Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Γιατί το αλάτι ενεργοποιεί τα αυτοάνοσα όπως ο διαβήτης Ι και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Θα μπορούσε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι να προκαλέσει δυσλειουργία στο ανοσοποιητικό σύστημα και να ενεργοποιήσει αυτοάνοσα νοσήματα , όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης τύπου Ι;
Ερευνητές πιστεύουν ότι το αλάτι ενεργοποιεί έναν τύπο κυττάρου που εμπλέκεται σε αυτοάνοσα νοσήματα. Αυτά, τα οποία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνουν το διαβήτη τύπου 1, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη νόσο του Crohn και τη ελκώδη κολίτιδα.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα , το οποίο συνήθως προστατεύει το σώμα από μικρόβια και ιούς, επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό.
Προγενέστερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι το αλάτι αυξάνει έναν τύπο κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται τύπου 17 βοηθητικά κύτταρα Τ (Th17). Τα επίπεδα αυτών των κυττάρων – τα οποία προκαλούν φλεγμονή – φαίνεται να αυξάνονται σε αυτοάνοσες καταστάσεις. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη στο νοσοκομείο Brigham στη Βοστώνη, διαπιστώθηκε ότι τα ζώα που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι για τρεις εβδομάδες είχαν μια δραματική αύξηση στον αριθμό των κυττάρων Th17 σε σύγκριση με εκείνα που τρέφονταν με μια κανονική διατροφή.
Ένα άλλο μέρος της μελέτης έδειξε ότι τα ζώα που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, είχαν επίσης πιο σοβαρά συμπτώματα μιας αυτοάνοσης διαταραχής που ονομάζεται αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα, η οποία είναι μια εκδοχή της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Σε μια νέα μελέτη στο νοσοκομείο Brigham, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα των κυττάρων Th17 σε 20 υγιείς ανθρώπους – οι μισοί από τους οποίους ακολούθησαν για 5 μηνες μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ενώ οι άλλοι μισοί ακολούθησαν μια κανονική διατροφή. Σε μια δεύτερη μελέτη, στο Πανεπιστήμιο του Yale, 30 ασθενείς με αυτοάνοση ηπατίτιδα , είχαν κληθεί να ακολουθήσουν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι για δέκα μέρες.
«Πιστεύουμε ότι η υπερβολική ποσότητα αλατιού μπορεί να λειτουργήσει ως ένα περιβαλλοντικό έναυσμα που ευνοεί την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων», τόνισαν οι ερευνητές.

Βογιατζής Ηλίας

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube