Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Διονύσιος Σολωμός

Διονύσιος Σολωμός
Σήμερα  8 Απριλίου του 2014  συμπληρώθηκαν 216 χρόνια από την γέννηση του Εθνικού Ποιητή μας Διονυσίου Σολωμού.
Ο Εθνικός μας Ποιητής γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798  οι γονείς του ήταν ο Κόντε Νικόλαος Σολωμός  και η Αγγελική Νίκλη, υπηρέτρια του πατέρα του με πιθανή καταγωγή από τη Μάνη. Ο Διονύσιος Σολωμός είχε και ένα άλλο αδελφό τον Δημήτριο  που διετέλεσε Πρόεδρος της Ιονίου Βουλής. Ο κόντε Νικόλαος παντρεύτηκε τη μητέρα τους μια ημέρα προ του θανάτου του (27.2.1807)  και έτσι τα παιδιά τους  νομιμοποιήθηκαν.
Ο πατέρας του Διονυσίου Σολωμού καταγόταν από οικογένεια Κρητικών που κατέφυγαν ως πρόσφυγες το 1670 στη Ζάκυνθο  μετά από την κατάληψη της Κρήτης το 1669 από τους Τούρκους .
Ο ποιητής  πέρασε τα παιδικά του χρόνια μέχρι και το 1808 στο σπίτι του στη Ζάκυνθο και στη συνέχεια έφυγε για σπουδές στην Ιταλία  όπου πήρε το πτυχίο της Νομικής, ενώ παράλληλα έγραφε στίχους.
Σύμφωνα με τους μελετητές του έργου του  κατά την  ώριμη περίοδο  έγραψε το αφηγηματικό ποίημα  του «Ο Κρητικός»  που  θεωρείται και ένα από τα αριστουργήματά του αν και ανολοκλήρωτο , γράφτηκε την περίοδο 1833-1834 , με στίχους  ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους και ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία.
« Ο Κρητικός » είναι εμπνευσμένος από τους αγώνες των Κρητικών  για ανεξαρτησία κατά την περίοδο 1821-1824 και πραγματεύεται την περιπέτεια ενός Κρητικού ναυαγού που έφυγε από την Κρήτη εξ αιτίας των διωγμών  από τους Τούρκους.
Το ποίημα χαρακτηρίζεται από δραματικό διάλογο και λυρικά αφηγηματικά στοιχεία , αλλά και από επιρροές από την επτανησιακή σχολή και τα δημοτικά τραγούδια.
Παραθέτουμε ένα πολύ μικρό απόσπασμα  από το ποίημα.

 Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ        

Έκοίταε, κι ήτανε μακριά ακόμη τα’ ακρογιάλι   
αστροπελέκι μου καλό, για ξαναφέξε πάλι! 
Τρία αστροπελέκια επέσανε, ένα ξοπίσω
Πολύ κοντά στην κορωσιά με βρόντημα μεγάλο ,
τα πέλαγα στην αστραπή κι ο ουρανός αντήχαν,
οι ακρογιαλιές και τα βουνά μ’ όσες φωνές κι αν είχαν
................................................................................


Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube