Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Τι σημαίνει αν κάνετε κοκκινίλες κι έχετε φαγούρα όταν βγαίνετε στον ήλιο

Η ηλιακή κνίδωση , επίσης γνωστή ως αλλεργία στον ήλιο, είναι μια σπάνια αλλεργία στο φως του ήλιου που προκαλεί σχηματισμό κυψελών στο δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο. Αν έχετε αλλεργία στον ήλιο, τότε φαγούρα και κοκκινίλες συνήθως εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση σε αυτόν. Είναι κάτι πουμπορεί να διαρκέσει για μικρό χρονικό διάστημα ή και ώρες . Η αιτία της ηλιακής κβίδωσης φεν είναι γνηωστή. η αλλεργία μπορέι να γίνει χρόνια, αλλά τα συμπτώμαρτα μπορούτν να αντιμετωπιστούν.


Αλλεργία στον ήλιο: Τα συμπτώματα της ηλιακής κνίδωσης

Τα κύρια συμπτώματα της αλλεργίας στον ήλιο είναι κοκκινωπά μπαλώματα στο δέρμα σας που σας προκαλούν φαγούρα είναι σαν να σας καίνε. Εάν οι κοκκινίλες καλύπτουν μεγάλο μέρος του δέρματος σας, μπορεί να έχετε άλλα κοινά συμπτώματα αλλεργίας , 'όπως:
- χαμηλή πίεση αίματος
-Πονοκέφαλο
-Ναυτία
-Δυσκολία αναπνοής

Το εξάνθημα μπορεί να είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τις περιοχές του δέρματος σας που συνήθως δεν εκτίθενται στο φως του ήλιου. Ενδέχεται να μην εμφανίσετε εξάνθημα στα χέρια ή στο πρόσωπο σας, τα οποία εκτίθενται συχνά στο φως του ήλιου. Εάν είστε πολύ ευαίσθητοι στον ήλιο, οι κοκκινίλες μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε περιοχές του δέρματός σας που καλύπτονται με λεπτά ρούχα.     
Η εμφάνιση του εξανθήματος μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ατομική ευαισθησία. μερικές φορές οι κοκκινίλες μπορεί να γίνουν φουσκάλες ή να "ανυψωθούν" δημιουργώντας μια ανάγλυφη όψη στην επιδερμίδα. το εξάνθημα δεν αφήνει σημάδια όταν υποχωρήσει.

Αλλεργία στον ήλιο: Τα αίτια της ηλιακής κνίδωσης.

Η ακριβής αιτία της ηλικιακής κνίδωσης είναι άγνωστη. Εμφανίζεται όταν το ηλιακό φως ενεργοποιεί τ5ην απελευθέρωση ισταμίνης ή κάποιας χημικής ουσίας στα κύτταρα του δέρματος. Ο μηχανισμός περιγράφεται ως αντίδραση αντιγόνου-αντισώματος. Αυτός ο τύπος αντίδρασης εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει αντισώματα για να αντισταθμίσει το συγκεκριμένο αντιγόνο ή ερεθιστικό που αντιδρά στο φως του ήλιου. Οι κοκκινίλες είναι ή προκύπτουσα φλεγμονώδης αντίδραση.

Μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο για ηλιακή κνίδωση εάν:
    • Έχετε οικογενειακό ιστορικό της πάθησης
    • Έχετε δερματίτιδα
    • Χρησιμοποιείτε τακτικά αρώματα, απολυμαντικά, βαφές ή άλλες χημικές ουσίες
    • Παίρνετε αντιβιοτικά, ή κάποια άλλα φάρμακα, που μπορεί να προκαλέσουν την πάθηση (ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας)

Σε ορισμένες περιπτώσεις, συγκεκριμένα μήκη κύματος της υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας του ήλιου προκαλούν αυτή την αλλεργική αντίδραση. Τα περισσότερα άτομα με ηλιακή κνίδωση αντιδρούν στην ακτινοβολία UVA ή στο ορατό φως.
Αλλεργία στον ήλιο: Τι θεραπείες υπάρχουν για την ηλιακή κνίδωση
Μερικές φορές η ηλιακή κνίδωση θα υποχωρήσει από μόνη της.

Η θεραπεία για την ηλιακή κνίδωση εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας. Η παραμονή μακριά από τον ήλιο μπορεί να επιλύσει τα συμπτώματα εάν η αντίδρασή σας είναι ήπια. Σε ήπιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιισταμινικά για λήψη από το στόμα, ώστε να υποχωρήσουν οι κοκκινίλες ή κάποια απλή αλοιφή, όπως η αλόη βέρα, ή λοσιόν καλαμίνης.

Εάν η αντίδρασή σας είναι πιο σοβαρή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλα φάρμακα, όπως:
    • Κορτικοστεροειδή
    • Υδροξυχλωροκίνη, που είναι ανθελονοσιακό φάρμακο
    • Μοντελουκάστη (montelukast), που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του άσθματος

Το τελευταίο πρέπει να χρησιμοποιείται ως θεραπεία αλλεργίας μόνο εάν δεν υπάρχουν κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αλλαγών συμπεριφοράς και διάθεσης, όπως αυτοκτονικές σκέψεις και ενέργειες.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει φωτοθεραπεία. Αυτή η θεραπεία θα προετοιμάσει το δέρμα σας για τον καλοκαιρινό ήλιο εκθέτοντάς σας τακτικά σε υπεριώδη ακτινοβολία από ηλιακό φως την άνοιξη. Αυτό μπορεί να σας απευαισθητοποιήσει, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι μακροχρόνια.

Η Βρετανική Ένωση Δερματολόγων προτείνει και άλλες θεραπείες, όπως:
    • Κυκλοσπορίνη, που είναι ανοσοκατασταλτικό φάρμακο
    • Ομαλιζουμάμπη (omalizumab)
    • Ανταλλαγή πλάσματος
    • Ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη

Αλλεργία στον ήλιο: Ατομικά μέτρα πρόληψης για την ηλιακή κνίδωση

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε ή να μειώσετε τον κίνδυνο για ηλιακή κνίδωση:
    • Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο. Μείνετε μακριά από τον ήλιο μεταξύ 10:00 και 16:00, όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός.
    • Αυξήστε σταδιακά τον χρόνο σας στην ύπαιθρο και στον ήλιο την άνοιξη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα κύτταρα του δέρματός σας να προσαρμοστούν στο ισχυρότερο φως του ήλιου το καλοκαίρι.
    • Εάν το εξάνθημά σας σχετίζεται με συγκεκριμένο φάρμακο, ρωτήστε το γιατρό σας εάν υπάρχει εναλλακτική λύση.
    • Φορέστε ρούχα με πυκνή ύφανση και με μέγιστη κάλυψη δέρματος, όπως μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ή μακριά φούστα.
    • Εξετάστε το ενδεχόμενο να φοράτε ρούχα με συντελεστή προστασίας UPF μεγαλύτερο από 40, που εμποδίζει την υπεριώδη ακτινοβολία καλύτερα από τα αντηλιακά.
    • Φορέστε αντηλιακό ευρέος φάσματος σε οποιοδήποτε σημείο της επιδερμίδας είναι εκτεθειμένο στον ήλιο και εφαρμόστε ξανά τακτικά.
    • Φορέστε γυαλιά ηλίου και καπέλο με φαρδύ γείσο, όταν βρίσκεστε έξω.
    • Χρησιμοποιήστε μια ομπρέλα ηλίου.

Πηγή:  www.healthline.com
Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube