Την ύπαρξη των αγγέλων μαρτυρεί η Αγία Γραφή (Παλαιά και Καινή Διαθήκη), καθώς και η εκκλησιαστική παράδοση. Ο αριθμός των αγγέλων είναι αναρίθμητος. Η Αγία Γραφή αναφέρει «μυριάδας αγγέλων» και «μυριάδες μυριάδων και χιλιάδες χιλιάδων» Για τον χρόνο δημιουργίας των αγγέλων δεν υπάρχουν μαρτυρίες από την Αγία Γραφή.
Οι περισσότεροι από τους Πατέρες της Εκκλησίας δέχονται ότι οι άγγελοι προϋπήρχαν του υλικού κόσμου. Ο Μιχαήλ και ο Γαβριήλ είναι οι πιο γνωστοί από τους αρχαγγέλους και Ταξιάρχες και συνήθως παρουσιάζονται με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι ,σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Πολλές φορές κρατούν μια σφαίρα που συμβολίζει τον κόσμο.
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι άγγελος , αόρατο και τέλειο πνεύμα που δεν το περιορίζει ούτε ο χρόνος, ούτε ο χώρος. Η Αγία Γραφή, αναφέρει σε πολλά της σημεία την επικοινωνία των ανθρώπων με τους αγγέλους και ιδιαίτερα με τον επικεφαλής των Αγγελικών Ταγμάτων Μιχαήλ, που ερμηνεύεται ως « Δύναμις Θεού».
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ο Μιχαήλ θεωρείται από το λαό ότι είναι ψυχοπομπός άγγελος, δηλαδή μεταφέρει τις ψυχές στον ουρανό. Σε ορισμένες περιοχές όπως στη θράκη ο κόσμος αποφεύγει να αφήνει τα παπούτσια του έξ από το σπίτι την ημέρα της εορτής για να μην τα δει ο Αρχάγγελος και «ενθυμηθεί αυτούς και αναλάβει εκ της ζωής».
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ένας από τους απροσμέτρητους αγγέλους και το όνομά του σημαίνει «ήρωας του Θεού» και είναι από τους λίγους αγγέλους που καταγράφεται το όνομά τους στην Αγία γραφή. Επίσης το όνομά του συνδέεται με όλα τα γεγονότα που συνδέονται με τη γέννηση του Χριστού.
Η πιο συνηθισμένη θέση που εικονίζεται στους Ναούς o αρχάγγελος Μιχαήλ είναι στην αριστερή μικρή είσοδο του Ιερού Βήματος, ενώ στην δεξιά, εικονίζεται ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Είναι και οι δύο τους, οι ακοίμητοι φρουροί του χώρου του Ιερού Βήματος, όπου τελείται το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Επειδή λοιπόν το έργο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών είναι να προστατεύουν τους ανθρώπους, να πολεμούν και να μάχονται τους κακούς δαίμονες κατακτώντας έτσι τους Ουρανούς, η Πολεμική μας Αεροπορία τους έχει ανακηρύξει Προστάτες της και τους εορτάζει την ίδια μέρα που τους γιορτάζει και η Εκκλησία μας, στις 8 Νοεμβρίου. Ο δε Αρχάγγελος Μιχαήλ (Ταξίαρχος και Αρχιστράτηγος) είναι επίσης και ο Προστάτης Άγιος της Πολεμικής Αεροπορίας εη δε μνήμη του εορτάζεται με μεγαλοπρέπεια σε όλες τις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας.