Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί: «Αναμένεται έξαρση της γρίπης τύπου Α Η3Ν2 και στην Ελλάδα»

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί: «Αναμένεται έξαρση της γρίπης τύπου Α Η3Ν2 και στην Ελλάδα»
Φουντώνει το κύμα της γρίπης στη χώρα μας με τον ιό Α(Η3Ν2) της φετινή χρόνια.«Η Ελλάδα έχει πλέον εισέλθει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, η οποία αναμένεται όπως κάθε χρόνο να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Επικρατών υπότυπος φαίνεται να είναι ο Α(Η3Ν2), σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά όπου επικράτησε ο Α(Η1Ν1)» αναφέρει σε έκθεση του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Και φέτος πάντως, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι μόνο το 20% των ασθενών που εισήχθησαν σε ΜΕΘ είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη, παρόλο που στην συντριπτική τους πλειονότητα ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Αναφορικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Αλβανία, η Ουκρανία και η Φινλανδία αναφέρουν υψηλή δραστηριότητα με τις υπόλοιπες να αναφέρουν χαμηλή ή μέτρια.
Το επιδημικό κύμα ξεκινά σχεδόν πάντα στις αρχές Ιανουαρίου και κορυφώνεται στα μέσα Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Οι γιατροί συνιστούν στους    πολίτες να τηρούν τα μέτρα υγιεινής, να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους,  να αερίζουν τακτικά τον χώρο όπου ζουν ή εργάζονται και να συμβουλεύονται άμεσα στον γιατρό τους, όταν διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματα του κρυολογήματος δεν υποχωρούν.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μια και το επιδημικό κύμα ξεκινά σχεδόν πάντα στις αρχές Ιανουαρίου και κορυφώνεται στα μέσα Φεβρουαρίου και μέχρι τέλος Μαρτίου. Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι: «Ποτέ δεν είναι αργά για το εμβόλιο, έστω και τώρα οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν».

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η ιδιότητά του Η3Ν2 είναι ότι έχει τάση να προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους, μια ομάδα που πρέπει να εμβολιάζεται, όπως επίσης, οι χρόνια πάσχοντες και οι επαγγελματίες υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η Η3Ν2 είναι γνωστή και "γρίπη του Χόνγκ Κόνγκ" και βρίσκεται στα όρια απειλητικής επιδημίας που έχει ήδη πλήξει τις γειτονικές χώρες. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί δέκα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ένας θάνατος, από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη τύπου Α. Το κρούσμα ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με το σύστημα Sentinel (σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) του ΚΕΕΛΠΝΟ, την προτελευταία εβδομάδα του 2016 οι 35 στις 1.000 επισκέψεις σε γιατρό αφορούσαν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2015 η αντίστοιχη αναλογία ήταν 20 στις 1.000 επισκέψεις σε γιατρό.
Πέρυσι, σύμφωνα με την Καθημερινή, η κορύφωση του επιδημικού κύματος καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, όταν το 12% των επισκέψεων στους γιατρούς αφορούσε ασθενείς με συμπτώματα γρίπης (120 ανά 1.000 επισκέψεις).
Όπως μάλιστα αναφέρεται και στην πιο πρόσφατη έκθεση εκτίμησης κινδύνου από την εποχική γρίπη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), «εάν ο υπότυπος Α (Η3Ν2) συνεχίζει να επικρατεί, υπάρχει η πιθανότητα τα άτομα άνω των 65 ετών να νοσήσουν πιο σοβαρά, θέτοντας τα συστήματα υγείας των χωρών τους σε δοκιμασία». Σύμφωνα πάντα με το ECDC, ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων ατόμων και των ομάδων υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση παραμένει προτεραιότητα.


Σε ότι αφορά στην γαστρεντερίτιδα οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών δεν βοηθά, ενώ τα αντιδιαρροίκά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται μόνο με ιατρική συνταγή.

Πώς θα προστατευτείτε από τη γρίπη – Οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ
Για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό την περίοδο 2016-2017 το ΚΕΕΛΠΝΟ κατάρτισε και δημοσιοποίησε αναλυτικές οδηγίες.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, διανύουμε περίοδο αυξημένης επικινδυνότητας, αφού η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Κατά την περσινή περίοδο γρίπης, το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την εβδομάδα 4-10 Ιανουαρίου 2016, κορυφώθηκε την εβδομάδα 1-7 Φεβρουαρίου 2016 και επανήλθε σε χαμηλότερα επίπεδα από την εβδομάδα 29 Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2016 και μετά, συνεχίζοντας σε χαμηλά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης.

Οι τοπικοί εποχικοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασικούς τρόπους (π.χ. αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση πασχόντων, μέτρα ατομικής υγιεινής κ.λπ.). Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Το εμβόλιο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, στη μείωση απουσιών από την εργασία και το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.
Όπως κάθε χρόνο, και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2016-2017 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας) από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό.
Επισημαίνεται ότι μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις οδηγίες χορήγησης του εμβολίου εδώ (σελ. 3-5).

Πώς μεταδίδεται η γρίπη
Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά, διασπείροντας ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται επίσης μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και η συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους αυξάνουν τις πιθανότητες μετάδοσης της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, πρέπει να καλύπτεται το στόμα και η μύτη με χαρτομάντιλο κατά τον βήχα και το φτάρνισμα και επιβάλλεται το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Για πόσες μέρες μπορεί να μεταδώσει τη γρίπη κάποιος που νοσεί;
Οι ενήλικες είναι δυνατό να μεταδώσουν τη γρίπη μία μέρα πριν αρρωστήσουν και έως 5-7 μέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή είναι δυνατό να μεταδώσουν τη γρίπη για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας.

Πόσο διαρκούν συνήθως τα συμπτώματα της γρίπης
Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 μέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 μέρες, όμως ο βήχας μπορεί να επιμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει γρίπη για να προστατεύσει τον εαυτό του και τους γύρω του
Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από την γρίπη. Για τον λόγο αυτόν:

  • Αποφύγετε τη στενή επαφή με άλλα άτομα.
  • Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
  • Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.
  • Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε, εφόσον βέβαια αυτό είναι δυνατό, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην
  • αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.
  • Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος να αρρωστήσουν και αυτοί.
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά τη διασπορά των ιών. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.
  • Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας. Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.


Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube