Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Καθαρό δέρμα για το σώμα και την ψυχή

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Καθαρό δέρμα για το σώμα και την ψυχή
Με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης , που συσπειρώνει στους κόλπους της γιατρούς και ασθενείς καθιερώθηκε το 2004, να καθιερωθεί η  29η Οκτωβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης».
 Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι να ενημερώσει ασθενείς, ιατρούς και κοινό ώστε να αυξήσει την επίγνωση για την ασθένεια και να δώσει στους ασθενείς που πάσχουν από Ψωρίαση την προσοχή και την κατανόηση που τους αξίζει.
Παρότι αναφέρεται ήδη από την αρχαιότητα, η Ψωρίαση παραμένει από πολλές απόψεις μια κρυφή ασθένεια και πολλές διαστάσεις της παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Μια κοινή παρανόηση είναι αυτή μεταξύ της Ψωρίασης, που είναι ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος, και της Ψώρας, που οφείλεται στο ακάρι της Ψώρας. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί να πιστεύουν λανθασμένα ότι η Ψωρίαση είναι μεταδοτική.

Η  ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική .Κανένας δεν μπορεί να κολλήσει ψωρίαση από κάποιον άλλο . Από ψωρίαση μπορεί να προσβληθεί οποιοσδήποτε
 Η Ψωρίαση είναι χρόνια δερματοπάθεια που προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι αλλοιώσεις του δέρματος, με πιο συχνή εκδήλωση τις φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις  πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες.
Η Ψωρίαση δεν προκαλεί θάνατο και είναι αυτοάνοσο νόσημα. Θα ήταν, ωστόσο, λάθος να αντιμετωπιστεί η νόσος ως ένα απλό πρόβλημα αισθητικής. Η ύπαρξή της, ιδίως σε βαριά μορφή, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζωή του ασθενούς, παρόμοιες με αυτές άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.
Πάντως, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που πάσχουν από Ψωρίαση είναι κοινωνικής και ψυχολογικής φύσης.
Η Ψωρίαση ή και η ψωριασική αρθρίτιδα προσβάλλει περίπου το 3% του πληθυσμού παγκοσμίως (περίπου 125 εκατομμύρια)  Αυτό σημαίνει ότι, κατά προσέγγιση, 200.000 άτομα πάσχουν από την ασθένεια στην Ελλάδα.
Παλεύουν διαρκώς με την απογοήτευση διαφόρων μη αποτελεσματικών θεραπειών, αφού η ψωρίαση δεν έχει μία ενιαία και έγκυρη θεραπεία. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, μερικές φορές φέρουν το βάρος της δημόσιας απόρριψης, λόγω της παρεξήγησης γύρω από τη νόσο.

 Το μήνυμα φέτος είναι “Ελπίδα. Δράση. Αλλαγή

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Καθαρό δέρμα για το σώμα και την ψυχή

Η ψωρίαση μπορεί να αναπτυχθεί σε άνδρες ή γυναίκες οποιασδήποτε εθνικότητας ή ηλικίας. Συχνά εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 15 και 35 ετών, αν και μπορεί να χτυπήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των ηλικιωμένων.
Υπάρχει γενετική προδιάθεση και κληρονομικότητα. Το στρες, οι μολύνσεις και ορισμένα φάρμακα, επιδεινώνουν την πάθηση.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ριζική αντιμετώπιση της νόσου Όμως υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη νόσο και προσφέρουν μεγάλες περιόδους ύφεσης της νόσου χωρίς δερματολογικές ή άλλες εκδηλώσεις.
Η κάθε θεραπεία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Μια θεραπεία που αποδίδει σε ένα ασθενή πιθανόν να μην είναι αποδοτική για έναν άλλο.
Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί είναι ο τύπος της ψωρίασης, η σοβαρότητα, η έκταση του δέρματος που επηρεάζεται, ο εντοπισμός των βλαβών, η ηλικία και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και τέλος οι επιπτώσεις της ασθένειας στην ποιότητα ζωής του ασθενούς, στο σωματικό και ψυχικό τομέα.

Οι θεραπείες που υπάρχουν σήμερα για την ψωρίαση μπορούν να χωριστούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Τοπικές θεραπείες (για μέχρι μέτριας σοβαρότητας περιπτώσεις), φωτοθεραπεία (υπεριώδης ακτινοβολία) και συστημική θεραπεία (φάρμακα από το στόμα ή ενδοφλέβια).
Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν εγκριθεί αξιόλογα νέα βιοτεχνολογικά φάρμακα που ανοίγουν μια νέα εποχή για τους ασθενείς με ψωρίαση προσφέροντας μακροχρόνιο έλεγχο της νόσου. Οι εν λόγω δραστικές ουσίες παράγονται με μεθόδους βιολογικής μηχανικής από πρωτεΐνες που παράγονται από κύτταρα.

Τα βιολογικά φάρμακα είναι διαφορετικά από τα άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ψωρίαση λόγω του ότι έχουν σχεδιασθεί για να σταματούν την ασθένεια στα πρώτα στάδια της γένεσης της. Καταστέλλουν τους αρχικούς μηχανισμούς που οδηγούν στην παθολογική δραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πολύ σημαντικό ρόλο, παίζει η διατροφή, ώστε να αποβάλλονται οι τοξίνες μέσω των φυσιολογικών οδών και όχι μέσω του δέρματος.  Προτείνονται διατροφικές συνήθειες που έχουν καταγραφεί στα θετικά της αντιμετώπισης, όπως ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά και Εpa π.χ. σκουμπρί, σολομός, σαρδέλα, γαύρος κ.λ.π. καθώς επίσης και πρωτεϊνούχα σκευάσματα όπως φασόλια. Πολλές φορές, άτομα με πρόβλημα ψωρίασης, έχουν δυσκολία στην απορρόφηση πρωτεϊνών και έτσι βάζουν σε δυσκολία τον εντερικό σωλήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φυτικές πρωτεΐνες απορροφώνται πιο εύκολα από τις ζωικές. Πρέπει να προτιμώνται τα φρέσκα φρούτα και    τα λαχανικά. Πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα όπως:  τα λευκά σιτηρά ,το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα ,τα πουλερικά, τα λιπαρά προϊόντα , τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη,  γλυκά, το αλκοόλ ,ο καφές.

Στο Νοσοκομείου "Ανδρέας Συγγρός"  λειτουργεί Ιατρείο Ψωρίασης, όπου λαμβάνουν χώρα κλινικές μελέτες με νέες θεραπείες της ψωρίασης που βρίσκονται υπό έρευνα, για ασθενείς με ψωρίαση που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν.
Το Ιατρείο Ψωρίασης συνεργάζεται με το Φωτοβιολογικό Τμήμα και διαθέτει τη δυνατότητα φωτοθεραπείας για την ψωρίαση (UVB, UVA, PUVA).φωτοθεραπείας για την ψωρίαση (UVB, UVA, PUVA).

Επίσης, λειτουργεί Τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση, το οποίο στελεχώνεται με ψυχολόγο, λειτουργεί κάθε Δευτέρα με ραντεβού και κύριο αντικείμενό του είναι η παροχή εξειδικευμένης ενημέρωσης και συμβουλευτικής υποστήριξης σε ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση.

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube