Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Μεγαλομάρτυς Μαρίνα

Αγία Μαρίνα
Εχθές 17  Ιουλίου τιμάται η μνήμη της Αγίας Μαρίνας . Στις εορτάζουσες ευχόμαστε Χρόνια Πολλά.
Η Αγία Μαρίνα έζησε τον 3ο μ.Χ αιώνα, γεννήθηκε 270 μ.Χ επί αυτοκράτορα Κλαυδίου Β΄ . Καταγόταν από την Αντιόχεια της Πισιδίας της Μ. Ασίας  , σημερινό Γιαλβάτς .

Ήταν η μοναχοκόρη του ιερέα των ειδώλων  Αιδεσίου , όταν η μητέρα της πέθανε  , ο πατέρας της ανέθεσε την επιμέλεια της μοναχοκόρης του σε μια χριστιανή από την οποία η Μαρίνα μαθαίνοντας για το Χριστό , έγινε χριστιανή. Σε ηλικία 15 ετών  αποκάλυψε στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή και αυτός την αποκήρυξε από  παιδί του .
Ο έπαρχος Ολύμβριος έκθαμβος από την ομορφιά της θέλησε να την παντρευτεί ,αλλά ματαίως . Τότε την πίεσε να γίνει αλλάξει την πίστη της και πάλι αρνήθηκε , οπότε την φυλάκισε και την υπέβαλε  σε φρικτά βασανιστήρια και τελικά έδωσε εντολή να την αποκεφαλίσουν.
Τα άγια λείψανα της μέχρι την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους σταυροφόρους φυλάγονταν στη βασιλίδα των πόλεων. Κατ’ άλλους μέχρι το 908 μ.Χ βρίσκονταν στην Αντιόχεια και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Σήμερα τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας  φυλάσσονται στην Αθήνα  σε ναό που φέρει το όνομά της , ενώ το χέρι της βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.

Ναός Αγίας Μαρίνας
Ο  περικαλλής ναός της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο [Αθήνα]
Ο ναός της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο είναι ένας ιστορικός ναός και  βρίσκεται στο Λόφο των Νυμφών. Θεμελιώθηκε το 1924, τα δε εγκαίνια του έγιναν στις 20 Οκτωβρίου 1926 από τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Θεόκλητο. Αρχικά είχε σχεδιαστεί από τον Ερνέστο Τσίλλερ [1837 – 1923] . Τελικά οικοδομήθηκε  με βάση τα σχέδια που εκπόνησε ο αρχιτέκτονας  Αχιλλέα Γεωργιάδη [1922] . Ο Ναός κτίστηκε εκεί ακριβώς που βρισκόταν ο παλαιότερος ναός τον 19ο αιώνα.
Οι αξιοθαύμαστες  αγιογραφίες έγιναν τη δεκαετία του ΄30 από τους ονομαστούς αγιογράφους  Γκρεκού και αδελφούς Σούτσου την ίδια εποχή κατασκευάστηκε και το ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Ας σημειωθεί ότι στο νέο ναό ενσωματώθηκε η παλαιά μικρή εκκλησία της Αγίας [σπηλαιώδης ναός] . Ήταν χτισμένη μέσα στο βράχο και χρονολογείται από τις αρχές του 13ου αιώνα και ο χώρος και κατά την προχριστιανική εποχή χρησιμοποιείτο για λατρευτικούς σκοπούς, αυτός ο ναός είναι σήμερα βαπτιστήριο και εκεί κατά την παράδοση βρέθηκε η αρχαία εικόνα της Αγίας Μαρίνας.  Ο παλαιός και ο νέος Ναός έχουν χαρακτηριστεί  διατηρητέα μνημεία (ΦΕΚ 83/3Β/14.4.1986).Δίπλα στην εκκλησία βρισκόταν ένας βράχος. Τον αποκαλούσαν Κυλίστρα ή Τσουλιάστρα. Πάνω σ' αυτόν γλιστρούσαν οι έγκυες Αθηναίες για να έχουν ανώδυνο τοκετό. Η συνήθεια αυτή κράτησε ως τα τέλη του 19ου αιώνα . Παλαιότερα επίσης στην Αθήνα οι μητέρες οδηγούσαν τα παιδιά τους κατά την εορτή της στην ομώνυμη εκκλησία στο Θησείο,τους φορούσαν καινούργια ρούχα και άφηναν τα παλαιά στον περίβολο του ναού, με την ελπίδα να αποβάλουν τα παιδιά τους τις αρρώστιες από τις οποίες κατατρύχονταν.
Ο λαός θεωρεί την Αγία Μαρίνα προστάτιδα των καχεκτικών και φιλάσθενων παιδιών.


Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube