφόσον οι δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται κανονικά. Σε περίπτωση που η ρύθμιση δεν είναι ενήμερη, η αξίωση για καταβολή της επιχορήγησης θα απορρίπτεται, με την έκδοση απόφασης παραγραφής από τον Προϊστάμενο του ΚΠΑ2.

δ) Βεβαίωση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ή βεβαίωση οφειλής όπου απαιτείται. Σύμφωνα με τις με αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Α/10067/2007 και ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.1.1/2407/26/01/2009 ΚΥΑ τα παραπάνω δικαιολογητικά αναζητούνται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια για την έκδοση της διοικητικής πράξης Υπηρεσία.

ε) Αντίγραφο κατάστασης του  προσωπικού  και ωρών εργασίας που έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα ΙΚΑ – ΣΕΠΕ – ΟΑΕΔ. Στις περιπτώσεις που η επιχείρηση δεν καταθέσει με την υποβολή της αίτησης για  καταβολή  της επιχορήγησης όλα  τα  απαραίτητα  δικαιολογητικά που αναφέρονται ανωτέρω, τότε κάθε δικαιολογητικό που κατατίθεται στην αρμόδια Υπηρεσία εκ των υστέρων θα λαμβάνει ξεχωριστό αριθμό πρωτοκόλλου.

Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση χορηγείται βάσει του Κανονισμού 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) και δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Σημειώνεται ότι στον έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι συνδεδεμένες με την αιτούσα επιχειρήσεις.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο ειδικό πεδίο του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ στην διεύθυνση www.oaed.gr όπου επίσης περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις και λοιποί όροι του προγράμματος.



Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube