H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι ημέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα.
Είναι μια εορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στη λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»). Επίσης κάθε άνοιξη στην Αρχαία Ελλάδα γινόταν μεγάλη εορτή που ήταν αφιερωμένη στη θεά Γαία που επονομαζόταν « Μεγάλη Μητέρα », μητέρα θεών και ανθρώπων. Αργότερα αντικαταστάθηκε από τη κόρη της Ρέα , σύζυγο του Κρόνου , μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.
Το 1600 στην Αγγλία εορταζόταν η επονομαζόμενη «Mothering Sunday» και συγκεκριμένα την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμής όλων των ,μητέρων της Αγγλίας και οι υπηρέτες έπαιρναν άδεια μιας ημέρας για να περάσουν την ημέρα αυτή με τις μητέρες τους.
Όταν εξαπλώθηκε ο Χριστιανισμός στην Ευρώπη η γιορτή μεταβλήθηκε προς τιμή της "Μητέρας Εκκλησίας" αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν και ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία. Παραδοσιακά δώρα όπως τα λουλούδια, τα φυτά ή οι σοκολάτες προσφέρονταν στη Γιορτή της μητέρας.
Στη σύγχρονη εποχή ως ημέρα εορτασμού της καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας καθιερώθηκε τον 20ο αιώνα και φέτος έκλεισε 101 χρόνια προερχόμενη από το αγγλικό και αμερικάνικο κίνημα γυναικών .
Το 1865 η Ann Reeves Jarvis διοργάνωσε το κίνημα των Mothers Friendships Day όπου μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες . Το 1870 η συνθέτης Julia Ward Howe έγραψε την προκήρυξη της Ημέρας της Μητέρας όπου καλούσε τις γυναίκες να λάβουν ενεργό πολιτικό ρόλο αποσκοπώντας στη προώθηση της ειρήνης.
Η κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) κατάφερε να κινητοποιήσει γυναίκες σ’ ολόκληρη τη πολιτεία της Βιρτζίνια και είναι αυτή που είχε την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα για να τιμηθεί η μητέρα.
H Τζάρβις είναι αυτή που επίσης επέλεξε το λευκό γαρύφαλλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της» Οι προσπάθειες της ευοδώθηκαν και στις 9 Μαΐου 1914 ό Αμερικανός Πρόεδρος Γκούντροου Γουίλσον υπέγραψε την προκήρυξη με την οποία καθιερώθηκε η Ημέρα της Μητέρας , ως εθνική εορτή και από τότε πολλές χώρες υιοθέτησαν την ημέρα αυτή.
Στη χώρα μας γιορτάστηκε για 1η φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, σε συνδυασμό με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 60, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαΐου .
Σήμερα, ο ρόλος της μητέρας είναι πολύπλοκος, αφού την ίδια στιγμή πρέπει να είναι γυναίκα, σύζυγος και επαγγελματίας και αυτή η Παγκόσμια Ημέρα έρχεται να υπογραμμίσει το μεγαλείο της προσφοράς της.
Η ελληνική κοινωνία παρά την κοινωνικοοικονομική κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια - ίσως και εξ αιτίας της- φαίνεται ότι επαναπροσδιορίζει τη σημασία του παραδοσιακού ρόλου της μητέρας ,ως προς την ανατροφή των παιδιών αλλά και ως προς τη συνοχή της οικογένειας.
Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά του διεθνούς οργανισμού Save the Children για τη μητρότητα σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα αναδείχθηκε ανάμεσα στις πιο ιδανικές χώρες για να γίνει μια γυναίκα μητέρα. Συγκεκριμένα. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση, πάνω από την Ιρλανδία, τον Καναδά και τη Βρετανία, ενώ πρώτη στην κατάταξη έρχεται η Φινλανδία.
Η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλή θέση σ’ ότι αφορά στη μητρική θνησιμότητα, η οποία σύμφωνα με την UNICEF παρουσιάζει σημαντική μείωση παγκοσμίως. Στην Ελλάδα ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας είναι μόλις 3, τη στιγμή που στην υποσαχάρια Αφρική εκτινάσσεται στο 500 και στη νότια Ασία στο 220. Η δε αναλογία δια βίου κινδύνου θανάτου μιας μητέρας στην Ελλάδα είναι 1στις 25.500, όταν για τη Γερμανία ο αντίστοιχος αριθμός είναι 1 στις 10.600, στην Αυστρία 1 στις 18.200 και στην Ιταλία 1 στις 20.300 .Στις ημέρες μας η γιορτή της μητέρας είναι κατά μεγάλο ποσοστό έχει εμπορευματοποιηθεί και κατέχει το 26% περίπου στο σύνολο των ετήσιων πωλήσεων λουλουδιών και φυτών. Όλες οι μητέρες αξίζουν τις πλέον εγκάρδιες ευχές αμς και ιδιαίτερα για το σημαντικότερο έργο τους τη μητρότητα.