Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε το πρώτο γονίδιο που ευθύνεται για τον αυτισμό

Αυτισμός
Εντοπίστηκε το πρώτο γονίδιο που ευθύνεται για τον αυτισμό
Το πρώτο γονίδιο που σχετίζεται με τον αυτισμό και προκαλεί κοινά χαρακτηριστικά και διαταραχές στους φορείς του, εντόπισε διεθνής ομάδα επιστημόνων από 13 ερευνητικά κέντρα.
Πρόκειται για το γονίδιο CHD8, μία συγκεκριμένη μεταλλαγή του οποίου σχετίσθηκε με «πολύ ισχυρή» πιθανότητα εκδήλωσης αυτισμού.
Επιπλέον, οι φορείς του έχουν κοινά χαρακτηριστικά όπως : γαστρεντερικές διαταραχές, μεγάλο κεφάλι και υπερβολικά μεγάλα μάτια.
Είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες κατορθώνουν να συσχετίσουν τον αυτισμό με συγκεκριμένη γενετική μεταλλαγή και αυτό θεωρείται αληθινό επίτευγμα στον αγώνα για να βρεθεί η αιτία των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού.
«Επιτέλους βρήκαμε ένα συγκεκριμένο γονίδιο για τον αυτισμό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ράφαελ Μπέρνιερ, διευθυντής στο Κέντρο Αυτισμού του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell», αναλύθηκε το DNA 6.176 παιδιών με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.
Οι ερευνητές εντόπισαν 15 παιδιά με μία συγκεκριμένη μεταλλαγή του γονιδίου CHD8, που μοιράζονταν κοινά χαρακτηριστικά στην εμφάνισή τους και έπασχαν από γαστρεντερικά προβλήματα και διαταραχές ύπνου.
Μολονότι ο αριθμός των παιδιών που έφεραν τη συγκεκριμένη μεταλλαγή ήταν πολύ μικρός, ο δρ Μπέρνιερ είπε ότι το νέο εύρημα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο μελέτης του αυτισμού και να ανοίξει τον δρόμο για την αναζήτηση νέων γονιδίων, που τελικά θα οδηγήσουν σε γενετικά τεστ γι’ αυτόν.
Στο άμεσο μέλλον, η ιατρική έρευνα μπορεί να επικεντρωθεί σε αυτό τον μικρό πληθυσμό φορέων του μεταλλαγμένου CHD8 και να αναζητηθούν στοχευμένες θεραπείες γι’ αυτόν.

Πηγή:  giatros-in.grΕκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube