Απεικόνιση Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου σε μωσαϊκό της Αγία Σοφίας Κων/πόλεως |
Ο ίδιος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, εξ αιτίας του αξεπέραστου χαρίσματός του στην ομιλία, ενώ για τη ρητορική δεινότητα ονομάστηκε «Δημοσθένης του Χριστιανισμού».
Διετέλεσε επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, όπου διακρίθηκε για το σπουδαίο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο που διενήργησε. Τελικά αναδείχτηκε ως ένας από τους πλέον λαοφιλείς ιεράρχες, εξ ου και σήμερα θεωρείται άγιος από τα Παπικά , Λουθηρανικά και Αγγλικανικά δόγματα. Κατατάσσεται στους μεγάλους πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Άφησε σπουδαίο, ανεκτίμητο και διαχρονικό συγγραφικό έργο, που αγκαλιάζει όλο το φάσμα των ποιμαντικών και θεολογικών ζητημάτων της εκκλησίας. Το πιο γνωστό έργο του στον πολύ κόσμο είναι η Θεία Λειτουργία (Λειτουργία του Χρυσοστόμου), που τελείται κατά κύριο λόγο κάθε Κυριακή στις Εκκλησίες.
Τα οστά του Αγίου Ιωάννου βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 1204. Μετά την πτώση της στους σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας μεταφέρθηκαν στη Ρώμη. Μετά από 800 χρόνια στις 27 Νοεμβρίου 2004 επεστράφησαν από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄. στο Οικουμενικό Πατριαρχείο .
Η κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου βρίσκεται στο Άγιο Όρος, στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Μάλιστα το αριστερό αυτί του παραμένει αναλλοίωτο στους αιώνες. Η Εκκλησιαστική παράδοση αναφέρει ότι αυτό ήταν το αυτί που ο μαθητής του Χρυσοστόμου Πρόκλος έβλεπε τον Απόστολο Παύλο να υπαγορεύει την ερμηνεία των αποστολικών χωρίων και των Γραφών προς τον Χρυσόστομο.
Η δεξιά του χείρα φυλάσσεται αναλλοίωτη στο Επισκοπικό Μουσείο της γερμανικής πόλεως Regensburg, της οποίας Επίσκοπος υπήρξε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄