Γενικά

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος - ο Ομολογητής & Θαυματουργός

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος - ο Ομολογητής & Θαυματουργός
Ἐκ γῆς ὁ καλέσας σε πρὸς οὐρανίους μονάς,
τηρεῖ καὶ μετὰ θάνατον ἀδιαλώβητον τὸ σκῆνός σου ὅσιε.
Σὺ γὰρ ἐν τῇ Ἀσία ὡς αἰχμάλωτος ἤχθης,
ἔνθα καὶ ὠκειώθης τῷ Χριστῷ Ἰωάννη.
Αὐτὸν οὖν ἱκέτευε,
σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Σήμερα 27 Μαΐου το Ν. Προκόπι της Εύβοιας γιορτάζει την μνήμη του Θαυματουργού  Οσιομάρτυρος και Ομολογητού Ιωάννη του Ρώσου με κέντρο  τον περικαλλή ομώνυμο  Ναό του , όπου έχει εναποτεθεί το ιερό σκήνωμά του σε ασημένια λάρνακα. 
Τα τέλη  του 1925 οι πρόσφυγες  εγκαταστάθηκαν στο χωριό Αχμέτ Αγά  που αργότερα το μετονόμασαν σε Νέο Προκόπι ή Προκόπι . Ως πρώτη προτεραιότητα τους είχαν την μεταφορά και εγκατάσταση του ιερού λειψάνου του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου από την εκκλησία που τον είχαν εναποθέσει στη Χαλκίδα σε μια από τις υπάρχουσες εκκλησίες – τον Άγιο Κωνσταντίνο – στο Αχμέτ Αγά . Το 1930  άρχισαν οι εργασίες για την ανέγερση της ομώνυμης εκκλησίας του  και οι οποίες ολοκληρώθηκαν μόλις  το 1951, ο δε  καθαγιασμός της πραγματοποιήθηκε  27 Μαΐου 1951 , ημέρα της εορτής του.

Διατηρεί  ξενώνα, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1977 και εγκαινιάστηκε το 1989 από τον τότε Μητροπολίτη Χαλκίδας κ. Χρυσόστομο Βεργή, δυναμικότητας 160 κλινών και περιλαμβάνει αίθουσες διαλέξεων, μουσείο κ.ά . Στις αίθουσες του φιλοξενούνται Ιερατικά Συνέδρια , Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Όχι μόνο στη μνήμη του  αλλά και καθημερινά επισκέπτεται μεγάλος αριθμός προσκυνητών το ιερό λείψανό του.
Το προσκύνημα του Οσίου Ιωάννη λειτουργεί κάτω από την άμεση εποπτεία της Μητρόπολης Χαλκίδας και διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.Το 1962 ανακηρύχτηκε Άγιος από τη Ρωσική Εκκλησία 
Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, μαζί με τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, τον Όσιο Δαυίδ γέροντα εν Ροβιές Ευβοίας, τον Άγιο Ιωάννη Καλυβήτη, τον Όσιο Δανιήλ το Στυλίτη, την Αγία Παρασκευή και τους 14 (πλέον) Ευβοείς Αγίους, αποτελούν το καμάρι και την ελπίδα της Ευβοίας και ολοκλήρου του κόσμου.

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος - ο Ομολογητής & Θαυματουργός
Ο Ιερός Ναός  στο Νέο Προκόπι Εύβοιας
Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος  γεννήθηκε περίπου το 1690 στην περιοχή της Μικράς Ρωσίας, σημερινής Ουκρανίας, από χριστιανούς γονείς. Κατετάγη στο στρατό του Τσάρου της Ρωσίας   Μεγάλου Πέτρου και πήρε μέρος στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1710–1711), όπου αιχμαλωτίστηκε και στη συνέχεια πουλήθηκε σαν σκλάβος σε ένα Τούρκο αξιωματικό (ίππαρχο) που καταγόταν από το χωριό Προκόπι της Μικράς Ασίας.

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος - ο Ομολογητής & Θαυματουργός
Προκόπι Καππαδοκίας
Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος - ο Ομολογητής & Θαυματουργός
Ο αρχικός ναός του Οσίου στο Προκόπι Καππαδοκίας που κατεδαφίστηκε από τους Τούρκους το 1950 στη θέση του έχει κτιστεί μιας επαγγελματική σχολή.
Ο Άγιος δεχόταν τις αφόρητες καταπιέσεις και τους εξευτελισμούς των Τούρκων, που προσπαθούσαν να τον κάνουν να αλλαξοπιστήσει. Η ενάρετη συμπεριφορά του έκανε τον αφέντη του να τον συμπαθήσει και να τον αφήσει ελεύθερο να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Η εργασία που του ανατέθηκε ήταν το στάβλισμα και η περιποίηση των ζώων, την οποία ασκούσε με αγάπη και προθυμία. Σε ηλικία 40 ετών αρρώστησε βαριά και πέθανε. Στις 27 Μαΐου 1730 έγινε η τελετή της ταφής του. Ο αφέντης του έδωσε την ελευθερία στους χριστιανούς να τον θάψουν χριστιανικά. Τάφηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου και το άγιο σκήνωμά του μπήκε μέσα σε μαρμάρινη λάρνακα. Το 1832 όμως το λείψανο πετάχτηκε έξω από τη λάρνακα σε σωρό ξύλων για να καεί, από τους στρατιώτες του Τούρκου Χατκεράλ Ογλού Οσμάν πασά, που είχαν ληστέψει όλο το ναό από τα αφιερώματα. Το λείψανο όμως έμεινε ανέπαφο. Το γεγονός αυτό φόβισε τους Τούρκους που απομακρύνθηκαν και το σώμα του αγίου τοποθετήθηκε πάλι μέσα στη λάρνακα. Τα θαύματα που γίνονται στη λάρνακα που φιλοξενεί τα λείψανα του αγίου γίνονται γνωστά και πολύς κόσμος ασχέτου θρησκείας καταφεύγει για να θεραπευτεί. Στο χώρο δημιουργείται ένα μεγάλο προσκύνημα που δεσπόζει στην Κεντρική Καππαδοκία έως το 1924. Κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1924, οι χριστιανοί κάτοικοι του Προκοπίου Μικράς Ασίας, πήραν μαζί τους το σκήνωμα του Αγίου και το μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα, στην Εύβοια. Το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στην Εύβοια τον Οκτώβριο του 1924 με το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης». 

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος - ο Ομολογητής & Θαυματουργός
Από το Προκόπι  της Καππαδοκίας στο Νέο Προκόπι  της Εύβοιας