Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

25 Οκτωβρίου 1822 ξεκίνησε η Α΄πολιορκία του Μεσολογγίου

25 Οκτωβρίου 1822 ξεκίνησε η Α΄πολιορκία του Μεσολογγίου
Μετά την καταστροφική μάχη του Πέτα για τους έλληνες επαναστάτες στις 4 Ιουλίου 1822, ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιουταχής, επικεφαλής 11.000 ανδρών, κατήλθαν χωρίς αντίσταση στην κοιλάδα του Μεσολογγίου και στις 25 Οκτωβρίου του 1822 ξεκίνησε η Πολιορκία του Μεσολογγίου .
Ο Ομέρ Βρυώνης το απέκλεισε από ξηράς και   ο Γιουσούφ Πασάς με τον στόλο του συμπλήρωσε τον αποκλεισμό της πόλης από τη θάλασσα. Μαζί τους βρέθηκαν και οι οπλαρχηγοί Βάλτου και Ξηρομέρου, Γεώργιος Βαρνακιώτης, Γιαννάκης Ράγκος, Γώγος Μπακόλας, Γεωργάκης Βαλτινός και Ανδρέας Ίσκος, που είχαν δηλώσει υποταγή στους δύο πασάδες.
Το Μεσολόγγι εκείνα τα χρόνια ήταν το οικονομικό και πολιτικό κέντρο της Δυτικής Χέρσου Ελλάδας (σημερινής Δυτικής Στερεάς Ελλάδας).
Η διχογνωμία των δυο πασάδων έμελλε να είναι καταστροφική για τον οθωμανικό στρατό, προκάλεσε την αποτυχία της εκστρατείας τους κατά της Δυτικής Ελλάδας.
Η επιτυχία των Ελλήνων έγινε μεγαλύτερη, καθώς μετά την αναχώρηση των Οθωμανών από το Μεσολόγγι, ενώθηκαν με τους επαναστάτες οι οπλαρχηγοί Ανδρέας Ίσκος και Γεωργάκης Βαλτινός, που είχαν προσχωρήσει στο τουρκικό στρατόπεδο.
Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, με νωπά τα γεγονότα στο μυαλό του, αναφέρεται στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου και την καταστροφική διάβαση του Αχελώου από τους Τούρκους στο ποίημα του «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», που έγραψε το Μάιο του 1823 (στροφές 88-121).
Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube