Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Απεικόνιση Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου
σε μωσαϊκό της  Αγία Σοφίας Κων/πόλεως 
13 Νοεμβρίου η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου Ιωάννη του  Χρυσοστόμου  , γνωστός  και ως Ιωάννης της Αντιόχειας, είναι  ιΆγιος, Πατέρας και ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας μεταξύ 344 και 354. Έδρασε στην ίδια πόλη, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη ‘όπου πέθανε εκδιωγμένος από την αυτοκρατορική αυλή το 407, λόγω του αυστηρού ελέγχου που της ασκούσε.

Ο ίδιος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, εξ αιτίας του αξεπέραστου χαρίσματός του στην ομιλία, ενώ για τη ρητορική δεινότητα ονομάστηκε «Δημοσθένης του Χριστιανισμού».                        
Διετέλεσε επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, όπου διακρίθηκε για το σπουδαίο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο που διενήργησε. Τελικά αναδείχτηκε ως ένας από τους πλέον λαοφιλείς ιεράρχες, εξ ου και σήμερα θεωρείται άγιος από τα Παπικά , Λουθηρανικά και Αγγλικανικά δόγματα. Κατατάσσεται στους μεγάλους πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Άφησε  σπουδαίο, ανεκτίμητο και διαχρονικό συγγραφικό έργο, που αγκαλιάζει όλο το φάσμα των ποιμαντικών και θεολογικών ζητημάτων της εκκλησίας.  Το πιο γνωστό έργο του στον πολύ κόσμο είναι η Θεία Λειτουργία (Λειτουργία του Χρυσοστόμου), που τελείται κατά κύριο λόγο κάθε Κυριακή στις Εκκλησίες.

Τα οστά του Αγίου Ιωάννου  βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 1204. Μετά την πτώση της στους σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας μεταφέρθηκαν στη Ρώμη. Μετά από 800  χρόνια στις 27 Νοεμβρίου 2004 επεστράφησαν από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄. στο  Οικουμενικό Πατριαρχείο  .

Η κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου βρίσκεται στο Άγιο Όρος, στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Μάλιστα το αριστερό αυτί του παραμένει αναλλοίωτο στους αιώνες.                                  Η Εκκλησιαστική παράδοση αναφέρει ότι αυτό ήταν το αυτί που ο μαθητής του Χρυσοστόμου  Πρόκλος έβλεπε τον Απόστολο Παύλο να υπαγορεύει την ερμηνεία των αποστολικών χωρίων  και των Γραφών προς τον Χρυσόστομο.

Η δεξιά του χείρα φυλάσσεται αναλλοίωτη στο Επισκοπικό Μουσείο της γερμανικής  πόλεως Regensburg, της οποίας Επίσκοπος υπήρξε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube