Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Εορτή Αγίου Ιωάννη Ρώσου του Ομολογητή

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος
Σήμερα 27 Μαΐου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Άγιος  Ιωάννης του Ρώσου. Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος γεννήθηκε το 1690 στη Ρωσία [στην περιοχή της Ουκρανίας]  . Οι γονείς του ήταν ευσεβείς πιστοί και τίμιοι χριστιανοί  και μεγάλωσαν το γιό τους με τα διδάγματα και τις επιταγές του χριστιανισμού. Τότε τσάρος της Ρωσίας ήταν ο Μέγας Πέτρος .
Ο Άγιος Ιωάννης κατετάγη στο ρωσικό στρατό  το 1711 ξέσπασε ο ατυχής  ο ρωσοτουρκικός πόλεμος που διήρκεσε 7 χρόνια και κατά τη διάρκεια του σκοτώθηκαν πολλοί Ρώσοι . αλλά και πολλές χιλιάδες αιχμαλωτίστηκαν από τους Τάταρους . Στις μάχες για να ανακατάληψη  του Αζόφ [βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Ντον, βόρια του Καυκάσου, στο ΒΑ άκρο της Αζοφικής θάλασσας] ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος αιχμαλωτίστηκε μαζί με Ρώσους στρατιώτες και οδηγήθηκε στη Κωνσταντινούπολη όπου πουλήθηκε ως σκλάβος σε ένα Τούρκο αξιωματικό του ιππικού , Ομέρ Αγά,που κατοικούσε στο Προκόπι της Μ. Ασίας .Το Προκόπιο είναι  κτισμένη  σε απόσταση 60 χλμ. από την Καισάρεια της Καππαδοκίας και σε υψόμετρο 1200 μέτρων.

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος
Το αρχοντικό και οι στάβλοι στο Προκόπι όπου έμεινε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος
Ο Τούρκος αξιωματικός όπως ήταν συνήθεια προσπάθησε να τον αναγκάσει να αλλάξει την πίστη του , αλλά αυτός αντιστάθηκε με δύναμη και λύγισε ποτέ. Η πίστη του στο θεό που τη συνδύαζε με εργατικότητα , ταπεινοφροσύνη και πολύ ευγενική συμπεριφορά  έκαμαν το αφεντικό του να τον συμπαθήσει . Είχε την ευθύνη των στάβλων του Αγά μέσα στους οποίους και ζούσε κάτω από άθλιες συνθήκες προσευχόμενος και δοξολογώντας το Θεό.   Έτρωγε ελάχιστα περπατούσε χωρίς παπούτσια και ήταν πολύ φτωχικά ντυμένος και τα βράδια πήγαινε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου . 
Ο Αγάς Ομέρ έγινε από τους ισχυρότερους και πιο πλούσιους της περιοχής  και όταν κάποτε επισκέφτηκε τη Μέκκα για να προσκυνήσει , ο Άγιος Ιωάννης του έστειλε με τρόπο θαυμαστό ένα πιάτο ρύζι ,σ σε χάλκινο πιάτο, στο αφεντικό του. Αρχικά δεν πίστεψε κανένας για ότι είχε συμβεί, αλλά όταν επέστρεψε ο Αγάς από τη Μέκκα και έδειξε το πιάτο   όλοι πείστηκαν. Ο Τούρκος θέλησε να τιμήσει τον Άγιο και του πρόσφερε καλύτερες συνθήκες , αλλά εκείνος όμως αρνήθηκε και συνέχισε να φροντίζει το στάβλο μέχρι την ημέρα που αρρώστησε και διαισθανόμενος ότι πλησίαζε  η ώρα να πάει κοντά στο Κύριο ειδοποίησε τον ιερέα  π. Θεόδωρο Παπαδόπουλο να τον κοινωνήσει και αυτός του έφερε τη θεία κοινωνία μέσα σε ένα μήλο που είχε κουφώσει. και μετά παρέδωσε το πνεύμα του στις 27 Μαΐου του έτους 1730. Η είδηση του θανάτου του διαδόθηκε αστραπιαία σ’ ολόκληρο το Προκοπι. Ο Ομέρ Αγάς  τον τίμησε και τον έκλαψε. Το σώμα το παρέδωσε ο Αγάς στους χριστιανούς για να το θάψουν και το ενταφίασαν στο χριστιανικό νεκροταφείο όπου παρέμεινε μέχρι το 1733. Τότε εμφανίστηκε στο ενός γέροντα ιερέα ο Άγιος και του ζήτησε να γίνει η ανακομιδή του ιερού λειψάνου του. Όλοι έμεινα άναυδοι όταν αντίκρισαν το ιερό σκήνωμα  ακέραιο και να ευωδιάζει. Με ευλάβεια το τοποθέτησαν μέσα σε λάρνακα και το έβαλαν κάτω από την Αγία Τράπεζα του Αγίου Γεωργίου. Εκατό περίπου χρόνια μετά το 1832 σε μια εσωτερική διαμάχη μεταξύ Σουλτάνου και Ιμπραήμ της Αιγύπτου , ο απεσταλμένος Πασάς του Σουλτάνου Ογλού Οσμάν πηγαίνοντας στην πολεμική αποστολή με το στρατό του λεηλάτησε το Προκόπι και έβαλαν φωτιά στο ιερό σκήνωμα του Αγίου, για να εκδικηθεί τους χριστιανούς ,το οποίο μαύρισε επιφανειακά και παρέμεινε άθικτο. Από το 1886 μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου του 1924 το λείψανο του Αγίου παρέμεινε στο μεγάλο ναό του Αγίου Βασιλείου. [Ο ναός κατεδαφίστηκε εκ θεμελίων το 1950 με εντολή του Τούρκου διοικητή του Προκοπίου].Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών το ιερό λείψανο του μεταφέρθηκε στο Νέο Προκόπι Εύβοιας .
Η μεταφορά στο Νέο Προκόπι Εύβοιας έγινε από τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο, ο οποίος ναύλωσε με δική του πρωτοβουλία και δαπάνη το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης . Το 1930 άρχισε να χτίζεται ο ομώνυμος ναός του Αγίου και περατώθηκε το 1951.

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος
Την μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου εορτάζουμε στις 27 Μαΐου ναός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου βρίσκεται στο Προκόπι και είναι αφιερωμένος στον ομώνυμο άγιο. Μεγάλος αριθμός προσκυνητών επισκέπτεται καθημερινά το ιερό λείψανο του αγίου. Το προσκύνημα του Οσίου Ιωάννη λειτουργεί κάτω από την άμεση εποπτεία της Μητρόπολης Χαλκίδας και διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.


Διατηρεί ξενώνα, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1977 και εγκαινιάστηκε το 1989 από τον τότε Μητροπολίτη Χαλκίδας κ. Χρυσόστομο Βεργή. Είναι δυναμικότητας 160 κλινών και περιλαμβάνει ακόμα αίθουσες διαλέξεων, μουσείο κ.ά. Στις αίθουσες του φιλοξενούνται Ιερατικά Συνέδρια, Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας.




Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube