Στο Βόρειο και Νότιο Πόλο, αλλά και στην τροπική ζώνη της γης, τίποτα από αυτά δεν ισχύει καθώς εκεί, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν εποχές.
Στην αστρονομία η ισημερία εξηγείτε ως η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα, διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν με γωνία 90 μοιρών (κάθετα) στον ισημερινό, παρουσιάζοντας έτσι μηδενική απόκλιση.
Ο Ήλιος έλαμπε κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας ήταν περίπου ίδια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο (και στη χώρα μας) η ημέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας, ενώ το αντίστροφο θα συμβεί στο νότιο ημισφαίριο.
Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.
Κατά τους αρχαίους Έλληνες, αυτή είναι η ώρα επιστροφής της Περσεφόνης από τον Άδη στη Γη και τη μητέρα της, τη Δήμητρα. Αυτή είναι η αρχή της Άνοιξης.
Η εαρινή ισημερία είναι η αφετηρία του υπολογισμού της εορτής του εβραϊκού και του χριστιανικού Πάσχα ,η εαρινή ισημερία αποτελεί την αφετηρία του ισχύοντος περσικού ή ιρανικού ημερολογίου και συμπίπτει με την πρωτοχρονιά των Ιρανών , αλλά και πολλών λαών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Επίσης η αυριανή ημέρα η πρώτη μετά την εαρινή ισημερία είναι η πρώτη ημέρα του ινδικού Εθνικού Ημερολογίου και η Πρωτοχρονιά για τους Ινδούς.
Η άνοιξη δεν έχει σταθερή ημερομηνία έναρξης και η πρώτη μέρα της ποικίλει ανάμεσα στις 19 (πιο σπάνια), στις 20 (συνήθως) και στις 21 Μαρτίου, ανάλογα με το έτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου