Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ενημέρωση φορέων-μελών ΠΟΣΓΚΑμεΑ για ενέργειες της Ομοσπονδίας επί καίριων θεμάτων Αναπηρίας και αποτελέσματα αυτών κατά το τελευταίο τετράμηνο

Ενημέρωση φορέων-μελών ΠΟΣΓΚΑμεΑ για ενέργειες της Ομοσπονδίας επί καίριων θεμάτων Αναπηρίας και αποτελέσματα αυτών κατά το τελευταίο τετράμηνο
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όλοι γνωρίζετε πολύ καλά τα τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των παιδιών μας και των οικογενειών μας, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας, οι οικογένειές μας, οι Δομές που με τόσο κόπο κάναμε εμείς οι γονείς ως αντίδοτο στην ανεπάρκεια της Πολιτείας να υποστηρίξει τα παιδιά μας, αλλά και τα προβλήματα στη λειτουργία του Δημόσιου Προνοιακού και Εκπαιδευτικού Συστήματος για τα ΑμεΑ.

Η Ομοσπονδία μας, με τη νέα της σύνθεση που προέκυψε μετά τις εκλογές που διενεργήθηκαν στα πλαίσια του 18ου Εκλογο-απολογιστικού της Συνεδρίου στις 10/5/2015, συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση τον αγώνα και την προσπάθεια της προηγούμενης Διοίκησής της, κλήθηκε και συνεχίζει να καλείται να αντιμετωπίσει αυτό τον ήδη τεράστιο όγκο προβλημάτων, των οποίων η ένταση δυστυχώς έχει αυξηθεί και συνεχίζει να αυξάνεται, δεδομένης αφενός της άθλιας οικονομικής κατάστασης της χώρας, αφετέρου λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Ένα από τα πρώτα προβλήματα καθοριστικής σημασίας για τη συνέχιση λειτουργίας των γονεϊκών δομών με την ταυτόχρονη συνέχιση παροχής των υποστηρικτικών τους υπηρεσιών στα παιδιά μας, τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες ήταν η έκδοση της προβλεπόμενης από το άρθρο 35 του Ν. 4325/2015 για τα ΚΗΦ ΑμεΑ, όπου –παρά τις έγγραφες παρεμβάσεις, πιέσεις και διαμαρτυρίες μας-, παρά τις τουλάχιστον 5 παραστάσεις στη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, την παράσταση μαζί με διακομματική Επιτροπή Βουλευτών, του Προέδρου μας στην τ. Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου και την παρέμβαση του Προέδρου μας στο περιθώριο συνάντησης αντιπροσωπείας της ΕΣΑμεΑ, στον τ. Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο, παρά τις διαρκείς πιέσεις προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, παρά τη συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και τον τ. Υπουργό κ. Π. Κουρουμπλή, δυστυχώς η περιβόητη ΚΥΑ κατά παρέκκλιση του Νόμου από το Υπουργείο Εργασίας και τα συναρμόδια Υπουργεία δεν εκδόθηκε, αφήνοντας μετέωρη όχι μόνο τη λειτουργία δεκάδων Δομών, με κάποιες από αυτές να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, να αναγκάζονται να απολύουν το προσωπικό τους, αλλά -το πιο σημαντικό- εκατοντάδες ΑμεΑ και οι οικογένειές τους να μένουν μετέωρες, μιας και η λειτουργία αυτών των ΚΗΦ ΑμεΑ μέσω του Προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, αποτελεί μοναδική διέξοδο ζωής γι΄ αυτούς.

Καταβάλαμε και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε τεράστιο αγώνα για την επιχορήγηση των γονεϊκών δομών, μέσω του Υπουργείου Εργασίας και των Περιφερειών και καταφέραμε από το Μάρτιο που ξεκινήσαμε τον αγώνα μας για το 2015 οι πρώτες Δομές στην Αττική να λάβουν την επιχορήγηση το δεκαπενταύγουστο και να ακολουθήσουν οι φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας και των υπόλοιπων Περιφερειών.

Σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα με τον τ. Υπουργό κ. Κουρουμπλή και το Γενικό Δ/ντή του ΕΟΠΥΥ κ. Βαφειάδη, καταφέραμε να γίνει μισό βήμα ακόμα προς την επίτευξη ενός πολύ σημαντικού στόχου, της κατάρτισης και υπογραφής συμβάσεων των ΣΥΔ με τον ΕΟΠΥΥ (είναι ήδη έτοιμο το σχέδιο σύμβασης για να περάσει από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ και εγκρίθηκε η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κατά 7.000.000 €, προκειμένου να καλυφθεί το ειδικό νοσήλειο για τις ΣΥΔ), ενώ δεν έχουμε σταματήσει λεπτό τις προσπάθειές μας για τη συνέχιση του θεσμού μέσω του νέου ΕΣΠΑ, με τελευταία αυτή της ευρείας σύσκεψης που διενεργήθηκε τη Δευτέρα, 14/9/2015, υπό τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας κα Κουτσούρη, τον Προϊστάμενο της Ειδικής Ομάδας Υγείας της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Υγείας κ. Διβάνη, υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας, του Προέδρου της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και εκπροσώπων σχεδόν του συνόλου των υφιστάμενων ΣΥΔ, με θέμα αιχμής τη βιωσιμότητα των ΣΥΔ, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διευκόλυνση λειτουργίας του θεσμού, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και της διαδικασίας ένταξης και των κριτηρίων επιλογής των διαμενόντων σε αυτές, καθώς και τη γεωγραφική διεύρυνση λειτουργίας του θεσμού. Παράλληλα, τον Ιούλιο καταφέραμε να εξαγγελθεί από τον τ. Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή, η εξαίρεση των Προνοιακών Δομών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από το αδιανόητο claw back και rebate του ΕΟΠΥΥ, ενώ μόλις την προηγούμενη Πέμπτη ενημερωθήκαμε ότι, μετά από πρότασή μας και τις συνεχείς οχλήσεις και επαφές μας με την Περιφέρεια Αττικής, που ξεκίνησαν από το Δεκέμβρη του 2014, η Περιφέρεια πρόκειται να ενισχύσει από τον προϋπολογισμό της με 2.000.000 € την επιχορήγηση των Προνοιακών Δομών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν στην Αττική. Οψόμεθα και παρακολουθούμε! Τέλος, συνεχίζουμε την τριετή (!) πίεσή μας προς τον ΕΟΠΥΥ για την κατάρτιση και υπογραφή συμβάσεων με όλους τους τύπους πιστοποιημένων δομών που λειτουργούν για τα παιδιά μας ΑμεΑ.

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» είναι η μόνη έκφραση που μπορεί να χαρακτηρίσει τα θέματα που αφορούν στο Υπουργείο Παιδείας, όπου –παρά τις συνεχείς ενέργειες και πιέσεις μας προς τον Υπουργό από τις αρχές του χρόνου μέχρι και σήμερα- η ηγεσία του Υπουργείου, εν προκειμένω,  ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Ειδικής Αγωγής δεν δέχτηκε ούτε καν να μας συναντήσει, ούτε καν να μας ενημερώσει εγγράφως έστω για ένα από τα προβλήματα ή τα θέματα που επανειλημμένα εγγράφως του θέσαμε, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα στο πέρας του Σεπτέμβρη και να μην λειτουργεί κανένα τμήμα ένταξης, καμία παράλληλη στήριξη, απειροελάχιστα σχολεία Ειδικής Εκπαίδευσης να μην μπορεί να λειτουργήσει έστω και υποτυπωδώς, στην ουσία δηλαδή να παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των μαθητών με αναπηρία για ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες (οικονομικές και πολιτικές), τις τεράστιες καθυστερήσεις για μια ακόμα φορά των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τις οποίες δεν ευθυνόμασταν εμείς, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με δύο σημαντικές κατασκηνώσεις, η μία στον Άγιο Ανδρέα Αττικής και η άλλη στη Νέα Πέραμο Καβάλας, καταφέραμε για μία ακόμη χρονιά να υλοποιήσουμε με επιτυχία το Κρατικό Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα ΑμεΑ, φιλοξενώντας περίπου 2.900 ΑμεΑ με τον ανάλογο αριθμό συνοδών σε κατασκηνώσεις σε 9 Περιφέρειες της χώρας, χωρίς να έχουμε πάρει ευρω-λεπτό μέχρι και σήμερα, να έχουμε καλύψει σχεδόν το σύνολο των υποχρεώσεών μας, αλλά ταυτόχρονα λόγω της μη χρηματοδότησής μας, αυτή τη στιγμή η Ομοσπονδία μας να βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση για την οποία καταβάλλουμε τιτάνιες καθημερινές προσπάθειες να κινητοποιήσουμε τα «δυσκίνητα γρανάζια» της κρατικής μηχανής, προκειμένου να ανασάνουμε οικονομικά και να ξεκινήσουμε να πληρώνουμε τους συνοδούς του Κ.Π. ΑμεΑ 2015.
Κάναμε πλήθος παρεμβάσεων, τόσο για το φορολογικό και τη διευκόλυνση των ΑμεΑ, των γονέων και κηδεμόνων των ΑμεΑ για τις φορολογικές δηλώσεις τους, για προβλήματα μεμονωμένων περιπτώσεων γονέων, που αντιμετώπισαν κυρίως με τα ΚΕΠΑ και με άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και βέβαια συμμετείχαμε, αλλά είχαμε και την αμέριστη, ενεργό και ουσιαστική συνδρομή σε κάθε μας παρέμβαση για κάθε θέμα της ΕΣΑμεΑ, αποδεικνύοντας έτσι για μια ακόμα φορά τη μαζικότητα, την ενότητα, την αλληλεγγύη, τη δυναμικότητα και το αδιαίρετο του Εθνικού Αναπηρικού Κινήματος.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Όπως πολύ καλά αντιλαμβάνεσθε, η Ομοσπονδία μας συνεχίζει και θα συνεχίσει το διαρκή αγώνα της, την καθημερινή της δράση σε όλα τα επίπεδα, με δυναμικές, ουσιαστικές και υπεύθυνες παρεμβάσεις σε όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και αρμόδιους φορείς για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μας Ατόμων με Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες και των οικογενειών μας. Ο αγώνας αυτός, όποια κι αν είναι η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης που προέκυψε από τις χθεσινές εκλογές στη χώρα μας, είναι και παραμένει ένας αγώνας δίκαιος, ένας αγώνας ενότητας, μαζικότητας, υπευθυνότητας και αλληλεγγύης για να μπορέσει εν τέλει να είναι ένας νικηφόρος αγώνας των παιδιών μας και των οικογενειών μας για το μέλλον τους.

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube