ΓενικάΕιδήσεις

Η Ευρώπη αναλαμβάνει δράση για τα άτομα με αναπηρία

Η Ευρώπη αναλαμβάνει δράση για τα άτομα με αναπηρία
Αφότου ανέλαβα επίτροπος αρμόδια για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, διαπίστωσα από κοντά τις συγκεκριμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην κοινωνία και στην εργασία.

Αντιμετωπίζουν μια διαφορά στο ποσοστό απασχόλησης της τάξης του 23,6% σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Και το 30% των Ευρωπαίων με ορισμένους ή σοβαρούς περιορισμούς, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε πολύ υψηλότερο βαθμό από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Κατά τις συναντήσεις και συζητήσεις που είχα με άτομα με αναπηρία, έχω διαπιστώσει επίσης, πως οι ψηφιακές συσκευές και εφαρμογές παρέχουν μεγάλες ευκαιρίες για να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε. Και για τους περισσότερους από εμάς, είτε πρόκειται για κράτηση διακοπών, φορολογική δήλωση ή επικοινωνία με τους συναδέλφους, διευκολύνει τη ζωή μας και την εργασία μας.

Έως το 2020, αναμένεται ότι 120 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάσχουν από κάτι που θα περιορίζει την πρόσβασή τους σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Πολλά από αυτά τα προϊόντα και υπηρεσίες όμως, δεν είναι επί του παρόντος επαρκώς προσαρμοσμένα για τα άτομα που μπορεί, για παράδειγμα, να μην είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν ένα πληκτρολόγιο ή να δουν ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων.

Για να αποτελέσει η ψηφιοποίηση πραγματικό φορέα αλλαγής για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων ή άλλων ατόμων με λειτουργικούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους, θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις ώστε να καταστούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους προσιτά σε όλους.

Για τον λόγο αυτό, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, προτείνω νέους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης που θα συντονίσουν καλύτερα τις προσπάθειές μας ώστε να καταστεί δυνατή η ελεύθερη κυκλοφορία των προσβάσιμων αγαθών και υπηρεσιών στην ΕΕ.

Η πρότασή μου βασίζεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία τέθηκε σε ισχύ για την ΕΕ το 2011. Αυτή είναι η κοινή δέσμευσή μας —τόσο της ΕΕ όσο και των 28 κρατών-μελών— για να καταστούν τα προϊόντα, οι υπηρεσίες και τα κτήρια πιο προσιτά.

Τα κράτη-μέλη έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τη σύμβαση, αλλά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, ένα ATM με ύψος λειτουργίας 1,25 μέτρων είναι προσβάσιμο στη Γαλλία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θεωρείται απροσπέλαστο στις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Στόχος της πρότασής μας είναι η δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών απαιτήσεων προσβασιμότητας για μια σειρά από βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υπολογιστές, μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, έξυπνα τηλέφωνα, τηλεοπτικό εξοπλισμό, τραπεζικές υπηρεσίες, ηλεκτρονικά βιβλία και ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι εν λόγω ευρωπαϊκές απαιτήσεις προσδιορίζουν ποια χαρακτηριστικά πρέπει να είναι προσβάσιμα.

Η σημερινή πρόταση αποτελεί ένα απτό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να κάνει αισθητή τη διαφορά για τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή, βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εσωτερική αγορά της ΕΕ. Μέσω σαφών και κοινών κανόνων μπορούμε να ενδυναμώσουμε την ανταγωνιστικότητα και την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών σε καλύτερη τιμή στους πολίτες που τη χρειάζονται. Με τον τρόπο αυτό η εσωτερική μας αγορά τίθεται στην υπηρεσία της καινοτομίας και της κοινωνικής ένταξης.

*H Marianne Thyssen είναι επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την εργασιακή κινητικότητα.