Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Κορονοϊός: Τι ανακάλυψαν για όσους έχουν περιοδοντίτιδα!

Οι ασθενείς με covid-19 αντιμετωπίζουν τουλάχιστον τριπλάσιο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από τη νόσο εάν μολυνθούν, σε περίπτωση που πάσχουν από περιοδοντίτιδα στα ουλα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Λίορ Σαπίρα της Οδοντιατρικής Σχολής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Κλινικής  Περιοδοντολογίας  " Journal of  Clinical Periodontology" Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας (ΕFP), ανέλυσαν τα στοιχεία 568 ασθενών με covid-19 στο Κατάρ, εκ των οποίων οι 40 είχαν εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) , ενώ οι 258 (το 45%) είχαν περιοδοντίτιδα.

Διαπιστώθηκε ότι ήταν 3,7 φορές μεγαλύτερη η πιθανότητα covid - 19 με σοβαρές  περιπλοκές για ασθενείς με περιοδοντιτιδα , ενώ ο κίνδυνος εισαγωγής τους σε ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος 3,5 φορές, για διασωλήνωση 4,6 φορές και για θάνατο σχεδόν εννέα φορές. 

"Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως η φλεγμονή στη στοματική κοιλότητα μπορεί να ανοίξει την πόρτα στο να γίνει ο κορονοίός πιο βίαιος. Η στοματική φροντίδα πρέπει να αποτελεί μέρος των συστάσεων υγιεινής, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρής  covid-19" , δήλωσε ο Δρ. Σαπίρα, που είναι και ο νεοκλεγμένος πρόεδρος της ΕFP.

Η περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή νόσος των ούλων, πλήττει σχεδόν τους μισούς ενήλικες παγκοσμίως. Προκαλώντας σοβαρή φλεγμονή στα ούλα, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί εκτός από την απώλεια δοντιών, να εξαπλωθεί στο σώμα.

'Όπως ανέφερε 'ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Μαριάνο Σαντζ του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, τα βακτήρια του στόματος στους ασθενείς με περιοδοντίτιδα μπορούν να εισπνευσθούν και να μολύνουν τους πνεύμονες, ιδίως στην περίπτωση διασωλήνωσης. Αυτό σημείωσε, "μπορεί να συμβάλει στην επιδείνωση των ασθενών με covid-19 και να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου του. ο υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία πρέπει να εντοπίζει τους ασθενείς covid - 19  με περιοδοντίτιδα και να τους δίνει στοματικά αντισηπτικά για να μειώσει τη μετάδοση των βακτηρίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube