Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Τι είναι Χαλάζιο

Χαλάζιο
Χαλάζιο ονοµάζουµε τον έντονο ερεθισµό που παρουσιάζεται συνήθως στο πάνω βλέφαρο, περιστασιακά όπως και στο κάτω βλέφαρο. Το βλέφαρο διογκώνεται, ερεθίζεται, ενοχλεί, κοκκινίζει έντονα και στην αφή έχει την αίσθηση σαν να έχει δημιουργηθεί ένα µικρό “μπαλάκι”  που προκαλεί δυσκολία στην όραση .
Το χαλάζιο είναι μια χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων που προκαλείται από την απόφραξη των στομίων των μεϊβομιανών αδένων των βλεφάρων. Το πλούσιο σε λιπαρό έκκριμα των αδένων αυτών συσσωρεύετε μέσα στον σάκο του αδένα με αποτέλεσμα την διόγκωσή του, που συνοδεύεται πολλές φορές από τοπική φλεγμονώδη αντίδραση.
 Αρκετές φορές το χαλάζιο επιμολύνεται και η πάθηση επεκτείνεται σε όλο το βλέφαρο. Συχνά, τα μικρά χαλάζια μπορεί να απορροφηθούν και να εξαφανισθούν αυτόματα με τη χρήση συνδυασμού αντιβιοτικών και κορτικοστεροειδών τοπικά. Αν το χαλάζιο δεν υποχωρήσει γίνεται χειρουργική αφαίρεση. Το χαλάζιο πολλές φορές  συγχέεται με αυτό που λέμε "κριθαράκι" (κριθή) , που  είναι μια οξεία σταφυλοκοκκική λοίμωξη των μεϊβομιανών αδένων ή του θυλάκου της βλεφαρίδας. Μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους , αλλά δεν είναι το ίδιο.Συνήθως το χαλάζιο δημιουργείται µε βάση τη βλεφαρίτιδα η οποία είναι µία επίμονη φλεγμονή των βλεφάρων και δεν είναι µία ασθένεια ή µμόλυνση, αλλά περισσότερο µία κακή λειτουργία των αδένων που υπάρχουν µέσα σε αυτά.
Το χαλάζιο θεραπεύεται ακριβώς µε τους ίδιους τρόπους µε τους οποίους αντιµετωπίζουµε τη βλεφαρίτιδα, και αυτοί είναι βασικά:                                                                                                                                                          
  • Ζεστές κομπρέσες 
  • Συνθετικά δάκρυα για τον ερεθισµό των µατιών 
  • Χρήση φαρμάκων μόνο μετά από επίσκεψη στον οφθαλμίατρο , γιατί ενδέχεται μνα προκληθεί σε κάποιες περιπτώσεις  γλαύκωμα ή καταρράκτης .

Πρέπει να σημειωθεί ότι άτομα που έχουν ροδόχρου ακμή εμφανίζεται πολύ συχνά το χαλάζιο και η βλεφαρίτιδα που προδιαθέτει σε χαλάζιο.
Σύσταση πάντα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον οφθαλμίατρο για  καλύτερη αντιμετώπιση του πρόβλήματός μας  .

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube