Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση Ε.Σ.Α.με.Α

Ε.Σ.Α.με.Α, esamea
Θέμα: Εγκύκλιος Γενικής Γραμματείας Εσόδων για την απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου μισθών, συντάξεων πάγιας αντιμισθίας ατόμων με αναπηρία τουλάχιστον 80%

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με θέμα: Απαλλαγή από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος των μισθών, συντάξεων που χορηγούνται σε πρόσωπα με αναπηρία, βάσει των διατάξεων του ν.4172/2013, δικαιώνεται με επιτυχία πολύχρονος αγώνας της ΕΣΑμεΑ για τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων ατόμων με αναπηρία από το μέτρο της πλήρους απαλλαγής από το φόρο μισθών συντάξεων και πάγιας αντιμισθίας.
Με αυτή την εγκύκλιο, η οποία επισυνάπτεται για την πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων, ορίζεται ότι οι μισθοί συντάξεις, πάγια αντιμισθία,  πάσης φύσεως επιδόματα (εξωϊδρυματικό προνοιακά κ.λπ) απαλλάσσονται από την παρακράτηση φόρου.

Το σημαντικό είναι ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται για όλα τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ανεξαρτήτου κατηγορίας αναπηρίας.
Ιδιαίτερα θετικό κρίνεται το γεγονός ότι για την απαλλαγή από το φόρο αναγνωρίζεται ως δικαιολογητικό γνωμάτευση ΚΕΠΑ ή γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί από τις υγειονομικές επιτροπές Νομαρχιών που έχουν καταργηθεί μετά την 1/9/2011 εφόσον ισχύουν ή έχουν την ένδειξη επ’ αόριστον, καθώς και αποφάσεις συνταξιοδότησης ατόμων με αναπηρία ασφαλιστικών φορέων, όπως και οι γνωματεύσεις στρατού ΑΣΥΕ, ναυτικού ΑΝΥΕ και αεροπορίας ΑΑΥΕ.
Επισημαίνεται ότι σε όλες τις ανωτέρω γνωματεύσεις, προκειμένου να γίνουν δεκτές για την εφαρμογή των διατάξεων της περ. ε’ της παρ.2 του άρθρου 14 του ν.4172/2013, θα πρέπει να διαπιστώνεται και βεβαιώνεται ρητά το ποσοστό της αναπηρίας του προσώπου που αφορά, καθώς και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η εν λόγω αναπηρία, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καλύπτουν και το φορολογικό έτος για το οποίο ο ενδιαφερόμενος αιτείται την εφαρμογή των οικείων διατάξεων. Σε περίπτωση που εκδίδονται ελλιπείς γνωματεύσεις, δεν θα γίνονται δεκτές για την αναγνώριση της υπόψη απαλλαγής.
Τα πιο πάνω δικαιολογητικά προσκομίζονται στα αρμόδια πρόσωπα για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας των ενδιαφερομένων, με σκοπό την απόδειξη της ιδιότητας αυτών ως ατόμων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, προκειμένου να τύχουν της προβλεπόμενης απαλλαγής από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος στα καταβαλλόμενα ποσά μισθών, συντάξεων και πάγιας αντιμισθίας.
Παρακαλούμε ενημερώστε τα μέλη σας για την προσκόμιση των ανωτέρω δικαιολογητικών στις αρμόδιες υπηρεσίες (γραφείο μισθοδοσίας κ.λπ) για την εφαρμογή του μέτρουΗ Ε.Σ.ΑμεΑ συνεχίζει τον αγώνα της για τη δικαίωση και άλλων φορολογικών οικονομικών αιτημάτων της για την προστασία των εισοδημάτων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Επισύναψη Εγκυκλίου
Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube