Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού – Αφιερωμένη στις γυναίκες

Παγκόσμια  Ημέρα Εγκεφαλικού – Αφιερωμένη στις γυναίκες
Στις 29 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού και η οποία είναι  αφιερωμένη στις γυναίκες.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γυναίκες  αντιμετωπίζουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου να πάθουν εγκεφαλικό απ' ό,τι οι άνδρες.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελεί το «κλειδί» για να αποφύγει κανείς –άνδρας ή γυναίκα- το εγκεφαλικό, το οποίο μπορεί να μειώσει δραστικά την ποιότητα ζωής ή να αποβεί και θανατηφόρο.
Το 60% των γυναικών πεθαίνει από εγκεφαλικό σε σχέση με τους άνδρες που ανέρχεται στο 40% . Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες έχουν είναι λιγότερες πιθανότητες   να λάβουν άμεση ιατρική φροντίδα μετά από εγκεφαλικό απ' ό,τι οι άνδρες.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, καθηγητής κλινικής καρδιολογίας, Τζον Καμ, του Πανεπιστημίου Σεν Τζορτζ του Λονδίνου, περισσότερο κινδυνεύουν οι γυναίκες που έχουν καρδιακή αρρυθμία.
Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες είναι η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού, η ορμονική θεραπεία, οι ορμονικές μεταβολές κατά την εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη σε συνδυασμό με διαβήτη και προεκλαμψία κ.α.   Γενικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι οι καρδιαγγειακοί, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, η παχυσαρκία κ.α.
Το εγκεφαλικό συνήθως συμβαίνει όταν εμποδίζεται η τροφοδοσία ενός μέρους του εγκεφάλου με αίμα, άρα και με οξυγόνο. Εξαιτίας αυτού, τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν ή υφίστανται ζημιά, με αποτέλεσμα ο ασθενής -ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που πλήττεται- να έχει κινητικά προβλήματα, δυσκολία ομιλίας, διαταραχές σκέψης και συναισθήματος κ.α.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου τα μισά εγκεφαλικά είναι δυνατό να προληφθούν.
Για την πρόληψη ενός εγκεφαλικού, πρέπει κανείς να μην καπνίζει, να ασκείται σωματικά, να διατηρεί φυσιολογικό βάρος, να τρώει υγιεινά, να πίνει αλκοόλ με μέτρο και να μειώσει το στρες. Ίδιες συστάσεις ισχύουν γενικότερα για την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Οι γυναίκες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας, θα πρέπει να επισκέπτονται τον καρδιολόγο για έλεγχο, όσο τακτικά πηγαίνουν στον γυναικολόγο για έλεγχο καρκίνου μαστού ή μήτρας. Όσες έχουν καρδιακή αρρυθμία και υψηλή πίεση, θα πρέπει να πάρουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Αν συμβεί ένα εγκεφαλικό, είναι πολύ σημαντικό να γίνει άμεση διάγνωση, καθώς όσο πιο γρήγορα αντιμετωπισθεί το περιστατικό από τους γιατρούς, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να αποβεί θανατηφόρο ή να προξενήσει εκτεταμένη εγκεφαλική βλάβη.
Για μια γρήγορη αξιολόγηση από μη ειδικούς (συγγενείς, φίλους κ.α.) κατά πόσο κάποιος έχει πάθει εγκεφαλικό, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις: αν κάποια πλευρά του προσώπου «κρεμάει», αν όταν κανείς σηκώνει τα δύο χέρια του αισθάνεται αδύναμο το ένα και αν δυσκολεύεται να μιλήσει ή μιλάει μπερδεμένα.

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube