Γενικά

Ποιοι ήταν οι τρεις Ιεράρχες που γιορτάζουν σήμερα


Τρεις Ιεράρχες, Ιωάννης Χρυσόστομος,Βασίλειος ο Μέγας Καισαρείας, Γρηγόριος Ναζιανζηνός
Σήμερα 30 Ιανουαρίου  τιμούμε τη μνήμη των τριών Ιεραρχών  και μάλιστα έχει καθιερωθεί ως εορτή της εκπαίδευσης. Και θεωρούνται  προστάτες των Γραμμάτων. Όταν αναφερόμαστε στους τρεις Ιεράρχες συνοπτικά εννοούμε τους:
Βασίλειο τον μέγα Καισαρείας (330-379 μ.Χ) και  σπούδασε ρητορική, διαλεκτική γραμματική , φιλοσοφία και στη συνέχεια αστρονομία γεωμετρία,ιατρική ,Ιωάννη τον Χρυσόστομο (354 – 407 μ.Χ.) και σπούδασε ρητορική και φιλοσοφία  και Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός και επονομαζόμενου Θεολόγος (328 – 390 μ.Χ) σπούδασε ρητορική και φιλοσοφία

Οι τρεις Ιεράρχες τόνιζαν όλως ιδιαιτέρως την ιερότητα του έργου του δασκάλου. Ήταν πανεπιστήμονες  είχαν σπουδάσει στα πιο σημαντικά πνευματικά  κέντρα της εποχής τους όπως η Αθήνα .  Διακρίθηκαν για τη σοφία τους , αλλά  και τη χριστιανική ζωή τους.
Μερικά από τα στοιχεία που φανερώνουν αυτόν τον πρωτοποριακό χαρακτήρα της ζωής και της δράσης τους είναι ότι    τόλμησαν να σπουδάσουν φιλοσοφία και ρητορική στις  σχολές που λειτουργούσαν ακόμα ,ξεπερνώντας τις προκαταλήψεις του χριστιανικού τους περιβάλλοντος. Δε φοβήθηκαν ούτε περιφρόνησαν τον ανθρώπινο λόγο  και  αξιοποίησαν όλες τις δυνατότητες της αρχαίας σοφίας.Το έργο τους υπήρξε τεράστιο αν και απεβίωσαν σχετικά νέοι.
Η εορτή τους αρχικά καθιερώθηκε στα μέσα περίπου του 11ου  αιώνα σε μια περίοδο «διανοητικού αναβρασμού» . Η αυτονόμηση  της εορτής ,πριν από την ίδρυση του ελληνικού Κράτους ,ως σχολικής θεωρείται ότι θεσμοθετήθηκε κατά τον 19ο αιώνα .
Όταν ιδρύθηκε  το ελληνικό Κράτος  η καθιέρωση της εορτής των ,ως  εκπαιδευτικής , συνδέθηκε με το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατά την συνεδρίαση του  στις 9/8/1841 , με αφορμή τον θάνατο του καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α Δημητρίου Μαυροκορδάτου και καθιέρωσαν μνημόσυνο ευεργετών του Πανεπιστημίου κατά την εορτή των τριών Ιεραρχών 30 Ιανουαρίου 1842.
Με τη διδασκαλία τους δίδασκαν την αγάπη , την αλήθεια , τις αξίες της πίστεως μας .
Τα φωτισμένα πνεύματά τους είχαν  αντιληφθεί ότι για να αλλάξει η ανθρωπότητα και  για να περιμένουν ένα μέλλον καλύτερο, ψηλότερο και ιδανικότερο έπρεπε να στραφούν στη παιδεία. και στράφηκαν  λοιπόν σ” αυτή, την υποστήριξαν και την υπηρέτησαν  πιστά .  Η πρόταση των Τριών Ιεραρχών για την παιδεία είναι πρωτοποριακή, ακόμη και για την εποχή μας.
Ο Ιερός Χρυσόστομος  έλεγε : «Τα παιδιά δεν πρέπει να διδάσκονται όσα θέλει ο δάσκαλος , αλλά όσα οι μαθητές είναι ικανοί να αφομοιώσουν».
Ο Μέγας Βασίλειος έλεγε ότι: «Η διδασκαλία στην τάξη πρέπει να γίνεται ευχάριστα , γιατί μόνο τότε η γνώση παραμένει μόνιμα. Γι΄αυτό και τα μαθητικά βιβλία πρέπει να είναι  σαφή και ευχάριστα.