Πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν ή ξεχνούν ότι θα πρέπει να δηλώσουν τη γέννηση του μωρού τους εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Εφόσον η δήλωση είναι εκπρόθεσμη, επιβάλλεται πρόστιμο.
Διαβάστε τι πρέπει να γνωρίζετε:
Που γίνεται η δήλωση γέννησης του παιδιού;
Η δήλωση γίνεται στο Ληξιαρχείο του τόπου όπου έλαβε χώρα η γέννηση. Αν ο τοκετός γίνει κατά τη διάρκεια ταξιδιού με σιδηρόδρομο, αυτοκίνητο ή αεροπλάνο αρμόδιος είναι ο Ληξίαρχος του τόπου αποβίβασης. Για τους Έλληνες του εξωτερικού καθήκοντα Ληξιάρχου ασκεί ο Πρόξενος ή ο αναπληρωτής του.
Διαβάστε τι πρέπει να γνωρίζετε:
Που γίνεται η δήλωση γέννησης του παιδιού;
Η δήλωση γίνεται στο Ληξιαρχείο του τόπου όπου έλαβε χώρα η γέννηση. Αν ο τοκετός γίνει κατά τη διάρκεια ταξιδιού με σιδηρόδρομο, αυτοκίνητο ή αεροπλάνο αρμόδιος είναι ο Ληξίαρχος του τόπου αποβίβασης. Για τους Έλληνες του εξωτερικού καθήκοντα Ληξιάρχου ασκεί ο Πρόξενος ή ο αναπληρωτής του.
Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για τη δήλωση γέννησης του παιδιού;
- Η ταυτότητα του γονέα.
- Το ιατρικό πιστοποιητικό γέννησης (γιατρού ή μαίας).
- Αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γάμου όπου θα αναφέρεται το επίθετο που θα πάρει το παιδί, ή Σύμφωνο Συμβίωσης των γονέων για δήλωση γέννησης τέκνου εκτός γάμου.
- Για τους αλλοδαπούς απαιτείται άδεια παραμονής και διαβατήριο.
Συνήθως μετά από 2 εργάσιμες μέρες από την κατάθεση των δικαιολογητικών και της αίτησης παραλαμβάνετε την Ληξιαρχική Πράξη γέννησης του τέκνου σας.
Ποιός δηλώνει τη γέννηση του παιδιού;
Υπόχρεοι να δηλώσουν την γέννηση είναι:
- Ο πατέρας του παιδιού.
- Ο γιατρός ή η μαία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει η δήλωση και από τη μητέρα του παιδιού ή από τον αντιπρόσωπό της με ειδική εντολή (συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο). Αν ο τοκετός γίνει σε νοσοκομείο, κλινική, φυλακή ή άλλο ίδρυμα, υπόχρεος για τη δήλωση είναι και ο διευθυντής του ιδρύματος.
Πότε πρέπει να γίνει η δήλωση γέννησης;
Η δήλωση γέννησης πρέπει να γίνει μέσα σε διάστημα δέκα (10) ημερών από τον τοκετό. Σε περίπτωση που η δήλωση γίνει μέχρι 100 ημέρες μετά τον τοκετό, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. Μετά τις 100 ημέρες επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.
Αντίγραφο Ληξιαρχικής Πράξης Γέννησης
Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για να πάρουμε αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γέννησης;
Ο ενδιαφερόμενος ή οποιοσδήποτε άλλος που έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να πάρει αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γέννησης με την ταυτότητα του (ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο) αυθημερόν, από το Ληξιαρχείο όπου έχει δηλωθεί η γέννηση.
Η παραλαβή του αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης, γίνεται με τους εξής τρόπους:
- Από το Ληξιαρχείο προσκομίζοντας την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο του ενδιαφερόμενου.
- Μέσω τηλεφωνικής αίτησης (1502).
- Μέσω οποιουδήποτε ΚΕΠ.
Σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης μετά από πράξη υιοθεσίας
Για όλες τις περιπτώσεις απευθυνόμαστε στο Ληξιαρχείο.
Πιο συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:
- Για νεογνά – ανήλικους, στο Ληξιαρχείο του τόπου όπου είναι κάτοικοι οι θετοί γονείς, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση υιοθεσίας.
- Για ενηλίκους, στο Ληξιαρχείο όπου έχει συνταχθεί η (ληξιαρχική πράξη γεννήσεως) τους.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι η δικαστική απόφαση υιοθεσίας και το πιστοποιητικό τελεσιδικίας. Στην περίπτωση που το άτομο που υιοθετήθηκε είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών, εμφανίζεται ο θετός πατέρας ενώπιον του Ληξίαρχου (εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας), ενώ όταν το άτομο που υιοθετήθηκε είναι άνω των 18 ετών μπορεί να κάνει τη δήλωση το ίδιο.
Σε μερικά ιδιωτικά μαιευτήρια της Αθήνας λειτουργούν παραρτήματα ληξιαρχείου εντός αυτών (Γραφείο Δήλωσης Νεογνών – Αναγγελίες) οπότε μπορείτε να κάνετε εκεί την αίτηση, να προσκομίσετε τα δικαιολογητικά και να παραλάβετε από εκεί την Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης.