Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Η υψηλή χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Χοληστερίνη
 Οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 664.159 εθελόντριες, τις οποίες παρακολούθησαν επί 14 χρόνια, διαπίστωσαν πως όσες έπασχαν από υπερλιπιδαιμία είχαν κατά 64% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους οι οποίες είχαν φυσιολογική χοληστερόλη.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ραούλ Ποτλούρι, καρδιολόγος στην Σχολή Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Άστον, στο Μπέρμιγχαμ, είπε πως η μελέτη διεξήχθη στο απόηχο πειραμάτων σε ποντίκια, που έδειξαν ότι ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού της χοληστερόλης, η ουσία 27HC, τροφοδοτεί την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου του μαστού.

«Η παχυσαρκία θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού και μελέτη σε πειραματόζωα είχε υποδηλώσει πως πιθανώς αυτό οφείλεται στην αυξημένη χοληστερόλη», εξήγησε.

«Έτσι, θέλαμε να δούμε αν υπάρχει κάποια σχέση της υπερλιπιδαιμίας, που ουσιαστικά είναι η αυξημένη χοληστερόλη, με τον καρκίνο του μαστού».

Ο δρ Ποτλούρι πρόσθεσε πως τα νέα ευρήματα δεν σημαίνουν υποχρεωτικώς ότι η αυξημένη χοληστερόλη είναι αιτία του καρκίνου του μαστού.

«Προς το παρόν έχουμε στα χέρια μας μια ισχυρή ένδειξη, αλλά θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να βεβαιωθούμε», είπε.

Στο μεσοδιάστημα, «οι γυναίκες καλό είναι να έχουν κατά νου πως ένα υγιές σωματικό βάρος και η ακολουθήσει ενός δραστήριου τρόπου ζωής, μπορεί να ελαττώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού», πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στη Βαρκελώνη, στο συνέδριο Frontiers in CardioVascular Biology (FCVB), το οποίο διοργανώνουν κάθε δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας και άλλες 12 εταιρείες καρδιαγγειακής επιστήμης της Ευρώπης.

πηγή: Newsitamea

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube