Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Οι Ο.Τ.Α. έχουν υποχρέωση και εκ του νόμου να εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα των Α.με.Α στις παραλίες

προσβασιμότητα Α.με.Α
Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν υποχρέωση να προσφέρουν ίση δυνατότητα ευκαιρίας  σε όλους τους δημότες τους , αλλά και στους επισκέπτες των περιοχών τους.
Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα προσβασιμότητας στη πόλη τους  στα δημόσια καταστήματα σε κοινόχρηστους χώρους δημιουργώντας οι υπεύθυνοι φορείς τις κατάλληλες προϋποθέσεις και  απαραίτητες διευκολύνσεις.

Τώρα καλοκαίρι όπως όλοι έχουν και τα ΑμεΑ  κάθε δικαίωμα να απολαύσουν τις διακοπές τους , να ξεκουραστούν , να διασκεδάσουν  και να ασκηθούν, με λίγα λόγια πρόσβαση παντού . Δεν επιτρέπεται ακόμα και για λόγους ηθικής τάξεως να τους υπενθυμίζουμε  το πρόβλημά 
τους , να  στερούνται το αυτονόητο που είναι για όλους τους άλλους φυσική απόρροια . 
Αν και υφίσταται  νομοθεσία για την δημιουργία κατάλληλης υποδομής από τούς ΟΤΑ Α΄και Β΄ εν τούτοις στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας είναι όνειρο απραγματοποίητο η ελεύθερη  προσβασιμότητα στα ΑμεΑ και μάλιστα με τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες .
Στην Εύβοια  έχουν λυθεί τέτοια προβλήματα από τους  Ο.Τ.Α ; η  αναμένουν  στο απώτερο μέλλον λύσεις ; Θα πρέπει επιτέλους όλοι να αντιληφθούμε ότι  η διευκόλυνση της πρόσβασης στις παραλίες για τα Άτομα με Αναπηρία, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής τους στα κοινωνικά αγαθά .

Προσβάσιμες  παραλίες για ΑμεΑ:

Στην Περιφέρεια Αττικής ( Δυτική Αττική, Ανατολική Αττική, Νότιο Τομέα Αθήνας και στη Σαλαμίνα) έχουν τοποθετηθεί 10 μηχανισμοί ώστε οι παραλίες να είναι προσβάσιμες  έχουν ειδικές θέσεις στάθμευσης, προσβάσιμη τουαλέτα , ειδικούς διαδρόμους , αμφίβιο αμαξίδιο για είσοδο στη θάλασσα καθώς και επόπτη παραλίας. Επίσης τα «Βοτσαλάκια» στον Πειραιά , η παραλία Καψαλίου στα Κύθηρα, στη Δυτική Αττική (στο Πόρτο Γερμενό, στο Αλεποχώρι, στη Κινέττα ) , Ανατολική Αττική (∆. Ραφήνας, ∆. Ωρωπού, ∆. Σαρωνικού), στο Δήμο Μαραθώνος, και στο Δ.Δ. Ν. Μάκρης.  Οι παραλίες Αγκαθωπών ,Βάρης  και Φοίνικας  στο Δ.Δ. Ποσειδωνίας της νήσου  Σύρου τρεις από τις ωραιότερες παραλίες  της είναι επίσης προσβάσιμες και για άτομα με προβλήματα όρασης και μπορούν να κολυμπούν χωρίς συνοδό με ασφάλεια.  

προσβασιμότητα Α.με.Α
Ο Δήμος Αλυκών στη Ζάκυνθο έχει τοποθετήσει γαλλικές «πλαστικές ράμπες» σε τρεις παραλίες του ,κινητό διάδρομο πρόσβασης , πλωτά αμαξίδια για ΑμεΑ, αμφίβια αμαξίδια για ΑμεΑ και κινητές τουαλέτες/Αποδυτήρια ούτως ώστε οι ακτές να είναι προσβάσιμες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Στα Χανιά Κρήτης στις παραλίες Νέας Χώρας, Αγίων Αναργύρων και στο Μαράθι έχουν τοποθετηθεί αμαξίδια θαλάσσης  και καταβάλλεται  κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με τα Σωματεία ΑμεΑ για τη διευκόλυνση και βελτίωση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας.
Επίσης  Κρήτη στη Φαιστό, στους παραλιακούς οικισμούς Μεσαράς, Καλαμάκι και Μάταλα , Κόκκινο Πύργο υπάρχουν προσβάσιμες ακτές με συνεχείς βελτιώσεις.
Στη Κομοτηνή στο Δ.Δ Αιγείρου και στις παραλίες Αρωγής και Φαναρίου έχουν δυνατότητα  από άτομα με ειδικές ανάγκες ,και με προβλήματα όρασης.

προσβασιμότητα Α.με.Α
Ράμπα κολύμβησης για ΑμεΑ 


Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube