Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Επιστολή διαμαρτυρίας προς ΕΟΠΥΥ

Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.με.Α
ΘΕΜΑ: « Άμεση επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τη δυσλειτουργία του συστήματος του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των γονέων ΑμεΑ και των Κέντρων ΝΠΙΔ (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) που παρέχουν υπηρεσίες σε ΑμεΑ»

 Κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα επανερχόμαστε για ακόμη μια φορά εκφράζοντας την αγανάκτηση και την αγωνία, που πολλάκις έχουμε διατυπώσει, για τη δυσμενή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι γονείς και οι οικογένειες των ΑμεΑ εξαιτίας της δυσλειτουργίας συνολικά του συστήματος υπολογισμού εκκαθάρισης και αποζημίωσης γονέων και Κέντρων ΝΠΙΔ (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) που παρέχουν υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής σε Άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες.

Σας επισημαίνουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει αποζημιώσεις και νοσήλια πολλών μηνών και δυστυχώς έχουν περάσει δυο και πλέον χρόνια χωρίς να έχει υπογραφεί καμία ενιαία σύμβαση με τα Κέντρα Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας των Ατόμων με Βαριές Αναπηρίες (που λειτουργούν κατά κύριο λόγο από Συλλόγους γονέων ΑμεΑ οι οποίοι στο σύνολό τους είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα). Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι απαράδεκτη και παρά τις θεσμοθετημένες διαδικασίες των rebate, claw back και υπογραφής συμβάσεων με Ελεγκτικές Εταιρείες (η οποία θα επιβαρύνει επιπρόσθετα τους Φορείς) εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση και μη καταβολή πολλών χιλιάδων ευρώ (που αντιστοιχούν σε οφειλές- υπόλοιπα από τα έτη 2011-2013, καθώς και παλαιές οφειλές ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ όπως ΟΓΑ και ΟΠΑΔ).

Είναι αντιληπτό ότι οι τραγικές καθυστερήσεις στην καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και η γενικότερη απαράδεκτη τακτική που ακολουθείται έχουν οδηγήσει σε δεινή οικονομική κατάσταση πολλούς γονείς ΑμεΑ και εμπλεκόμενους γονεϊκούς Φορείς αντιμετωπίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο να τους καταλογισθούν όχι μόνο αστικές, αλλά και ποινικές ευθύνες, ενώ την ίδια στιγμή ο ΕΟΠΥΥ δεν τηρεί την υποχρέωσή του που απορρέει από το Ν. 4152/2013 (ΦΕΚ 107/9-5-2013, τεύχος Α) παρ. Ζ΄ όπου αναφέρεται ότι οι υποχρεώσεις του Δημοσίου και των φορέων του θα πρέπει να εξοφλούνται σε προθεσμία 60 ημερών.

Η επίλυση των προβλημάτων που σας αναφέραμε παραπάνω, αποτελεί στην παρούσα φάση το ελάχιστο που μπορείτε να πράξετε ως κεντρικός φορέας, για να μην  καταρρεύσουν τα Κέντρα Υποστήριξης των Ατόμων με Βαριές Αναπηρίες και να πάψει να υποβαθμίζεται περαιτέρω η ποιότητα της ζωής των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους, γεγονός που τους έχει οδηγήσει στην πλήρη εξαθλίωση. Επιπλέον ζητούμε να υπάρχει ειδικός κωδικός στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ που θα αφορά αποκλειστικά στα Κέντρα ΝΠΙΔ (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας σε ΑμεΑ. Όπως επίσης και την κατάρτιση και σύναψη των απαραίτητων συμβάσεων μεταξύ του οργανισμού σας και των δικαιούχων Φορέων κατ’ εφαρμογή του Ν. 3918/2011 άρθρο 46 (ΚΥΑ Δ29α/Φ.ΘΕΣΠ./ΓΠ26275/1048/22-1-2014) που αφορούν την καταβολή νοσηλίου-τροφείου στις ΣΥΔ.

Απευθύνουμε, λοιπόν, ύστατη έκκληση να προβείτε άμεσα σε όλες τις παραπάνω απαιτούμενες ενέργειες.
Ο κόμπος έχει φθάσει πλέον στο χτένι.
Γονείς και Σύλλογοι γονέων ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, με την υποστήριξη της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και του εθνικού αναπηρικού κινήματος, θα ζητήσουμε τη συνδρομή της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης, προκειμένου όχι απλά να δικαιωθούμε, αλλά να προασπίσουμε το δικαίωμα των παιδιών μας και των οικογενειών μας στο ζειν με αξιοπρέπεια, γιατί σε μια ευνομούμενη σύγχρονη κοινωνία ο σεβασμός του Πολίτη από την Πολιτεία και τους φορείς της, δεν μπορεί να είναι το ζητούμενο, αλλά το προαπαιτούμενο, το δεδομένο, για τη σωστή λειτουργία Πολιτείας και Πολιτών.  


Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube